Denník N

Matovič dá na svoj inštinkt, no nebúcha po stole. Hnutie prvýkrát zverejnilo deväť členov predsedníctva

Ján Budaj a predseda Obyčajných ľudí Igor Matovič počas mítingu v novembri 2019. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ján Budaj a predseda Obyčajných ľudí Igor Matovič počas mítingu v novembri 2019. Foto N – Tomáš Benedikovič

Už roky je to zapísané v DNA hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, ktoré už všetci poznajú pod skratkou OĽaNO. Neformálnosť. „Nikdy sme si nepotrpeli na stranícke knižky, ako to robí Andrej Danko,“ nechal sa počuť Igor Matovič na stretnutí s voličmi v máji 2018 v Trnave.

Obyčajní ľudia boli a sú hrdí na to, že sú neštandardným a otvoreným hnutím a roky odolávali aj oficiálnym straníckym štruktúram.

Lenže teraz je OĽaNO podľa prieskumov verejnej mienky lídrom opozície a Igor Matovič môže už o desať dní skladať vládu. A s tým prichádza otázka, ako to bude robiť hnutie, ktoré si doteraz na formálne postupy v rámci pevných štruktúr nepotrpelo.

Po desiatich rokoch existencie zostáva OĽaNO tak trochu záhadou. Je to one man show Igora Matoviča? Alebo niekto lídrovi aj oponuje? Ostatné politické strany mu netransparentnosť štruktúr často vyčítali. Naposledy líder PS/Spolu Michal Truban, ktorý v relácii Na telo Igorovi Matovičovi začiatkom februára povedal, že riadi hnutie ako diktátor.

Spôsob riadenia strany mu vyčítali aj ľudia z jeho hnutia. Niekoľko poslancov odišlo z OĽaNO práve z tohto dôvodu, na čele s Veronikou Remišovou či Alojzom Hlinom.

Zakladateľ hnutia takéto výčitky odbíja. Namiesto autoritárstva hovorí Matovič o autenticite hnutia. Pri výhradách o chýbajúcej riadnej štruktúre povie, že jeho ľudia pracujú, len na to nepotrebujú papier. A keď je reč o straníckych preukazoch

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

OĽaNO

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie