Denník N

Majiteľ Unionu podal novú žalobu na štát, chce po 11 rokoch 30, Penta až 178 miliónov

Robert Fico. Foto N – Vladimír Šimíček
Robert Fico. Foto N – Vladimír Šimíček

Majiteľ poisťovne Union podal novú žalobu pre zákaz zisku. Od Slovenska chce 30 miliónov eur za to, že si v rokoch 2006 až 2007 nemohli vyplácať zisk.

„Ak sú naozaj takí blázni, že si to chcú rozdať so štátom, len nech idú do toho,“ hovoril Robert Fico v roku 2007 po tom, čo sa majitelia zdravotných poisťovní začali brániť proti jeho zákonu. Počas svojej prvej vlády presadil zákon, ktorý majiteľom poisťovní povedal, že zisk, ktorý vyprodukujú, si nemôžu vyplatiť, ale musia si ho investovať naspäť do zdravotníctva.

Majitelia súkromných zdravotných poisťovní ho počúvli a žalovali štát v medzinárodných arbitrážach a aj na slovenských súdoch. Teraz, po 11 rokoch od prijatia zákona, sa žaloby nekončia – pribúda ďalšia od majiteľa Unionu, holandskej spoločnosti Achmea.

Na slovenských súdoch žaluje Slovensko za zákaz zisku a žiada 30 miliónov eur bez úrokov z omeškania.

Žalobu podala holandská spoločnosť už vlani v decembri, až v týchto týždňoch prišla na Slovensko. O žalobe informovali právnici, ktorí zastupujú štát, na inom súdnom procese pre zákaz zisku.

V ňom Penta (HICEE) ako majiteľ Dôvery žaluje Slovensko o 178 miliónov eur, úroky z omeškania v tomto prípade sú 280 miliónov.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie