Denník N

LGBT kultúru prirovnala k Hitlerovi. Murray či Navrátilová preto legendu nechceli na Australian Open

Margeret Courtovú (uprostred) za komentáre kritizovali Andy Murray (vľavo) aj Martina Navrátilová. Foto - tasr/ap, koláž - N
Margeret Courtovú (uprostred) za komentáre kritizovali Andy Murray (vľavo) aj Martina Navrátilová. Foto – tasr/ap, koláž – N

Margaret Courtová tvrdí, že veriacich začínajú za ich názory šikanovať.

Margaret Courtová je legendárna austrálska tenistka. Vyhrala 24 grandslamových turnajov, čo sa doteraz nikomu nepodarilo, Serena Williamsová ich má 23.

Po Courtovej dokonca v roku 2003 pomenovali v Austrálii jednu z arén, na ktorej sa hrá Australian Open – jeden zo štyroch najväčších tenisových turnajov sveta.

Na práve prebiehajúcom aktuálnom ročníku sa však 75-ročná legenda nezúčastní. Tvrdí, že sa cíti šikanovaná tenisovou komunitou.

Sprisahanie

Courtová sa po ukončení tenisovej kariéry stala evanjelickou pastorkou a spolu s manželom vedie kostol v Perthe.

V liberálnej Austrálii dlhodobo patrí k najväčším kritikom zväzkov osôb rovnakého pohlavia.

V krajine debata eskalovala minulý rok, keď aj prebehlo (úspešné) nezáväzné referendum o novele zákona, ktorá mala povoliť takéto zväzky. V decembri parlament zmenu schválil.

Courtová napísala súkromný list Alanovi Joycovi, riaditieľovi leteckej spoločnosti Qantas. Ten sa otvorene hlási k homosexuálnej orientácii. Pred referendom dal niekoľko lietadiel pomaľovať dúhovými farbami, symbolom LGBT komunity.

„Som sklamaná, že Qantas sa stal aktívnym propagátorom homosexuálnych manželstiev. Verím v manželstvo jedine ako vo zväzok muža a ženy, tak ako to stojí v Biblii. Vaše rozhodnutie mi nedáva inú možnosť než využiť iné aerolínie, kde to bude možné pre moje časté cesty.“

V rozhovore pre rádio Vision Christian povedala, že „tenis je plný lesbičiek… my sme tu na to, aby sme im to pomohli prekonať. Nemáme nič proti ľuďom“.

Dodala, že LGBT kultúra pokrivuje mladých ľudí: „To je to, čo robil Hitler aj komunizmus – dostať sa do hláv detí. V našom aj v iných národoch je prítomné sprisahanie, ktoré sa chce dostať do hláv detí.“

Martina Navrátilová takto požiadala Juliu Lemigovovú o ruku počas US Open. Foto – archív TASR/AP

Protirečil aj Andy Murray

Martina Navrátilová a Billie-Jean Kingová, ktoré patria k ďalším legendám tenisu, reagovali s nápadom, aby kurt na Australian Open už neniesol jej meno. Obe sa otvorene hlásia k homosexuálnej orientácii.

Pridala sa k nim aj Richel Hogenkampová, 25-ročná holandská tenistka (pohybuje sa okolo stého miesta v rebríčku). Tiež otvorene hlási k svojej orientácii.

„Nevidím dôvod, prečo by niekto mal mať problém s tým, že sa zoberú dvaja ľudia, ktorí sa ľúbia. Je to skvelé, či ide o dvoch mužov, alebo dve ženy,“ povedal Andy Murray podľa ESPN v máji minulého roka. V tom čase bol svetovou jednotkou.

„Podľa mňa by mal mať každý rovnaké práva,“ dodal. Murrayho v minulosti trénovala Amelie Mauresmová, ktorá tiež verejne hovorí o svojej homosexuálnej orientácií. Murray v minulosti vystupoval aj ako bojovník za práva žien.

„Nech má názory na manželstvo akékoľvek, má právo ich vysloviť, môže lietať akýmikoľvek aerolinkami chce, je naša tenisová legenda,“ povedal o Courtovej Malcolm Turnbull, austrálsky premiér.

Courtová: Nás veriacich začínajú šikanovať

Tenis je jeden z mála športov, v ktorom sa športovci neboja hovoriť o svojej odlišnej sexuálnej orientácii.

Napríklad vo futbale či v hokeji nevyšla žiadna z popredných aktívnych hráčok či hráčov na verejnosť so svojou orientáciou.

Svoju homosexualitu netaja ani dve popredné súčasné austrálske tenistky Samantha Stosurová a Casey Dellacquová.

Zo slovenských športovcov bol homosexuálom krasokorčuliar Ondrej Nepela.

„Pozorujem, že veriacich ľudí s tradičnými názormi na život a na rodinu začínajú šikanovať, osočovať a zatrašovať. … Moje meno dali tenisovému dvorcu za moje výsledky a výkony v tenise. Mám slobodné právo vysloviť svoj názor,“ povedala Courtová pre denník SME.

„Veriaci, ale aj veľa neveriacich uznáva tradičnú rodinu, ktorú stvoril Boh a zveril právo rozmnožovania mužovi a žene. Nemám nič proti homosexuálom, ale nedotýkajte sa manželstva. Je to zväzok muža a ženy. Hoci existuje právo na názor, začínam mať pocit, že obyčajní ľudia, všetci, čo máme takúto mienku, sme prenasledovaní a vystavení verejnému osočovaniu.“

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie