Denník N

Babišova vláda nezískala dôveru, vďaka Zemanovi môže svoje vládnutie naťahovať

Spojenci Zeman a Babiš. Foto – TASR
Spojenci Zeman a Babiš. Foto – TASR

Ak Zeman vyhrá prezidentské voľby, Babiš by mohol dlho vládnuť aj bez dôvery.

Menšinová vláda Andreja Babiša nezískala dôveru českej poslaneckej snemovne. Babiš a jeho ministri budú musieť podať demisiu, budú však vládnuť až dovtedy, kým prezident nevymenuje nového premiéra.

Babišovi a jeho kabinetu vyjadrili dôveru iba poslanci z jeho hnutia ANO, ktorých je 78. Proti hlasovali poslanci všetkých ostatných strán (na hlasovaní ich bolo 117).

Výsledok hlasovania bol takmer istý už pred hlasovaním, všetky strany totiž dali najavo, že za Babišovu menšinovú vládu nezahlasujú. Babiš však bude aj naďalej vládnuť v demisii a vďaka spojenectvu so Zemanom by mal dostať aj druhý pokus na to, aby dôveru získal.

Ten mu už druhú šancu sľúbil, neskôr však vyhlásil, že od neho bude požadovať 101 podpisov od poslancov, ktorí v snemovni za dôveru pre jeho vládu zahlasujú.

Chce sa nechať vydať na stíhanie

„Keby som nebol v politike, nikdy by ste o Čapím hnízde nepočuli. Žiadny dôkaz o podvode neexistuje,“ tvrdil v utorok český premiér Andrej Babiš predtým, ako mandátový a imunitný výbor rokoval o jeho vydaní. Napriek tomu nakoniec povedal, že sa s kolegom Jaroslavom Faltýnkom nechajú vydať na vyšetrovanie. 

Výbor v ten istý deň odporučil rovnaký postup. Za hlasovalo jeho 11 členov, osem členov z ANO sa zdržalo. O tom, či Babiša a Faltýnka zbavia imunity, sa však musí rozhodnúť v snemovni a tá sa s tým neponáhľa. Aj tentoraz v nej panovali nezhody, či sa má o tom hlasovať hneď, alebo až po hlasovaní o dôvere pre Babišovu vládu.

Nakoniec poslanci ANO, xenofóbnej SPD Tomia Okamuru, ČSSD a komunisti rozhodnutie o zbavení imunity oddialili s tým, že najskôr sa rozhodne o dôvere pre jeho vládu.

Tú Babiš nedostal. Aký je ďalší postup?

Naťahovanie času

Aj bez dôvery môže Babiš podľa Českej televízie vládnuť v demisii dlho a záväzný postup vlastne neexistuje. Ústava hovorí len o tom, že ak nezíska dôveru, má podať demisiu a nasledovať by malo poverenie ministrov v demisii, kým sa nevymenuje vláda nová. A Česko sa tak ocitne v situácii, ktorú môže Babiš s pomocou prezidenta Miloša Zemana naťahovať veľmi dlho. Teda pokiaľ Zeman vyhrá druhé kolo prezidentských volieb, ktoré je o necelé dva týždne.

Ako dodáva ČT, jasná lehota na to neexistuje. Nepísané pravidlo hovorí, že by to nemalo trvať viac ako niekoľko týždňov. Ak sa rokovania nikam nepohnú, mali by nasledovať predčasné voľby. Zeman chcel dať Babišovi automaticky druhú šancu, po novom už hovorí, že bude chcieť 101 podpisov od poslancov, ktorí ho podporujú – tak ako to požaduje jeho volebný súper, vedec Jiří Drahoš. Zeman tiež od začiatku hovorí, že je proti predčasným voľbám.

Väčšina politických strán po októbrových voľbách vyhlásila, že nepôjde do vlády s premiérom, ktorého bude vyšetrovať polícia. Babišovo ANO síce voľby vyhralo, ale nedokázalo zohnať partnerov do koaličnej vlády alebo podporu pre menšinovú vládu. Napriek tomu dostali od prezidenta Miloša Zemana poverenie na zostavenie vlády.

Babiš zavádzal o OLAF-e

Babiš, ktorému komplikuje vládnutie vyšetrovanie Čapího hnízda, sa v utorok podľa ihned.cz dopustil viacerých nepresností v prejave, kde celú kauzu zhodil ako „komplot mafie“. Napríklad tvrdil, že správa Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF), ktorý vyšetruje dotácie pre Čapí hnízdo, sa ho vôbec netýka.

„Terajší premiér je však v správe veľakrát zmieňovaný. Vystupuje v nej ako osoba, ktorá podpisuje kľúčové dokumenty, a ako hýbateľ celého projektu,“ píše ihned.cz. Server tiež vyčíta Babišovi, že nehovoril pravdu, keď tvrdil, že OLAF nepíše, že ide o nejaký podvod.

Správa však na „niekoľkých miestach výslovne píše o podozrení z dotačného podvodu v súvislosti so žiadosťou a s pridelením európskych peňazí pre Čapí hnízdo. Dokonca českú justíciu upozorňuje na paragrafy platného trestného zákonníka“, dodáva server.

Paralelne s Babišovým hľadaním cesty, ako sa udržať pri moci, pokračovala aj debata o tom, či vystúpia prezidentskí kandidáti v televíznom dueli a v akej televízii. V prvom kole Zeman odmietol ísť do otvorenej debaty so súpermi, teraz to vidí inak. TV Nova už vyhlásila, že v nedeľu 21. januára, necelý týždeň pred voľbami, zvoláva duel o ôsmej večer.

Zeman pozvanie prijal, na Drahošovu reakciu sa čakalo.

Celkovo by televízie mali odvysielať štyri debaty, Jiří Drahoš by podľa Respektu preferoval dve debaty.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie