Denník N

Leicester získal historický titul Premier League. Ako to dokázal?

Foto - AP
Foto – AP

Hlavným cieľom na začiatku sezóny bolo zotrvať v Premier League. Dnes sa hráči Leicestru tešia z historického titulu.

Leicester získal prvý titul v Premier League v 132-ročnej histórii klubu a najvyššiu anglickú ligu tak vyhral tím, o ktorom by to na začiatku sezóny nepovedal asi nikto.

„Je to neuveriteľný pocit. Takéto niečo som nikdy nezažil. V minulej sezóne sme mali čo robiť, aby sme sa v lige udržali a v sobotu zdvihneme nad hlavu majstrovskú trofej,“ tešil sa najlepší strelec tímu Jamie Vardy.

Leicester dokázal, že ligu môže vyhrať aj klub s podpriemerným rozpočtom na anglické pomery. Tabuľkovo je so 62,2 miliónmi eur na sezónu až na 17. mieste. Vyše štvornásobný a zároveň najväčší rozpočet (278 miliónov eur) má minuloročný majster Chelsea, ktorý je teraz až na deviatom mieste, i oba kluby z Manchestru.


Ako to dokázal?

1. Pevná zostava, málo zranení

Je tímom s najstálejšou základnou zostavou ligy, čo sa odzrkadľovalo aj na hracej ploche. Hráči v každom zápase ukazovali, že sú perfektne zohraní a napriek silným individualitám predvádzali silný tímový duch.

Z 35 odohraných zápasov nastúpili v 31 dueloch v zostave: Schmeichel, Simpson, Morgan, Huth, Fuchs, Mahrez, Drinkwater, Kanté, Albrighton, Okazaki, Vardy. V tomto zložení strelili 59 gólov, 20-krát vyhrali, 8-krát remizovali a 3-krát prehrali.

Tréner Ranieri má tiež šťastie, že na rozdiel od iných tímov, jeho hráčov netrápia zranenia a v zápasoch má k dispozícii všetkých, ktorých na ihrisku potrebuje.

Priemerná základná zostava Leicestru.
Priemerná základná zostava Leicestru.

2. Taktika

Ranieri využíva formáciu 4-4-2, ktorá podporuje jeho stratégiu menšieho držania lopty (priemerne 45%) a hry zo zabezpečenej obrany. V kombinácii s rýchlymi prechodmi do útoku a vysokou efektivitou premieňania šancí dokazujú svoju silu v ofenzíve na čele s Vardym, Okazakim či Ulloaom.

Hráči Leicestru majú štatisticky tretí najlepší najlepší útok, súperom strelili 64 gólov a zároveň inkasovali iba 34-krát, pričom menej gólov dostal v tomto ročníku už iba Tottenham (28) a Manchester United (31).


3. Strelec Vardy

Leicester napísal túto sezónu historický príbeh o zisku titulu. Svoj vlastný príbeh popri tom písal útočník Jamie Vardy. V roku 2005 pracoval v továrni, v 2011 hral piatu anglickú ligu, v 2012 hral tretiu anglickú ligu a 2015/16 získal titul Premier League.

29-ročný rodák zo Sheffieldu je s 22 gólmi tretím najlepším strelcom ligy a svoje schopnosti predviedol aj v reprezentácii, kde zaznamenal v dvoch prípravných zápasoch dva góly.

Krásny gól Vardyho proti Liverpoolu:

https://streamable.com/94mg


4. Talentovaný Mahrez

Okrem Vardyho ukázal svoj talent aj Riyad Mahrez. Alžírčan má presnú prihrávku i strelu. So 17 gólmi je piatym najlepším strelcom ligy a spolu s 11 asistenciami je najproduktívnejším hráčom sezóny.

Prednedávnom dostal ocenenie pre najlepšieho futbalistu roka a stal sa tak historicky prvým africkým Futbalistom roka v anglickej Premier League. Hneď za ním boli v ankete jeho spoluhráči Jamie Vardy i N’Golo Kanté, čo iba potvrdzuje skvelú formu tímu a zaslúžený titul.


4. Čierna robota Kantého

Nehovorí sa o ňom síce toľko, ako o Vardym či Mahrezovi, no je pravda, že bez neho by to mal Leicester omnoho ťažšie. 25-ročný Francúz N’Golo Kanté odvádza v každom zápase v zálohe mnoho čiernej roboty.

Má výbornú techniku, je silný v osobných súbojoch, dokáže získať loptu od súpera, podržať ju a jeho dlhé centre si skoro vždy nájdu svojho adresáta.

Často sa vracia do obrany a je platnou pomocou i v defenzíve. N’Golo Kanté je jednoducho prototyp univerzálneho hráča, ktorý síce nestrieľa veľa gólov, no jeho absencia by bola na ihrisku veľmi citeľná.


5. Tréner

Skúsený taliansky tréner Claudio Ranieri má veľkú zásluhu na úspechoch Leicestru. Práve jeho taktika i ľudský prístup k hráčom sa odrážali v prejave na ihrisku. Stretával sa s každým hráčom osobne a problémy riešil individuálne.

Pred sezónou nemal veľké očakávania. Prvý cieľ bol zisk 40 bodov, ktoré by boli zárukou zotrvania v lige. Postupne sa však ciele menili, no Talian zostával stále skromný a o titule až donedávna nehovoril.

„Je pre nás dôležité, aby sme zostali v Premier League,“ hovoril Ranieri v úvode sezóny. Na otázku, či nemá vyššie ciele – Európsku ligu alebo Ligu majstrov reagoval smiechom: „Momentálne to nie je to možné. Na všetko treba čas, netreba sa nikam ponáhľať. Zatiaľ budujeme tím, rešpektujeme ostatné tímy a neskôr by sme možno mohli byť súperom aj pre veľké kluby.“

Ranieri zostáva aj naďalej skromný a v budúcej sezóne by sa chcel umiestniť so svojim tímom v prvej desiatke anglickej ligy.


6. Zlepšená obrana

V úvode sezóny mal Leicester slabšiu obranu a dostával zbytočne viac gólov, a tak musel viac gólov aj strieľať. No postupne sa defenzíva v zložení Simpson, Morgan, Huth a Fuchs zlepšovala, a dostávala tiež silnejšiu podporu zo zálohy. V posledných 18 zápasoch si až 12-krát udržali čisté konto.

Silnou oporou pre tím je aj dánsky gólman Kasper Schmeichel. A to nielen zákrokmi v bráne, ale aj presnou rozohrávkou, či už pri odkopoch alebo rozohrávkou rukou.

Dokonalú ukážku spolupráce ukázali hráči v zápase proti West Hamu. Schmeichel rozohral na Mahreza až do stredu ihriska, ten posunul loptu Kantému a akciu zakončil gólom už tradične Jamie Vardy.

https://streamable.com/gvb9


7. Podcenenili súpera

Tak, ako asi nikto nečakal, že Leicester môže bojovať o titul, nečakali to asi ani samotné kluby. Tímy s dlhoročnými skúsenosťami z anglickej najvyššej ligy i niekoľkonásobní majstri často nedokázali „líšky“ poraziť. Podarilo sa to iba Arsenalu, ktorý vyhral v oboch zápasoch (2:5, 1:2) a raz Liverpoolu (0:1).

Ešte v sezóne 2013/14 hral v druhej najvyššej anglickej lige, ktorú vyhral a v minulom ročníku skončil so 41 bodmi na 14. mieste Premier League. Keby mal o šesť bodov menej, vypadol by späť do Championship.

Aj keď v Premier League je pravdepodobnosť, že o vyššie priečky môže bojovať aj menej známy klub omnoho vyššia, ako v iných prestížnych európskych ligách, Leicester dokázal ziskom titulu obrovský úspech, ktorý by sa dal nazvať malým zázrakom.


8. Iba Premier League

Oproti ostatným tímom mal Leicester výhodu, že sa mohol naplno venovať lige. Z Ligového pohára Capital One Cup vypadol už na konci októbra 2015 a v FA Cupe skončil v polovici januára.

Odvtedy mal omnoho voľnejší program ako súperi v boji o titul. Tottenham bol zamestnaný Európskou ligou, Arsenal a Manchester City Ligou majstrov. Hráči mali tak veľa času na oddych, regeneráciu a prípravu na ligové stretnutia.


Čo bude ďalej?

V budúcej sezóne už nebude Leicester obrovským prekvapením a tímom, od ktorého sa mnoho neočakáva. Naopak bude centrom pozornosti a očakávania sa zvýšia.

Výhrou ligy si zabezpečil priamy postup do skupinovej fázy Ligy majstrov. Vlaňajším víťazom anglickej ligy z Chelsea sa v domácej lige síce nedarilo, no v Lige majstrov sa dostali až do osemfinále. Bude určite zaujímavé sledovať, ako sa bude Leicestru dariť v európskych súťažiach a či dokáže obhájiť postavenie majstra Premier League.

Mnoho bude záležať od zostavy. Kto zostane, kto odíde a kto príde. Vardy ešte počas sezóny zmluvu predĺžil do roku 2019 a potvrdil, že v klube zostane. Zmluvu do roku 2019 má aj Mahrez, no je otázne, či v Leicestri skutočne zostane a rovnako ako ako Kantého, aj jeho sa určite pokúsia získať európske veľkokluby.

Nechajme sa prekvapiť a Leicester nás možno opäť prekvapí.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie