Denník N

Danko chce v Nitre jedného kandidáta proti ĽSNS, pravicu vyzval na spoločný postup, OĽaNO odmieta

Andrej Danko. Foto – TASR
Andrej Danko. Foto – TASR

Predseda SNS chce, aby koalícia a pravicové strany v Nitrianskom kraji podporili silného kandidáta, ktorý by mohol poraziť Uhríka z ĽSNS. Naznačil, že najväčšiu šancu nemá opozičný kandidát Greššo, ale koaličný Belica.

Predseda SNS Andrej Danko vyzval v Nitre pravicové strany, aby sa spojili proti kandidátovi ĽSNS Milanovi Uhríkovi. Do volieb má ísť podľa neho najsilnejší kandidát na základe prieskumov.

Koalícia podporuje v Nitre súčasného župana Milana Belicu, opozícia Jána Grešša. „Nemali by sa trieštiť sily medzi pána Belicu a pána Grešša a prieskumy jasne ukazujú, že tým kandidátom, ktorý dokáže položiť silu ĽSNS, je pán Belica,“ hovorí Danko.

To isté podľa neho chcú od SNS ostatné strany v Banskobystrickom kraji, „kde to smeruje k podpore jedného kandidáta“.

Opozícia k dohode v Nitre nechce pristúpiť. Veronika Remišová z OĽaNO hovorí, že určite neplánujú podporiť kandidáta Smeru.

„Vyjadrili sme podporu pánovi Greššovi. Ak bude chcieť aj podporu od koaličných strán, je to na jeho rozhodnutí. My sme podporili silného kandidáta, stojíme za ním a neplánujeme nič meniť,“ reagovala Remišová.

Ani SaS o spoločnom postupe zatiaľ neuvažuje.

„Strana Sloboda a Solidarita na základe oficiálnych i vlastných prieskumov podporuje kandidáta širokej pravicovej koalície Jána Grešša,“ odkázala hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

Kotlebu nepodporí

„Ak si zavriem oči, je to v politike čím ďalej, tým ťažšie,“ povedal Danko.

Nevylúčil, že v Banskej Bystrici podporia najsilnejšieho kandidáta. „Vylučujem podporu Mariana Kotlebu,“ povedal.

Smer aj Most-Híd už vyjadrili podporu nezávislému kandidátovi Jánovi Lunterovi, ktorý zatiaľ v poslednom prieskume vedie.

„Môžem si čokoľvek myslieť o Sulíkovi, Kollárovi a Matovičovi, mať ťažký politický boj s Robertom Ficom a Bélom Bugárom, ale politická scenéria musí spojiť sily vo vzťahu k tomu, že mladí ľudia inklinujú k ľuďom, ktorí popierajú holokaust,“ povedal Danko.

Danko kritizoval, že v parlamente prešla jednokolová voľba županov. „Nebolo a nie je nám po vôli, že sa presadila v koalícii jednokolová voľba.“

Je to podľa neho možná politická chyba, ktorá zablokovala koalície v druhom kole.

„Dúfam, že mi čas nedá za pravdu, že sú kraje ako Bystrica a Nitra, kde bolo treba spojiť rozumných ľudí, ktorí úplných šialencov musia zastaviť.“

Z ôsmich kandidátov iba štyria

Danko s SNS chcel pôvodne v každom kraji predstaviť vlastného kandidáta. Neskôr ustúpil a postupne sťahoval svojich ľudí z kandidátky – najskôr v Nitrianskom a potom v Trenčianskom kraji.

V Banskej Bystrici zatiaľ verejne nehovoril o podpore pre nikoho.

SNS tak predstaví štyroch kandidátov do VÚC: v Žilinskom kraji je to bývalý minister školstva Ján Mikolaj, v Prešovskom kraji primátor Svitu Miroslav Škvarek, v Košickom kraji bývalá poslankyňa SDKÚ Jarmila Tkáčová a v Bratislavskom kraji tajomník ministerstva zahraničných vecí Lukáš Parízek.

V Trenčianskom kraji SNS podporí kandidáta Smeru Jaroslava Bašku, v Nitrianskom kraji Belicu a v Trnavskom kraji súčasného župana Tibora Mikuša, ktorý kandidoval s podporou Smeru.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie