Denník N

ÚVO: Pri obchode s firmou blízkou Výbohovi a Hoľkovi porušilo ministerstvo zákon

Ján Hoľko si zobral pod patronát napríklad . Foto: TASR.
Ján Hoľko si zobral pod patronát napríklad . Foto: TASR.

Keď mala Nadácia Zastavme korupciu na jeseň tlačovku s bývalým zamestnancom ministerstva obrany Marošom Klinčákom, ktorý poukázal na predražený kšeft, oficiálni predstavitelia rezortu ho obvinili, že mu ide o pomstu. Vládna väčšina v parlamentnom výbore sa rozhodla, že si jeho informácie ani len nevypočuje. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) pritom nedávno potvrdil, že nákup za vyše milión eur bol v rozpore so zákonom. Presne ako to tvrdil Klinčák.

“Jeho podozrenia boli v roku 2016 riadne preverené sekciou kontroly a to dokonca opakovane. Ani v jednom prípade nedospela komisia k záveru, že by išlo o netransparentné konanie,” bránilo sa ministerstvo obrany. Naznačovalo tiež, že bývalý pracovník Maroš Klinčák vytiahol kauzu preto, lebo mal konflikty s vedením.

Pravdou však je, že spory nastali pre Klinčákove nesúhlasné stanovisko k chystanému kšeftu.

Ministerstvo ešte za druhej vlády Roberta Fica nakúpilo bez súťaže systém na riadenie letovej prevádzky od spoločnosti Willing za necelých 1,4 miliónov eur. Bez riadneho tendra, do ktorého by sa mohli prihlásiť iní uchádzači.

Willing založil zbrojár a Ficov osobný priateľ Miroslav Výboh. A hoci tvrdí, že akcie dávno predal a na firmu nemá vplyv, na obrane sa jej v obchodoch so štátom veľmi darilo.

Willing, ktorý zákazku získal priamo, pritom podobné systémy ani nevyvíjal. Subdodávateľom bola spoločnosť R-Sys, ktorej konateľom bol v tom čase Ján Hoľko, súčasný šéf služobného úradu, považovaný za šedú eminenciu ministerstva. Koľko ktorá spoločnosť zarobila nie je známe. Zisk z celého obchodu sa však mohol pohybovať v státisícoch eur. Podobné systémy sa totiž v tom čase na trhu predávali za asi 500-tisíc eur.

Ťahal za kratší koniec

Klinčáka, ktorý na šafárenie upozornil, predvolala opozícia na parlamentný výbor. Vládna väčšina však neschválila jeho vypočutie. Poslanec Smeru-SD Robert Kaliňák argumentoval, že nebol zbavený mlčanlivosti. V prípade Klinčáka to však nebolo potrebné, lebo informácie ani nepodliehali utajeniu.

Klinčák celý čas ťahal za kratší koniec. Až do kontroly Úradu pre verejné obstarávanie. Podľa protokolu z kontroly, ktorý získala televízia Markíza a poskytla ho Nadácii Zastavme korupciu, mal totiž pravdu, keď roky tvrdil, že bol porušený zákon.

Podľa ÚVO konalo ministerstvo v rozpore so zákonom, keď použilo postup rokovacieho konania bez zverejnenia a to bez preukázania splnenia zákonných podmienok. “Kontrolovaný svojím konaním porušil aj primárne povinnosti vyplývajúce zo zákona o verejnom obstarávaní a to najmä princíp nediskriminácie.” tvrdí úrad.

Podľa neho znemožnili účasť potenciálnym záujemcom, ktorí pôsobia na slovenskom trhu aj v zahraničí. “Kontrolovaný nepredložil dôkazy, preukazujúce, že bolo jednoznačne nevyhnuté, aby bola zákazka zadaná vybranému dodávateľovi,” dodáva úrad. Ministerstvo dokonca podľa ÚVO nesplnilo zákonnú podmienku a neposlalo do vestníka oznámenie o výsledku verejného obstarávania.

Výhovorky ministerstva

Kuriózne na kontrole je aj to, ako sa ministerstvo obrany vyhováralo. Úradu pre verejné obstarávanie nepredložilo originály dokumentov s tým, že ich má polícia, ktorá prípad preveruje. Policajti však nič také nepotvrdili, naopak odpísali, že originály od ministerstva nedostali ani oni.

ÚVO, ktoré preveruje, ako štátne inštitúcie nakupujú, môže udeliť pokutu. V tejto konkrétnej veci je už však sankcia premlčaná.

Nález úrad má však mimoriadny význam. Obchod totiž rieši Národná kriminálna agentúra (NAKA) pre podozrenia z machinácií pri verejnom obstarávaní a zistenia úradu môžu prispieť k stíhaniu konkrétnych osôb a k vyvodeniu zodpovednosti.

Pre Maroša Klinčáka to bude znamenať, že jeho niekoľkoročný boj mal zmysel.

 

Zuzana Petková

Teraz najčítanejšie