Denník N

Geniálny hudobník, čistý človek, najväčší vzor. Ako si budú Mariána Vargu pamätať priatelia a muzikanti

Marián Varga s dlhoročným priateľom Dušanom Mitanom.
Marián Varga s dlhoročným priateľom Dušanom Mitanom.

Dušan Mitana, Fedor Frešo, Andrej Šeban a ďalší spomínajú na Mariána Vargu.

Jan Rejžek, hudobný publicista

Od tej smutnej stredy, keď som sa dozvedel o Mariánovej smrti, si pripadám, ako keby sa zrútila velebná socha z  Veľkonočných ostrovov alebo z  Mount Rushmore. Vedel som síce o jeho vážnom zdravotnom stave, však mi vlani realisticky v mobilnom telefonáte popísal, ako na tom je, ale aj tak. Padol gigant. Nemienim opakovať frázy, že bol kongeniálnym skladateľom a muzikantom, ktorý hral v  neslobodných časoch slobodnú hudbu s kmotrami Bachom či Bartókom za chrbtom. Musím však úprimne priznať, že som si k  Mariánovi postupne nachádzal cestu. Ako hudobný kritik som bol pravidelným svedkom a komentátorom jeho niekedy dosť nevyrovnaných koncertov, vrátane nevydarenej účasti na legendárnom Pezinku a napriek všetkým skvelým LP Zvoňte, zvonky a Zelená pošta, som cítil rozpaky. Lenže martýr, Lazar a Fénix v  jednom tele dokázal v ďalších projektoch vzlietnuť do slastných výšin, k prežitku ktorých netreba LSD. Vyrobili sme o jeho peripetiách s kapelou Collegium Musicum veľký a úprimný rozhovor do Melodie a stôl bol čistý. Len som musel z diktafónu zložito lúštiť Mariánovu dikciu. Závidím Slovensku, že malo takú unikátnu, svetovú, nenahraditeľnú osobnosť a len si želám, aby si to Marián v muzikantskom nebíčku s  cigarami a vínkom s Dežom Ursinym a Jarom Filipom na večnosti pekne užili.

Břetislav Rychlík, režisér

Mariána Vargu a Collegium Musicum mi prvý raz púšťal spolužiak z magnetofónovej pásky vo Veselí nad Moravou. Boli sme úplne uhranutí. Do noci sme si o jeho poňatí muziky, hre na klávesy rozprávali. Cítili sme sa opití krásou a navzdory puberte sme podvedome chápali, že toto je niečo vyššie než rockové rebelantstvo, ktoré sme vtedy obdivovali. To bola vzbura duchovného rozmeru. Neskôr (za onoho režimu) som si veľakrát hovoril, ako by sa vizionár a hudobník Mariánovho talentu uplatnil v slobodnom svete. Nie v tom našom  pridusenom, zákazmi a obmedzovaním tvorby vykolíkovanom. Keď na to teraz, v deň Mariánovej smrti, myslím spoza oceána, v Amerike, hovorím si, že to vlastne tak malo byť. Marián bol poslaný na náš svet, aby nás s rukami roztiahnutými nad klávesnicou ako anjel strážny s krídlami svojou mágiou, hĺbkou a silou talentu a neústupným trvaním na svojom prevádzal ponad priepasť bezduchých pomerov do slobodných čias.

Peter Bálik, hudobník

Marián bol krásny človek, vždy, keď som s ním bol, tak som si uvedomil, že ho stále skúmam a pozorujem, a rozmýšľal som, kde sa to všetko v ňom berie, ten jeho humor, postrehy, a hlavne, kde sa v ňom berie tá magická hudba. Marián bol výnimočný, úplný originál, samorast, čo robil veci vždy po svojom. Bol to slobodný človek, preto jeho hudba ani nepoznala žiadne hranice.

Dušan Mitana, spisovateľ

Je to ťažká rana, boli sme mnoho desaťročí výnimoční a dôverní kamaráti, o všetkom na svete sme sa spolu rozprávali. To, že bol geniálny hudobník, je samozrejmosťou. Ešte v utorok večer som mu do nemocnice telefonoval, ale už sa mi neozýval, tak som mal čudnú noc, akoby som tušil, že sa schyľuje k najhoršiemu. Je mi veľmi smutno, už viac ani nevládzem povedať.

Fedor Frešo, hudobník

Na takéto veci sa ťažko reaguje.
Marián bezpochyby poznačil môj život, spojený s muzikou, viac ako ktokoľvek iný.
Neviem si predstaviť, ako to teraz bude, či si dokážem zvyknúť na fakt, že tu už nie je.
Som veľmi smutný.
Spomínam si na posledné naše stretnutia, hranie minulý rok vo Valašskom Meziříčí, keď naposledy hralo Collegium, na koncert na jeho počesť pred pár mesiacmi, kde ešte vystrihol jednu skladbu. Ako hymnu.
Na poslednej návšteve sme úplne vážne hovorili o tom, ako oživíme Collegium, ako by to mohlo prebiehať. A mysleli sme to obidvaja vážne.
No už sa to nepodarí.
Odišiel kolega, kamarát, rovesník, jednoducho môj človek.

Ladislav Snopko, dramaturg

V pondelok podvečer sme sedeli s Mariánom, jeho Jankou a Danielom Pastirčákom pred Ružinovskou nemocnicou. „Ďalší deň k dobru,“ prehodil Marián a potiahol z cigary. Zahovorili sme to vtipkovaním o nemocniciach a dobrotách, ktoré mu nabudúce donesieme, aby sa mal na čo tešiť. Dnes mi volal Daniel. Z jeho zlomeného hlasu som pochopil, že „už žiaden deň k dobru“ nebude. Marián zomrel. Odišiel a už sa nevráti. A v tom „už sa nevráti“ som pocítil smútok a žiaľ z prázdna, ktoré vo mne po ňom ostalo.

Fedor Gál, sociológ

Vďačím Mariánovi za hudbu k filmu, ktorý ma zblížil s otcom. Za priazeň k ľuďom a udalostiam, ktoré presahujú domáce národovecké zápecníctvo. Za muziku, ktorú miluje celá naša rodina. Za tie krátke chvíle, keď som aj ja – hluchý ako peň – fascinovane pozeral, čo dokáže vylúdiť z toho svojho nástroja.

Vladimír Merta, muzikant

Každá generácia potrebuje strážnych anjelov. Plynú roky, a my, čo po našich blízkych plačeme, si až pričasto neskoro uvedomíme, že oni ich často ani nestretnú. Marian je výnimočný. So svojou Jankou zostáva v pamäti ako tichá pieta. Súsošie láskavej oddanosti a dôvery.

Peter Zajac, literárny vedec

S Mariánom odišla čistosť – čistosť hudby, ľudská čistosť, čistosť kamaráta, čistosť generácie.

Pavel Malovič, hudobný publicista

Činorodý, renesančne neposedný Marián zahasil poslednú cigaru a zaklopal na klávesy nebeskej brány. V popole odkazov zanechal partitúry vášne, kumštu a naliehavosti, ktorými žehnal svojich veriacich každou notou pohyblivých sviatkov hudby. Fašiangy života sa skončili, začína sa veľký pôst a my si počas neho ešte viac uvedomíme jeho nezabudnuteľnosť a slobodu opojných myšlienok.

Michal Kaščák, hudobník

Marián ostane pre mňa navždy géniom s úsmevom a očami malého chlapca hádžuceho kamienky na hladinu jazera. Kamienky už nelietajú, ale jazero sa čerí ďalej, lebo ich sila nemizne. Vďaka za ne, milý Marián.

Pavel Klusák, publicista

Je mi to ľúto. Spomienky a množstvo hudby.

Vladimír Mišík, spevák

Smútok…

Andrej Šeban, muzikant

Bol to môj najväčší vzor a inšpirácia.

Jozef Lupták, muzikant

Už na Pohode som trochu tušil, že sa s nami lúči. Bolo to veľmi silné vidieť ho tam. Som smutný, že sa  už nikdy nestretneme a že Marián nepríde na koncert, ktorý sme mu chystali na jeseň na Konvergenciách.

Henry Tóth, muzikant

Česť a sláva jeho pamiatke. On bol totiž naozajstný Génius.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marián Varga

Kultúra

Teraz najčítanejšie