Denník N

Ľud verzus Široký – 0:1

Dvojica držží transparenty s nápisom ´Pozor šŠiroký tunel´ počas schôdze veriteľov. Foto - TASR
Dvojica držží transparenty s nápisom ´Pozor šŠiroký tunel´ počas schôdze veriteľov. Foto – TASR

A je to. Juraj Široký vyhral. Môže ďalej hrať najvyššiu ligu bez trestných bodov či straty majetku. I keď jeho firma doteraz obtiahla väčšinu spoluhráčov. Naopak, na odškodnenie obetí sa násilím poskladáme všetci. Príbeh nedotknuteľných, ktorí stoja nad zákonom, sa však opakuje už roky. Dokonale ovládli štát, jeho politikov i inštitúcie. Dokedy im to dovolíme?

Na rozdiel od takzvaného „ozdravenia“ by krach Váhostavu Juraja Širokého poriadne zabolel. Prišiel by o firmu – kanál na najväčšie zákazky v tejto krajine.  Jeho možná trestnoprávna zodpovednosť za poškodenie dodávateľov by sa posudzovala oveľa prísnejšou optikou a hlavne – škodu by mohli vymáhať priamo z jeho majetku. Nečudo, ak by sa tohto scenára obával.

Bol naozaj krach Váhostavu nevýhodný?

Lenže mladučká správkyňa vypočítala, že konkurz by bol pre všetkých nevýhodný. Podľa jej počtov by sa podarilo z postupného predaja majetku vytĺcť  len niečo vyše tretiny jeho hodnoty. Gábrišová však celkom „zabudla“ vyčísliť, koľko by mohli prípadní záujemcovia ponúknuť za kúpu celej najväčšej slovenskej stavebnej firmy aj so zmluvami pre štát.  Práve pokus predať celú firmu by bol podľa odborníkov najpravdepodobnejším krokom nového správcu – tento raz už vybratého náhodne súdom, nie samotným Váhostavom.

Sudkyni Bartalskej taký odhad vôbec nechýbal.  Nevyrušilo ju ani množstvo schránkových firiem, ktoré si nárokovali na milióny eur. Tie naliali do Váhostavu až minulý rok, keď ho banky odmietli držať nad vodou. Milióny tečúce do Váhostavu si schránky navyše nepoistili žiadnym zálohom. Odborníci sa znovu zhodli, že takéto peniaze sa mali automaticky považovať za spriaznené s Váhostavom. Nikto so zdravým rozumom by ich totiž bez poistky do potápajúceho sa Titanicu neposlal.

Množstvo prepojení cez mená, adresy  a osoby robí zo schránok jednu veľkú chobotnicu synchronizovane plávajúcu okolo Juraja Širokého.  Napriek tomu skončili schránky v rovnakej skupine ako malí stavitelia (tváriac sa ako neprepojení a nič netušiaci partneri), a tak z Váhostavu vytrieskajú oveľa viac ako môžu podľa zákona dostať subjekty Váhostavu blízke.

Štát ako výpalník

Firma, ktorá roky podnikala na úkor svojich partnerov a šlendriánsky hospodárila, dostala posvätenie od súdu. Štát tak vyslal signál, že partnerov môžete obohrávať bez trestu a straty vlastného luxusu. Nuž a zahraniční investori uvidia, že na našom trhu prežije firma s takou mizernou morálkou aj hospodárskymi výsledkami.

Prípad Váhostavu by bol menej znepokojujúci, ak by išlo o výnimku. Ide však len o jednu malú metastázu oveľa roziahlejšej rakoviny, ktorá zachvátila celú krajinu.

Bežných občanov a podnikateľov škrtí štát vysokým daňovým či odvodovým zaťažením. Každé pošmyknutie bez milosti trestá. Slušnosť a daňovú disciplínu opláca mizernými službami a inštitúciami v rozklade. Ak ich potrebujú bežní ľudia, zákona ani spravodlivosti sa nedomôžu alebo na ne čakajú dovtedy, kým nie sú na kolenách.

Rozdiel medzi nenásytnými oligarchickými skupinami a bežnými ľuďmi sa rýchlo zväčšuje.  Občania sa stali rukojemníkmi, ktorí  posielajú dane do bezodnej čiernej diery a nemajú úniku. Platenie daní je ako znásilnenie. Vzťah ku štátu nás nenapĺňa hrdosťou, ale obrovskou nechuťou. Každou podobnou kauzou v nás štát ukotvuje pocit bezmocnosti, nespravodlivosti a hnusu.

Pre politikov sme dojnými kravami. Stádom oviec, ktorému možno zalepiť ústa odrobinkami. Lístkom na vlak, rekreáciou či inou almužnou.  Keby však neviedli tento štát ako organizovanú zločineckú skupinu, neuviazli by rozsiahle skupiny ľudí v chudobe odkázané na „milodary“ svojho vládcu.

Game over vážení politici!

Taká nespravodlivosť sa nedá dlho vydržať. Niekomu raz z toho výpalníctva prasknú nervy. My totiž nie sme ovce. Sme ľudské bytosti s dôstojnosťou a túžbou za svoje dane dostávať späť kvalitné služby. A za svoje hlasy zodpovednú politickú reprezentáciu s úctou voči nám a ťažko zarobeným peniazom.

Nastal čas, aby sa s nami politici prestali zahrávať. Toto totiž nie je hra, ale reálny život s tisícmi obetí. Napríklad medzi živnostníkmi, ktorých dostali na kolená Váhostavy a doťukli verejné úrady bez zľutovania. Medzi sestrami a lekármi, ktorí svoje povolanie vykonávajú vo vydrancovaných nemocniciach. Medzi učiteľmi, ktorí dostávajú tak málo, kým štát vyhadzuje peniaze vidlami tunelárom v daňových rajoch. Medzi odvážnymi policajtmi a prokurátormi, ktorí sú za poctivosť vytlačení zo zamestnania neschopnými hochštaplermi bez výsledkov. Medzi odvážnymi úradníkmi, ktorí si po nahlásení kradnutia vyslúžia len šikanu a problémy.

Už nie je čas na rozdávanie chleba a hier, ani ďalšie sľuby.  Našim hlavným problémom nie sú zlé zákony, ale nesprávni ľudia na nesprávnych pozíciách. Šafárenie a zneužívanie bez trestu. Dnes už nepomôžu predvolebné prísľuby ďalších legislatívnych noviel.  Znalci zvnútra sa zhodujú, že stačí celkom málo – rozviazať ruky policajtom a prokurátorom, reálne hodnotiť výkony sudcov a trestať zneužitie právomocí, bez pardónu postihnúť porušenie zákona a v inštitúciách zákon dodržiavať, nie ignorovať. Na vedúce pozície vyberať schopných a podkutých odborníkov s pevným chrbtom.

Áno, vždy môžeme čosi zlepšiť. Vždy môžeme odvážnym pomôcť aj lepšou legislatívou. Bez ľudskej vôle však ostane len papierovým drakom, čo zhorí pri prvej cigaretke, ktorú si oň niekto zapáli. Je dôležité, aby múdri ľudia v spoločnosti mysleli dopredu a pripravovali stratégie, zákonné poistky či vylepšenia.

Dôležitejšie je však zastaviť svojvôľu a vyžiadať si aktivitu štátnych orgánov. Zmena je možná okamžite. Brzdia ju len ľudia a neochota. Aj u našich západných susedov stačila na radikálny obrat výmena hlavy na prokuratúre.

Nenechajme sa kúpiť lístkom zadarmo

Nie sme hlúpi! Tak nenechajme politikov z nás robiť hlupákov.  Mnohí politici spoľahlivo slúžia svojim pánom v pozadí. Mnohí zosilneli a stali sa oligarchom rovnocennými partnermi. Ďalší boli uväznení v hre, kde na víťazstvo potrebujú obrovské zdroje, tak ich berú od tajomných darcov v pozadí.

Stíhanie korupcie, či tunelovania štátnych zdrojov by ohrozilo obrovské skupiny mocných naprieč politickým spektrom.  Je do špiku prerastené  a súčasný stav mu chráni krk. Nezávislý prokurátor, policajt, či prísny sudca by sa mohli vymknúť spod kontroly a ohroziť kohokoľvek z nich.

Riešenie je síce jednoduché, nepríde však rýchlo. Politická scéna je silovo vychýlená jedným smerom a opozícia nemá na skutočnú kontrolu moci výtlak. Na potrebné riešenia zasa dosť odborníkov, verejnú dôveru či kľúčovú slobodu.

Zdá sa, že Slovensko je kultúrne stále rozdelené. Férovosť, čestnosť a vláda práva stále nie sú kryté dostatočnou verejnou objednávkou. Ak chceme žiť v dobre spravovanej krajine, je našou povinnosťou tej objednávke pomáhať.  Byť hrdí a nároční. Vážiť si svoju dôstojnosť a ozvať sa vždy, keď vytlačia čestného policajta zo zboru, zametú vyšetrovanie pod koberec, premrhajú naše peniaze.

Nedajme sa kúpiť almužnou. Oni nie sú vládcami a nerozdávajú zo svojho, ale z nášho!

 

Zuzana Wienk

 

 

Darujte

Ak chcete Alianciu Fair-play finančne podporiť, aby sme sa podobným témam mohli venovať intenzívnejšie,  môžete to urobiť veľmi jednoducho.  Ďakujeme.

Tento blog vznikol aj vďaka podpore Open Society Foundations, Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho kráľovstva, veľvyslanectva USA na Slovensku a Fondu pre transparentné Slovensko v Nadácii Pontis. Ďakujeme tiež všetkým individuálnym darcom, ktorí nás podporili prostredníctvom darujme.sk, darcovského portálu Dobrá krajina alebo cez 2 % z daní.

Teraz najčítanejšie