Denník N

V Kosove zastrelili srbského politika, ktorý bojoval proti mafii aj radikálnym Srbom

Oliver Ivanović a auto, z ktorého ho zrejme zastrelili. Foto – TASR/AP
Oliver Ivanović a auto, z ktorého ho zrejme zastrelili. Foto – TASR/AP

Vraždu Olivera Ivanovića nazval srbský prezident útokom proti všetkým Srbom.

Patril medzi umiernených srbských politikov v Kosove. Ako jeden z mála hovoril aj po albánsky.

Olivera Ivanovića, lídra malej miestnej strany, v utorok ráno zavraždili. Neznámy útočník ho zasiahol štyrmi ranami priamo pred budovou jeho strany. 64-ročný politik bol na mieste mŕtvy.

Podpredseda srbskej vlády Rasim Ljajić (etnický Bosniak) ho nazval „najlepším srbským politikom v Kosove“. Podľa neho bol umiernený a snažil sa o kompromis.

„Perfektne rozumel situácii a chcel zmenu demokratickou cestou. V tom je rozdiel medzi Oliverom a každým iným,“ povedal so slzami v očiach Ljajić, ktorý ho označoval za priateľa.

Portál Balkaninsight nazval Ivanovića „mierotvorcom“, ktorý sa snažil o dialóg počas rokovaní po vojne v roku 1999.

„Ivanović bol jeden z mála lídrov v Kosove, ktorého nikto nespochybňoval.  Vždy mu išlo o kosovských Srbov. Bojoval za to, aby mali kosovskí Srbi silnejšie slovo pri vyjednávaniach a aby sa o nich nerozhodovalo v Belehrade a Prištine. Bojoval tiež proti miestnej mafii,“ povedal slovenský analytik Milan Nič, ktorý ho poznal osobne.

 

Podpálené auto

Ivanović bol častým terčom hrozieb. V lete minulého roku mu podpálili auto. Podľa magazínu Vreme z toho podozrieval rivalov zo súperiacich srbských politických strán.

Pre týždenník Ivanović v septembri porozprával, ako to v súčasnosti vyzerá v Kosovskej Mitrovici. Tvrdil, že po dvoch rokoch, ktoré strávil vo väzbe pre obvinenia z vojnových zločinov, sa sever Kosova výrazne zmenil.

„Zo sto ľudí, s ktorými som sa rozprával prvých pár týždňov na slobode, nebol jeden, ktorý by hneď neprišiel s otázkou bezpečnosti. Aby sme si rozumeli: tí ľudia sa neboja Albáncov, ale Srbov, lokálnych zločincov, ktorí sa vezú na džípoch bez tabuliek,“ hovoril.

Dodal napríklad, že za posledné roky mali v Kosovskej Mitrovici 50 prípadov podpálených áut, hodených granátov a dve nevyriešené vraždy. „Všetko sa to stalo na území dva a pol štvorcového kilometra pod bezpečnostnými kamerami. Je zjavné, že polícia sa bojí a páchatelia sú spájaní s tajnými službami.“

Povedal tiež, že sa báli kandidatúry ich strany v jesenných voľbách. Hovorí, že sú zviazaní s políciou, majú veľa peňazí a podporu srbskej vlády.

„Je tragédia, že po 18 rokoch života v strachu z extrémistických Albáncov sa teraz Srbi boja extrémistických Srbov,“ dodal.

„Ak štát nebude nič robiť, aby zastavil tento trend, je vážne nebezpečenstvo, že sever Kosova skolabuje a že všetko, čo sme si udržali po tie roky, zmizne. Predtým sme vedeli, kde sú fronty, ale teraz to nevieme, lebo fronty sú medzi nami,“ povedal pre magazín.

Namiesto pilota karatistom

Ivanović sa narodil v Kosove v roku 1953. Sníval, že bude pilotom, no pre poruchu zraku sa mu to nepodarilo. Vrátil sa do Kosova a okrem iného sa stal známym karatistom, mal čierny pás, viedol miestny klub a bol medzinárodným rozhodcom. Po vojne v roku 1999 sa zapojil do politiky.

V roku 2009 založil stranu Sloboda, demokracia, pravda. V rokoch 2008 až 2012 bol štátnym tajomníkom na belehradskom ministerstve pre Kosovo a Metohiju.

„V roku 2013 dokonca podľa mňa v skutočnosti vyhral primátorské voľby v Kosovskej Mitrovici, tak ich radšej na poslednú chvíľu zmarili,“ hovorí Milan Nič.

V roku 2014 však prišiel šok, keď ho EULEX – čo je misia sudcov a prokurátorov EÚ v Kosove – obvinila z vojnových zločinov, ktoré údajne spáchal voči Albáncom počas vojny v roku 1999. „Ani radikálni albánski nacionalisti si ho netrúfli spájať s vojnovými zločinmi,“ napísal magazín Vreme.

„Niekto na neho poslal EULEX-u kompromitujúci materiál,“ hovorí Nič.

Oliver Ivanović skončil na dva roky vo väzbe. Prvostupňový súd ho odsúdil na deväť rokov, odvolací súd však rozsudok anuloval a vrátil ho. Posledný súd sa ešte neskončil.

Od minulého roku sa bránil na slobode. Stihol sa zúčastniť volieb do kosovského parlamentu, ktoré medzi miestnymi Srbmi vyhrala strana Srbský zoznam, ktorú podporuje vláda v Belehrade. Táto strana dokonca vytvorila vládnu koalíciu v Kosove aj so stranou premiéra Ramusha Haradinaja, ktorého vinili z vojnových zločinov. Líder Srbského zoznamu nazval Ivanovića „irelevantnou osobou“ v kosovskej politike.

Teroristický čin?

Vraždu odsúdila kosovská vláda, Srbsko aj Európska únia, ktorej členovia vyzývali na pokoj. Neskôr sa neďaleko miesta činu našlo podpálené auto bez tabuliek (Opel Astra), v ktorom zrejme útočník ušiel. Vraždu vyšetruje kosovská polícia, no zatiaľ nemá podozrivého.

Ostro zareagovala srbská vláda. Premiér Prezident Aleksandar Vučić to nazval teroristickým činom a zvolal stretnutie bezpečnostnej rady. Chce viesť paralelné vyšetrovanie vraždy. Na utorok sa chystalo v Bruseli obnovenie rozhovorov medzi Srbskom a Kosovom, no Srbi po vražde zrušili účasť.

„Tento útok, bez ohľadu na to, kto ho urobil – Srb, Albánec alebo cudzinec –, je útokom na Ivanovićovu rodinu (mal ženu a troch synov, pozn. red.), sever Kosova a všetkých Srbov,“ povedal Vučić podľa portálu Balkaninsight.

Nie je jasné, ako vražda ovplyvní bezpečnostnú situáciu v Kosove. Igor Šoltes, slovinský spravodajca Európskeho parlamentu pre Kosovo, varoval, že situácia sa môže zmeniť veľmi rýchlo.

„Je kľúčové, aby každá zo strán reagovala triezvo a rozumne a pokúsila sa znížiť napätie cez dialóg, pretože toto napätie inak môže viesť k násiliu,“ povedal podľa DW.

Podľa Milana Niča by to však dlhodobo vzťahy medzi Belehradom a Prištinou  nemalo ovplyvniť. „Asi to však zastraší miestnu komunitu a ďalších umiernených lídrov kosovských Srbov,“ dodáva.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie