Denník N

Mínusy a plusy zrušenia poplatkov za prednostné vyšetrenie

Ilustračné. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné. Foto N – Tomáš Benedikovič

Sestry si pochvaľujú, že budú mať menej administratívy. Analytik sa obáva, že stúpne počet neoficiálnych platieb u lekárov.

Mínusy

Všetci budú čakať dlhšie

Prednostné vyšetrenia sa mohli robiť len vo vyhradených hodinách, ostatní pacienti, ktorí si priplatiť nechceli, vedeli, že vtedy sa do ambulancie nedostanú, čakať tam teda nemuseli. Teraz bude čakať viac ľudí, lebo pribudnú ľudia, ktorých by inak lekár ošetril v hodinách vyhradených na prednostné vyšetrenie. Takéto čakanie sa predraží najmä pracujúcim. „Sedieť v čakárni stojí čas a čas sú pre pracujúceho peniaze. Niekedy je lacnejšie zaplatiť 5 až 10 eur za prednostné vyšetrenie, ak ušetrím 3 až 4 hodiny čakania,“ hovorí analytik HPI Tomáš Szalay.

Ambulancie prídu o časť príjmu

Poplatky za prednostné vyšetrenie zvyšovali príjmy lekárov a ambulancií. Pacienti sa budú teraz môcť cítiť neisto, či majú lekárovi niečo platiť alebo nie. Preto sa môžu zvýšiť neoficiálne platby a úplatky, ktoré budú pacienti dávať lekárom.

Môže sa zvýšiť korupcia

Keďže pacienti budú stále chcieť ísť na vyšetrenie v určitom čase a budú sa snažiť nájsť cestu, ako nesedieť hodiny v čakárni, nájdu si spôsob, ako zaplatiť alebo sa dohodnúť s lekárom na prednostnom vyšetrení. Nebude sa to však diať oficiálne a z týchto príjmov nebudú lekári platiť dane. Môže sa tým zvýšiť korupcia a štát nevie nastaviť kontrolu vo všetkých ambulanciách, ktorá by ju odhalila.

Kontrola bude ťažšia

Prednostné vyšetrenie malo svoje pravidlá, bol vyhradený čas, kedy lekári mohli prijímať platiacich pacientov. Teraz tieto pravidlá nebudú, ale motivácia lekárov prijímať poplatky od pacientov sa nezníži. Poplatky zmiznú z cenníkov, ich výška teda nebude známa a nebude sa dať ani skontrolovať. „A keďže nie sú pravidlá, pokojne bude po novom – neformálne – spoplatnených sto percent ordinačných hodín,“ hovorí Szalay.

Štát stratí na daniach

So zrušením poplatku za prednostné vyšetrenie príde štát o dane, ktoré by lekári z poplatkov platili, upozorňujú súkromní lekári. „Teda povinnosť mať registračné pokladnice sa úplne minie účinkom,“ povedal šéf ich asociácie Ladislav Pásztor. Pacienti podľa neho možnosť objednať sa na konkrétny termín vo veľkej miere využívali, aj preto sa asociácia obráti na prezidenta, aby novelu nepodpísal.

Plusy

Chudobnejší nebudú v nevýhode

Poplatok za prednostné vyšetrenie kritizovali viacerí najmä preto, že rozdeľovalo pacientov na tých, čo si môžu dovoliť sa predbehnúť, a tých druhých. To malo podľa predkladateľa návrhu na ich zrušenie, žilinského župana Juraja Blanára, spôsobiť, že všetci čakali dlhšie. Nedalo sa podľa neho ani odkontrolovať, či ambulancie dodržiavajú hodiny, počas ktorých mohli prijímať prednostne.

Menej administratívy pre sestry

Pozitíva na zrušení poplatkov za prednostné vyšetrenia vidí Komora sestier a pôrodných asistentiek. Ušetrí to podľa nej peniaze pacientov, ale zároveň to odbremení sestry od administratívnej záťaže a aj sa zrýchli ošetrenie pacientov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie