Denník N

Dankova nová daň môže výrazne dvihnúť ceny potravín a SNS by ňou získala kontrolu nad ďalšími peniazmi

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

SNS chce novú daň, ktorej výnos by bol do 200 miliónov eur, tie by sa potom delili na nimi riadenom ministerstve.

Šéf SNS Andrej Danko tlačí na to, aby obchodné reťazce platili zo svojich tržieb špeciálny odvod. Tento nápad zdôvodňuje tým, že peniaze pôjdu na podporu predaja domácich výrobkov. Rozdeľovalo by ich ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré má už dnes pod sebou veľký balík farmárskych dotácií.

Danko osobitný odvod avizoval už niekoľkokrát. Pred prázdninami dokonca hovoril, že reťazcom vyhlási obchodnú vojnu, ak nebude na ich pultoch viac slovenských výrobkov.

A nápad zaviesť osobitný odvod nepriamo spomenul aj pred pár dňami, keď propagoval dovolenkové poukážky: „Dnes veľa peňazí ide do spotreby. Obchodné reťazce ich následne vyvážajú von.“

Podrobnosti o novej dani však zatiaľ nepovedal.

Budú to 2 percentá?

Danko už pred voľbami v roku 2016 hovoril o osobitnej dani z obratu obchodných reťazcov minimálne vo výške 6 %. To je blízko úrovne marže najväčších obchodníkov. Podľa údajov FinStatu sa pohybuje niekde okolo 8 %.

Ak by bol odvod 6 %, ukrojil by jej výraznú časť aj za predpokladu, že by sa reťazce snažili časť nákladov presunúť na dodávateľov.

Na ministerstve financií konkrétne detaily návrhu zatiaľ nepoznajú, hoci sa už pripravuje štátny rozpočet na budúci rok. Danko o osobitnom odvode však podľa našich informácií s ministrom financií Kažimírom už hovoril.

Oficiálne SNS mlčí. „Detaily sú predmetom rokovaní,“ povedala hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

Aktuálne sa v kuloároch hovorí o odvode vo výške 2 % z tržieb.

Rátajme: Tržby obchodných reťazcov sa pohybujú okolo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Odvod pre reťazce

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie