Denník N

Fico: Na referendum pôjdem, no otázky nie sú životne dôležité

TASR
TASR

Napriek úprave Ústavy a referendu premiér nevidí problém v riešení postavenia homosexuálnych párov. Tvrdí, že niečo sa už pripravuje.

Premiér Robert Fico (Smer) sa zúčastní na februárovom referende o ochrane rodiny. Ľudí od účasti odhovárať nemieni.

„Nemôžeme si dovoliť odhovárať ľudí od účasti na referende. Je to aktivita, na ktorej by sa mali občania zúčastniť. Ja sa zúčastním. Ľudia by mali ísť na referendum, lebo my to referendum raz môžeme potrebovať,“ vyhlásil Fico v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Otázky o manželstve, adopciách detí homosexuálmi a sexuálnej výchove v školách nepovažuje predseda vlády za životne dôležité otázky Slovenska. Ľudia by podľa neho napriek tomu nemali referendum ignorovať, aby prišli  budúcnosti hlasovať aj o životne dôležitých otázkach pre krajinu.

Ako bude hlasovať, Fico nepovedal. Svoj postoj podľa vlastných slov vyjadril aj tým, že jeho vláda spolu s KDH zakotvila do Ústavy definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy.

To však podľa Fica nebráni tomu, aby sa riešili práva párov, ktoré spolu žijú v jednej domácnosti. Ide napríklad o právo na informácie o zdravotnom stave partnera. Nepovedal, či túto otázku jeho vláda vyrieši do konca volebného obdobia. Naznačil, že sa niečo pripravuje, nehovorí však o registrovaných partnerstvách ako takých.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie