Denník N

Absolútna nevyhnutnosť. Len náhodou v záujme Smeru

Už ste podpísali najnovšiu výzvu proti fašizmu? Ak nie, tak pred jej podpisom najprv trochu pouvažujte.

Spájať sa proti fašizmu je dobrá vec. Považujem za správne, ak demokrati rôznych ideologických orientácií a rôzneho politického zafarbenia dokážu spojiť proti Zlu, ktoré predstavuje fašizmus. Alebo trebárs jeho totalitný pobratim komunizmus. Sám som v podobnej veci nie raz spolupracoval s ľuďmi, ktorí vidia svet a spoločnosť úplne inak ako ja. A nemal som s tým najmenší problém.

Diabol skrytý v detailoch

Dnes bola zverejnená výzva Zastavme fašizmus, ktorej iniciátori vyzývajú demokratické politické strany na spojenie síl proti vodcovi slovenských fašistov Marianovi Kotlebovi pred budúcoročnými voľbami predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. Pod výzvou je podpísaných viacero dôveryhodných osobností, o ktorých demokratickom zmýšľaní nemožno mať najmenšie pochybnosti, lenže… Lenže diabol sa – ako obvykle – skrýva v detailoch. V tomto prípade v nasledovnom konštatovaní:

„Dnes, keď väčšina strán nominuje svojich kandidátov do týchto volieb vás žiadame, aby ste uprednostnili celospoločenský záujem nad straníckym. Nadišiel čas, aby sme ľudí, ktorí nepredstavujú demokratickú alternatívu, ale naopak predstavujú jej ohrozenie, zastavili porážkou v budúcoročných voľbách do VÚC BBSK. Na dosiahnutie tohto cieľa je absolútne nevyhnutné postaviť jedného protikandidáta, ktorého bezvýhradne podporia všetky demokratické politické strany a hnutia.“

Rezignovať na demokratickú súťaž?

Absolútne nevyhnutné? A prečo by? Len pripomeňme, že takáto výzva zaznieva nie dva dni po oznámení výsledkov prvého kola, ale viac ako rok pred voľbami. Postaviť do prvého kola dvojkolovej voľby Kotlebovi jedného spoločného protikandidáta všetkých demokratických politických strán a hnutí znamená rezignovať na demokratickú politickú súťaž, ktorou voľby v slobodnej spoločnosti sú a majú byť. Znamená to rezignovať na to, že krajské voľby by mali byť súťažou predstáv o správe kraja. Znamená to rezignovať na to, že v spoločnosti existuje politická pluralita a navzájom si konkurujúce politické strany, hnutia a zoskupenia.

A v konečnom dôsledku by zo spojenia všetkých proti Kotlebovi už pred prvým kolom ťažil aj sám Kotleba. Mohol by to používať ako argument, že jedinou alternatívou voči vládnej koalícii a opozícii sú jeho fašisti. Že medzi vládnou koalíciou a opozíciou vlastne nie sú žiadne rozdiely. Spoločný kandidát všetkých demokratických strán a hnutí pred prvým kolom volieb by tak bol postupom nielen vecne nesprávnym, ale aj takticky chybným.

Ako vybrať Kotlebovi protikandidáta

Demokratické politické subjekty, ale aj demokrati mimo politických strán sa majú usilovať, aby sa v druhom kole stretli dvaja demokratickí kandidáti. A ak sa Kotleba dostane do druhého kola, tak jeho protikandidát má byť vybraný vôľou voličov vyjadrenou v prvom kole, nie dohodami straníckych sekretariátov rok pred voľbami. Taký kandidát bude mať najväčšiu šancu Kotlebu v druhom kole poraziť.

A kontrolná otázka: Ak bude hroziť, že fašistami podporovaní kandidáti postúpia do druhého kola aj v ostatných krajoch, bude správnym riešením postaviť spoločných kandidátov vládnej koalície a opozície vo všetkých krajoch? To snáď nie.

Ak je niečo potrebné, tak nie dohodnúť sa na spoločnom kandidátovi pred prvým kolom volieb, ale byť sa schopní dohodnúť po prvom kole v prípade, že sa v druhom kole ocitne Kotleba (kotlebovec) a demokratický kandidát. Ale to je niečo úplne iné.

V záujme Smeru

Zaujímavé je, že nápad s jedným spoločným kandidátom proti Kotlebovi sa objavil už dávnejšie. A prišli s ním – ako inak – predstavitelia Smeru, v ktorých záujme by taká dohoda bola najviac. Lebo koho, ak nie ich ako najsilnejšej strany, by taký spoločný kandidát mal byť?

Už v máji o spoločnom kandidátovi, ktorý by porazil Kotlebu, hovoril podpredseda parlamentu za Smer Martin Glváč. Dokonca na tento účel chcel zmeniť dvojkolové voľby županov na jednokolové, čo je vec, z ktorej by nakoniec tiež mohol profitovať najviac práve Kotleba. Hovorí sa tomu nezamýšľané dôsledky.

Dnes je plánom Smeru nezávislý kandidát Stanislav Mičev, riaditeľa Múzea SNP. Smer s ním údajne problém nemá a volá po spoločnom kandidátovi. No bodaj by mal, keď dnes sedí v jeho poslaneckom klube v banskobystrickom mestskom zastupiteľstve. A krajskej predsedníčke Smeru Jane Laššákovej sa výzva Zastavme fašizmus páči. Niežeby sa to nedalo očakávať, však?

Určite si to všetci ľudia, ktorí pridali svoj podpis pod výzvu na spoločného kandidáta proti Kotlebovi, či už pred jej zverejnením alebo po nej, neuvedomujú, ale svojou výzvou sa vyslovujú nielen za spoluprácu demokratov proti fašistom (čo je úplne v poriadku), ale pomáhajú vytvoriť zdanie občianskej podpory pre riešenie, ktoré je v tejto chvíli viac v záujme Smeru než v záujme porážky fašistov. Či si to neuvedomovali ani tí, ktorí výzvu vymysleli, napísali a zozbierali podporu od úvodných signatárov, je už trochu iná otázka.

Teraz najčítanejšie