Denník N

Ako sa stať vedúcim kultúry v Starom Meste Bratislava?

Viete, aký typ miestnych komunikácií spravuje m.č. Staré Mesto? V súlade s akým číslom ktorého zákonníka uverejňuje m.č. Staré Mesto na svojej webovej stránke objednávky a faktúry?

Pozor! Nemôžte si túto informáciu vyhľadať ani cez google, ani inak. Nie sme predsa malé deti, ako povedala pani z úradu zodpovedná za dohľad nad „písomkou“. Ak odpovede viete z hlavy, prípadne vám vyjde tip zo 4-5 krúžkovacích možností, tak spĺňate kritériá na vedúceho oddelenia kultúry v Starom Meste.

Zdá sa vám to absurdné? Novému vedeniu tejto mestskej časti asi nie. Takéto otázky spolu s tými až urážlivo jednoduchými /kto je štatutár mestskej časti napríklad…/ sú totiž súčasťou 20 otázkového písomného testu vrámci výberového konania na vedúceho oddelenia kultúry. V Starom Meste – čiže mestskej časti, kde kultúra, spôsob jej vedenia, smerovanie a vízia je priamou a najviditeľnejšou vizitkou nielen Bratislavčanov, ale celého Slovenska!

To, že kultúra v samosprávach je vnímaná značne okrajovo, je všetkým známe. Ale takto „na prvú“ ukázať, ako majú na úrade úplne „v paži“ to, ako sa bude kultúra viesť v Starom Meste, to sa len tak nevidí.

Prejdime si postup: nový starosta vypíše konkurz na vedúcich oddelení, jedným z nich je aj kultúra. /btw – zabudnime na kontinuitu, pôvodní vedúci tam už medzičasom nepracujú – ako to bezvládie musí vyzerať, si ľahko domyslíme/. V propozíciách stojí, že ak chcete ísť „na kultúru“, musíte vedieť jazyky, mať VŠ druhého stupňa, minimálne 2 roky prax, skúsenosti so samosprávou atď atď… a na konci poznámka, že od adepta sa očakáva orientácia v štátnej správe.

Takže prejdete týmto sitom do ďalšieho výberu a výsledkom je pozvanie mailom na písomnú skúšku. Až po otázke, o čo vlastne ide, sa unúvajú napísať všeobecnú info, že test bude o samospráve. A mená komisie nezverejnia, lebo po porade s odborníkmi vyhodnotili, že by adepti mohli ovplyvňovať komisiu.

Príde deň absurdnej písomky a vy zistíte, že na vás pozerá asi 7 tiet z úradu /že z odborov a aby všetko prebehlo hladko/ a „hlavná teta“ vás požiada o odloženie mobilov, modré pero a na otázku, či si môžte odpovede vygoogliť vám zhovievavo odpovie, že nie, nie sme predsa malé deti. A vy sa len čudujete, či ste sa neocitli tak 20 rokov dozadu.

Ďalšia pozoruhodnosť je, že tú písomku píšete všetci spoločne! Aj adepti na majetkové oddelenie, stavebné…proste rovnosť v praxi.

Ak sa vám máli absurdností, tak si ešte stále prídete na svoje. V danom teste, ktorý vás má posunúť až k vysnívanému ústnemu pohovoru s budúcim zamestnávateľom, je 20 otázok, z ktorých ani jedna /!/ sa netýka kultúry. Normálne veľké NIČ. Banálne otázky o riadení samosprávy, ktoré si naštudujete za 20 minút a otázky o zákonoch, ktoré viete jedine, ak máte vopred echo, čo asi sa tak učiť, alebo sa strafíte do správnej odpovede, alebo – si ich vygooglite či prekonzultujete s príslušným oddelením, ktoré je na to zriadené. Ale o kultúre, histórii? NIČ.

Vízia? Nástroje k jej dosiahnutiu? Načo. A ak, tak to máte šancu /dúfam/ predostrieť na ústnej skúške – iba ak prejdete vzácnym testom o samospráve… Požiadavka o rozhľade adepta o samospráve však bola súčasťou úvodnej výzvy konkurzu, takže už len podstata tejto písomnej skúšky je dosť mimo.

Najhoršie však je, že absolútna ignorácia možných šikovných adeptov, neúcta k nim a nepochopenie náplne funkcie vedúceho kultúry spolu s jasným signálom, kde sa nacháza téma kultúry pre vedenie Starého Mesta, je výsmechom všetkých šikovných ľudí a mrhaním ich času. Ak má vedenie už vopred vytipovaného adepta, tak robiť takéto divadielko je viac ako smiešne. Ak nemá, tak toho správneho nemusí ani odhaliť zvoleným amatérskym postupom výberu. Vyhovárať sa na trasnsparentnosť riešenia je zavádzajúce – ako zaručili únik informácií o otázkach? O členoch komisie? Vieme, že nijako, staromestské vrabce čvirikajú stále.

Kto navrhol a zvolil nástroje metodiky? Prečo zvolili práve tie otázky? Čo sa z nich dozvedeli o schopnostiach budúceho vedúceho kultúry? Prečo na základe práve tých otázok má prejsť do posledného kola? Prečo nikoho nezaujímala vízia adepta už na začiatku?

Výberový proces sa ešte neskončil, pokiaľ viem, tety už písomky poopravovali a následne adeptom – teda aj mne – pošlú odpoveď, ako sme to zvládli. Keďže som na otázky miesto zakrúžkovania správnej odpovede napísala iba odpoveď „viem“, prípadne tam, kde som nevedela, som napísala, s ktorým oddelením na úrade sa o tej téme poradím, je mi jasné, že toto tetami neprejde. Na konci testu som pripísala aj svoj názor o možnosti odhalenia zručností a znalostí danými otázkami.

Ostáva mi iba zbožne dúfať, že budúci vedúci kultúry Starého Mesta bude skutočne kvalitný profesionál. V to úprimne verím napriek môjmu názoru na chabý potenciál starostu Števčíka v oblasti kultúry. Naša spoločnosť ho potrebuje ako soľ. Držme si palce.

Teraz najčítanejšie

Dana Kleinert

DANA KLEINERT: “Vždy ma fascinovali mestá, kde okamžite cítime, že sa v nich ľudom dobre žije. Je to však výsledok efektívnej komunikácie mesta s odborníkmi ako aj s jeho obyvateľmi. Som rodená Staromešťanka a túto mestskú časť poznám ako mama malých aj väčších detí, ako pravnučka a vnučka seniorov, ako cyklistka aj vodička, ako psíčkárka, študentka, aj ako podnikateľka so službami. Som dizajnérka, riaditeľka Slovak Fashion Council a občianska aktivistka. Pochádzam z architektonického prostredia, ktorého prirodzenou súčasťou je tvorba dobrého a harmonického mesta. Mnoho rokov profesionálne pomáhame Starému Mestu rozvíjať sa cez konkrétne projekty prepájajúce rôzne komunity, ktorých kľúčovým aspektom je poskytovanie príležitostí. Projekty prepájajú kvalitný verejný priestor so sociálnym, ekonomickým a kultúrnym prostredím. Stojím napríklad za vznikom Bratislava Fashion Map, Kontaktu, Šafka, #DomovNaMame, The Most ako aj pravidelnými vzdelávacími projektami pre deti a mladých dospelých. Snažím sa pomáhať pri ochrane zelene v našom meste a podporovať medzigeneračné projekty. Vidiac limity predchádzajúcich starostov a zároveň možnosti zlepšeni, ktoré doteraz nemali podporu, chcem pridať svoje schopnosti do vytvorenia slušnej a kvalitnej samosprávy. Aj preto kandidujem na starostku Starého Mesta Bratislavy, v komunálnych voľbách 2018, a to vrámci zoskupenia Team Vallo, SPOLU – občianska demokracia a Progresívne Slovensko.”