Denník N

V Bratislave protestovalo 45-tisíc ľudí, inde ďalšie tisíce. Žiadajú odchod Gašpara a bránia RTVS aj Špirka

Po piatykrát sa v slovenských mestách protestuje Za slušné Slovensko. Organizátori žiadajú, aby minister vnútra Tomáš Drucker odvolal policajného šéfa.

Do ulíc vyšli opäť tisíce ľudí. Aj na piatom proteste Za slušné Slovensko žiadali, aby sa veci v krajine zmenili. Hlavnou požiadavkou bolo, aby odišiel policajný prezident Tibor Gašpar. Práve kvôli tomu, že ho minister vnútra Tomáš Drucker ani desať dní po vymenovaní novej vlády neodvolal, organizátori opäť zvolali protest. Zhromaždenia ohlásili v 25 mestách po Slovensku.

„Nezabudnime na našu prvú a základnú požiadavku. Požadujeme nezávislé a dôkladné vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a všetkých káuz, o ktorých písal,“ povedal organizátor Juraj Šeliga.

Na Námestie SNP v Bratislave prišlo o niečo menej ľudí, ako na poslednom proteste Za slušné Slovensko, prepočet Denníka N ukazuje asi 45-tisíc. Ľudia prišli, aj keď naposledy protest organizátori zrušili a krízové obdobie prerušila Veľká noc. Ľudia na námestí skandovali za predčasné voľby, ale aj Dosť bolo Smeru a Do basy.

Organizátori protestu sľubujú, že ak premiér Peter Pellegrini a minister vnútra Tomáš Drucker neodvolajú šéfa polície Gašpara a nezačnú robiť systémové zmeny, prídu na námestia opäť: „Možno sa niektorí z nás cítia unavene a pýtajú sa, či tieto protesty majú zmysel. Spomeňme si ale na Jána a Martinu.“ Zmena krajiny podľa nich nebude rýchla a jednoduchá. „Bude to postupný a dlhý proces, my však vytrváme. Odvolanie pána Gašpara je prvým a nevyhnutným krokom ku zmenám.“

Vyzvali šéfov koaličných strán Bugára a Danka, aby sa nevykrúcali a pomenovali, že Tibor Gašpar musí odísť. „Pán Pellegrini, je na vás, ako sa zapíšete do histórie. Nečakáme, že budete klásť milión eur na stôl, čakáme, že presadíte systémové zmeny v polícii, na súdoch a na prokuratúre.“

Hovoria, že rešpektujú Ústavu, a preto dali vláde šancu. „Prešlo 10 dní od vymenovania novej vlády a vy ste neurobili nič. Nezbavujte sa zodpovednosti, vy ste premiér, ktorému má záležať na obnovení dôvery v štátnu moc,“ povedali.

RTVS aj Špirko

Rečníci na pódiu žiadali zmeny v polícii, ale upozorňovali aj na to, čo sa deje vo verejnoprávnej RTVS po nástupe Jaroslava Rezníka, ktorého presadila súčasná koalícia.

Kritizovali aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktorý chce disciplinárne stíhať prokurátora Vasiľa Špirka. „S veľkým znepokojením sme dnes zachytili informácie o disciplinárnom podnete na prokurátora Špirka, ktorý podal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Práve správanie ľudí ako pán Gašpar a pán Kováčik nás všetkých privádza na námestia, kde spoločne voláme po slušnom a spravodlivom Slovensku. Slovensku, kde sa trestá korupcia, nie odvaha. Slovensku, kde vyšetrovatelia a špeciálny prokurátor nezametajú kauzy pod koberec, ale podávajú žaloby na súd,“ povedali organizátori.

Spomínala sa aj kauza Čistého dňa, lebo na pódiu vystúpila aj psychologička Katarína Hatráková, ktorá pracovala na Ústredí práce. „Pred tromi týždňami som stála tam, na zastávke električky, a ani mi nenapadlo, že budem niekedy stáť tu. Keď som sa pýtala organizátorov prečo, povedali, že preto, lebo som nemala strach.“

Keď prehovorila o Čistom dni, pre nadbytočnosť ju z úradu prepustili, ako aj kolegyňu, ktorá sa jej zastala. „Prichádzala som do kontaktu so systémom, ktorý má ochraňovať práva dieťaťa. Kauza resocializačného zariadenia Čistý deň bola len vrcholom ľadovca, ubližovanie, klamstvo a ľahostajnosť, o ktorej sa už nedalo mlčať,“ povedala.

„Je dôležité, aby sme nečakali, kým sa systém zmení a niekto to vyrieši. Aby sme nečakali, kým si na určité násilie zvykneme. Všímajme si, čo sa deje v našom okolí. To, čo nás spája, je túžba po slušnom Slovensku, aj keď je k nemu cesta ťažká a pomalá, nemajme strach a vykročme.“

Heslo policajného zboru je vtip

Iniciatíva Za slušné Slovensko sa spojila so študentmi, ktorí pred Veľkou nocou pochodovali v Bratislave namiesto zrušeného protestu.

„Päť týždňov od vraždy a rana sa vôbec nezacelila. Nedá sa zaceliť, nedá sa zabudnúť a ani nezabudneme.“ Prístup vedenia polície, ministra vnútra a politikov je podľa nich poburujúci. „Akoby sa nič nestalo. Zodpovednosť sa prebrala len naoko,“ tvrdia. Naša krajina je však podľa nich navždy zmenená. „V slušnej krajine sa vražda investigatívneho novinára nesmie premlčať.“

„Heslo policajného zboru je pomáhať a chrániť. Súčasný prezident, zdá sa, chráni iných než nás,“ hovoria. Nestačí však podľa nich len kričať po personálnych zmenách. Prvým krokom je, aby bol na čele polície dôstojný človek, ktorého by slušní policajti radi nasledovali.

„Vyzývame všetkých čestných ľudí v štátnych úradoch, nebuďte ticho a nebojte sa postaviť za správnu vec.“ Od budúceho týždňa budú študenti organizovať diskusie po regiónoch.

 

Najsilnejšie výroky z prejavov na námestiach

Richard Stanke: „Vy ste občanom tejto krajiny vzali vieru v akúkoľvek spravodlivosť a my ju chceme späť. (…) Pán Kováčik, Gašpar a vám podobní, hanbite sa. Asi vám je jedno, že ľudia na ulici sa pri stretnutí s vami zhnusene odvrátia a odpľujú si, ale to je vec vášho svedomia. S tým sa vysporiadajte vy sami. Ale nám to jedno nie je, a nebude. Budeme sledovať každý váš krok a nedovolíme vám ukradnúť túto krajinu pre takých ľudí, ako ste vy. Chceme žiť na slušnom Slovensku a dúfam a verím, že nám všetkým sa to spoločne podarí.“ (celý prejav je tu.)

Investigatívna novinárka Zuzana Petková:  „Nielen beztrestnosť mocných, ale aj bežná skúsenosť občanov s našou políciou spôsobila, že patríme medzi krajiny s najvyššou mierou nedôvery v políciu. Ľudia vedia, že keď sa so žiadosťou o ochranu obrátia na štát, štátne orgány často chránia páchateľov. Tak tomu bolo aj v prípade farmárov na východe Slovenska, ktorí sa snažili postaviť agrárnej mafii. (…) Posledné týždne som spolu s Nadáciou Zastavme korupciu strávila hodiny rozhovormi s policajtmi. Chceli sme zistiť, aké pomery panujú v policajnom zbore. Je v ňom stále väčšina policajtov, ktorí išli do polície s ideálmi. A sú frustrovaní, že nemôžu robiť nezávisle svoju robotu. Veď od mnohých máme práve my, novinári, tipy.“ (celý prejav je tu.)

Psychologička Katarína Hatráková: „S podobným zaobchádzaním ako v Čistom dni sa stretávame denne. Niektorí si už zvykli a odvracajú zrak, niektorí majú moc zmeniť to, ale neurobia to. Len málo ľudí je trýzniteľov, viac je ľahostajných. To, čo robí štát, môžeme nazvať aj inštitucionalizovaným násilím, šikanovaním a násilím.“ Moc podľa nej akoby nepochopila, že v tom jednotlivci nie sú sami. „A preto neponúka skutočnú zmenu.“

Iniciatíva Chceme veriť: „Vláda Roberta Fica pridlho prepínala našu trpezlivosť. Uvoľnila cestu bezpráviu a korupcii. Jej arogancia začala byť bezbrehá. Stratila našu dôveru. Vraj nás treba upokojiť. Ale my celkom pokojne hovoríme, že jej naďalej nedôverujeme, lebo zatiaľ nespravila nič, čím by si našu dôveru zaslúžila. Máme dosť bezprávia, vlády mafie a oligarchie nad zákonom. Chceme skutočnú zmenu vo všetkých úrovniach verejného života. Chceme svojprávnych, odborných a mravných ľudí vo verejných funkciách.“ (celý prejav je tu.)

Sociologička Elena Gallová Kriglerová: „Je jedna téma, ktorá sa vinie celou krajinou, a to je hlboká nedôvera v inštitúcie v tejto krajine. Veľa z nás je presvedčených, že sa tu nevieme dovolať spravodlivosti. Heslo pomáhať a chrániť často vnímajú ako zlý vtip.“ Politici si podľa nej myslia, že stačí kauzy ustáť a nemusia sa vyšetriť. „Ale to sa veľmi mýlia.“ Problém je však podľa nej aj to, že si ľudia neveria medzi sebou. „Ak si nebudeme dôverovať, stratíme dôležité väzby, ktoré sú pre demokraciu dôležité.“

Novinár Andrej Bán: „Farmári mi opakovali to isté: orgány činné v trestnom konaní sú nečinné! Desivé príbehy zo Zemplína ukazujú, že nestačia iba výmeny na vysokých postoch. Všade musia rozhodovať čestní, neskompromitovaní ľudia, iba oni môžu mať našu dôveru. Iba oni môžu vyšetriť aktivity pani Roškovej a iných „grófok“ či „grófov“. Iba oni môžu a musia odhaliť a pomenovať prípadné prepojenia na najvyššie sféry moci v štáte. A vinníkov potrestať.“ (celý prejav je tu.)

Herec Marek Geišberg: „Deň pred vyslovením dôvery ‚novej‘ vláde sa objavila výzva Žiadame okamžitý kultúrny reparát! Predstavitelia kultúrnej obce žiadali Ľubicu Laššákovú, aby odstúpila z funkcie ministerky kultúry. Jej nominácia bola totiž výsmechom všetkému, čo ľudia na námestiach od politikov žiadali.“ (celý prejav je tu.)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koaličná kríza

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie