Denník N

Prví to urobia nanovo, druhí zopakujú s orchestrom

Vizuál plagátu na večer v Skalici odkazuje na obal dvojalbumu Konvergencie (1971) aj na vlaňajší koncert k Vargovej sedemdesiatke.
Vizuál plagátu na večer v Skalici odkazuje na obal dvojalbumu Konvergencie (1971) aj na vlaňajší koncert k Vargovej sedemdesiatke.

Na konci januára sa v Bratislave a v Skalici chystajú špeciálne spomienkové koncerty. Na každom zaznie hudba Mariána Vargu v úplne inej podobe a v úplne inom obsadení.

Jana Vargová, Jozef Lup­ták, Ladislav Snopko, Kamil Peteraj, Vladimír Godár, Daniel Pastirčák, Juraj Nvota, Peter Uličný, Dušan Dušek. To sú zakladatelia Spoločnosti priateľov Mariána Vargu, ktorá sa po jeho smrti začala starať o dielo, ktoré tu zanechal. Ich prvou verejnou aktivitou je koncert, ktorý bude v pondelok 29. januára v jezuitskom kostole v Skalici.

Termín ani miesto nie sú náhodné. Bude to večer na výročie Mariánových narodenín v mestečku, kde sa narodil a kde je aj pochovaný. Má to byť komorný koncert pozostávajúci zo štyroch dramaturgických blokov. Hudobníci budú vychádzať z Vargovej hudby, ale všetky skladby sa dajú považovať za premiéry.

Improvizácie aj komprovizácie

„Hlavnou postavou bude Iva Bittová, ktorú oslovil Agnes Snopko. Zaspieva niekoľko Mariánových piesní. Jedna z nich je zaranžovaná, je to Pomôž mi z dvojalbumu Divergencie, ktorú Kamil Peteraj pretextoval do ženského rodu. Bude to v tej istej forme, ako sme hrali na Mariánových narodeninách v apríli 2017. A potom zaznejú ďalšie piesne, ktoré som vyberal spolu s Ivou ja,“ hovorí violončelista Jozef Lupták.

„Požiadal som klaviristu a skladateľa Vladislava Šarišského, aby urobil aranžmány pre sláčikové kvarteto, klávesy a Ivu. To bude taký približne 20-minútový blok, Konvergencie quartet, rovnaké obsadenie, ako sme hrali v lete na Pohode. Jednu z piesní máme zahrať aj s Mišom Kaščákom.“

Ďalší blok zahrajú Bittová a Lupták vo dvojici. „Budeme improvizovať na Mariánove témy. Zatiaľ sme komunikovali len cez e-maily, ale chystáme sa na dvojdňové sústredenie, kde budeme skúšať. Na to sa celkom teším. Povedali sme si, že každý si vyberie nejakú melódiu a pokúsime sa stvoriť niečo autentické,“ hovorí šéf festivalu Konvergencie.

Začiatkom 90. rokov Ma­rián Varga v rozhovore pre časopis Rock&Pop vyhlásil, že Ivu Bittovú považuje za lepšiu skladateľku než seba samého. Dodal, že by s ňou rád niečo urobil, a vtedy ako možnú textovú predlohu spomínal básne Jana Skácela. Tie sa napokon ocitli len na Bittovej dvojalbume Bílé inferno (1997). Kostol v Skalici je povestný výbornou akustikou, z koncertu sa chystá televízny záznam a ako dodáva dramaturg Agnes Snopko, ak všetko klapne, hudobníci by neskôr mohli ísť aj do nahrávacieho štúdia.

Okrem spomínaných mien sú v programe ešte ďalšie. Julo Fujak, ktorý so skupinou tEóRia OtraSu v rokoch 2001-2002 odohral niekoľko koncertov s Mariánom Vargom, privezie rozšírenú zostavu svojho tria Ne:bo:daj a ich „komprovizovanú hudbu“. Okrem Fujaka za klavírom vystúpia Jana Ambrózová (spev, husle), Andrej Pleštinský (akordeón) plus ako hostia Jan Kavan (violončelo) a Gabriela Vermelho (spev, kvintón).

„Zaznejú dve skladby: Ranená H2O z roku 2002, ktorá je Vargovi venovaná – prvé akordy sú vystavané z písmen jeho mena –, a jeho Žltá ľalia, ktorú som zaranžoval pre našu zostavu. V oboch veciach sa objavia aj citáty niektorých známych Vargových piesní z Prúdov a Collegia,“ hovorí Julo Fujak.

O posledný blok sa postará mladá generácia. Jonatán Pastirčák s Mariánovým synovcom Kubom Kudláčom. Chystajú skladbu, ktorá vychádza z inštrumentálky Vežová hudba, „ale bude to posunuté úplne inam“.

Spomienka na spomienku

Kým v Skalici pôjde o komorný večer, v Bratislave sa 27. a 28. januára pripravuje niečo úplne iné. S úplne iným programom aj v úplne inom hudobnom obsadení. V koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu bude víkendový dvojkoncert so symfonickým orchestrom. Jeho dramaturgia do veľkej miery zopakuje to, čo zaznelo v rovnakých priestoroch v roku 2010. Nové klasické kompozície Mariána Vargu, úpravy jeho najznámejších pesničiek pre veľký orchester a blok skupiny Collegium musicum.

„V tejto spomienke na Mariána zaznejú skladby Punctum contra punctum, Intrada, Pastorále pre flautu, nové naštudovania známych skladieb i uvedenie skladateľovej tvorby z posledných rokov. Collegium musicum, Pavol Hammel a ďalší zaspievajú najznámejšie z Mariánových skladieb v nových aranžmánoch,“ tvrdí hlavný organizátor Rudolf Pepucha. „Vo Veľkej koncertnej sále Slovenského rozhlasu zaznie z krehkých hrdiel detského speváckeho zboru aj Ľalia poľná – naša najkrajšia rocková balada. Mariánovi Vargovi vzdá úctu aj svetovo uznávaná organistka slovenského pôvodu Bernadetta Šuňavská a ako sólistka zasadne za Hammond organ.“

Collegium musicum vystúpi v zostave Fedor Frešo, Fero Griglák a Martin Valihora, medzi spevákmi je okrem Pavla Hammela aj Andrea Zimányiová a ďalší.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie