Denník N

Kaliňák si stále drží policajnú inšpekciu, Harabin a spol. zatiaľ púšťajú odsúdených policajtov

Štefan Harabin. Foto – TASR
Štefan Harabin. Foto – TASR

Aktualizované 18.1. o stanovisko predsedníčky Najvyššieho súdu. Dovolací senát Najvyššieho súdu, ktorého členom boli aj sudcovia Štefan Harabin, Viliam Dohňanský a Gabriela Šimonová, oslobodil policajtov odsúdených za korupciu. Za dôvod označili nezákonnosť policajnej inšpekcie. Expolicajti tak teraz môžu žiadať od štátu odškodnenie.

Už pred rokom a pol sa vláda vo svojom programe zaviazala, že posilní nezávislosť policajnej inšpekcie. Odvtedy sa nič neudialo, naopak, na Najvyššom súde začali oslobodzovať odsúdených policajtov.

Za rozhodnutiami je bývalý predseda súdu Štefan Harabin a jeho kolegovia Viliam Dohňanský a Gabriela Šimonová. Najnovšie takýto verdikt zopakovali v pondelok v päťčlennom dovolacom senáte, v ktorom boli aj Jana Serbová a Pavol Farkaš.

Na slobodu, ako upozornil prvý denník Pravda, sa dostali dvaja expolicajti z Tornale. Pôvodne ich Špecializovaný trestný súd odsúdil už v máji 2014 na päť rokov väzenia aj s peňažnou pokutou tisíc eur. Rovnakú sumu si podľa rozsudku ako úplatok vypýtali od zadržaného vodiča za to, že ho nebudú viac riešiť. Šoféroval totiž pod vplyvom alkoholu.

Atypické rozhodnutie

Harabin sám uviedol, že rozhodnutie z pondelka je trochu atypické. Dovolanie totiž podal len jeden z policajtov, no senát oslobodil oboch. „Ten druhý by potom aj tak požiadal o obnovu konania, čiže by bol aj tak oslobodený,“ vysvetlil.

Odôvodnenie je podobné ako v predchádzajúcich prípadoch, v ktorých tiež rozhodoval Harabin – policajnú inšpekciu označujú sudcovia Najvyššieho súdu za nezákonnú. „Je to môj principiálny a nemenný názor,“ hovorí niekdajší prvý muž justície a nezaujíma ho ani to, že väčšina trestného kolégia Najvyššieho súdu, teda jeho kolegovia, povedala už pred dvomi rokmi opak.

„A keďže ide o neodstrániteľnú nezákonnosť, odsúdených sme oslobodili,“ vysvetlil Harabin atypickosť ich rozhodnutia. V dovolacom konaní je totiž zvykom rozsudky nižších súdov rušiť a vrátiť na opätovné konanie, nie priamo oslobodzovať.

Pondelkové rozhodnutie zároveň znamená, že expolicajtov hneď museli prepustiť aj z väzenia, kde si od konca roka 2014 odpykávali päťročné tresty.

Dovolací senát expolicajtov oslobodil, hoci o nezákonnosti a protiústavnosti inšpekcie môže rozhodnúť len Ústavný súd. V Košiciach už pritom žiadosť o výklad ústavy majú a podanie išlo vlani priamo z Najvyššieho súdu. Poslal ho tam senát predsedu Martina Piovartsyho, v ktorom sedí teraz aj Harabin. Ústavný súd však zatiaľ len pripravuje podanie na predbežné prerokovanie v pléne. Kedy sa tak stane, nie je podľa hovorkyne Martiny Ferencovej možné určiť.

Čaká sa na Kaliňáka

Ladislav Š. a Štefan G. nie sú prvými policajtmi, ktorí sa vďaka Harabinovi a jeho kolegom dostali z väzenia. A to napriek tomu, že už viac ako dva roky platí na Najvyššom súde názor väčšiny trestných sudcov, že policajná inšpekcia je zákonná.

Harabin však opakuje, že ide o jeho principiálny postoj – inšpekcia je podľa neho jednoducho nezákonná a iný názor nepripúšťa.

Foto N – Tomáš Benedikovič

A kým Harabin s kolegami oslobodzujú odsúdených policajtov, minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) sa dohaduje s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd) a generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom, ako inšpekciu nastaviť.

„Tieto diskusie neboli ešte uzatvorené, a preto nechceme zverejňovať čiastkové informácie,“ povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová. Kedy rozhovory ukončia, nespresnila. „Ak sa tak stane, budeme informovať,“ povedala.

Kaliňák pritom pôvodne avizoval, že návrh predloží do konca minulého roka.

Zatiaľ nie je ani jasné, či sa oslobodení policajti snažia dostať späť do policajného zboru. V prípade najnovšej dvojice právny zástupca Ladislava Š. Richard Bauer povedal, že určite budú žiadať odškodnenie. Chcú zažalovať štát pre nesprávny úradný postup. Znamená to, že jeho klient bude žiadať náhradu ušlej mzdy, ale aj odškodnenie za to, že si odsedel tri roky vo väzení. „Bude to do 500-tisíc eur,“ povedal Bauer na otázku, koľko budú žiadať.

Dovolanie na druhý pokus

O prípade expolicajtov Ladislava Š. a Štefana G. pritom už raz Najvyšší súd rozhodoval. V marci 2016 dovolanie zamietol. Vtedy však rozhodoval iný senát, ktorého zloženie zmenila predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová – dosiahla tým, že v ňom nebol Harabin.

Zmeny v senáte robila už v čase, keď už bolo jasné, že Harabin a jeho kolegovia Dohňanský a Šimonová nezmenia názor na inšpekciu ani po hlasovaní trestnoprávneho kolégia. Svojimi tromi hlasmi by dokázali prehlasovať zvyšných kolegov v päťčlennom senáte. Presne sa to však nikdy nedozvieme, hlasovania v senáte sú tajné a nevieme ani, ako to dopadlo v pondelok.

Expolicajt sa pre tieto zmeny v senáte sťažoval na porušenie práva na zákonného sudcu na Ústavnom súde a ten mu aj vyhovel. Senát Petra Brňáka nemal ani možnosť rozhodnúť inak, keďže aj Švecová pochybenie pri skladaní senátu priznala. Odmietla však obvinenia, že išlo o politikmi nadiktované zmeny.

Brňákov senát konštatoval aj to, že išlo o svojvoľné nariadenie predsedníčky. Švecová obhajovala svoje rozhodnutie tým, že Harabinove vyjadrenia na verejnosti boli nevhodné a že dôvodom boli aj reakcie verejnosti, ktoré znižujú dôveru v súdnu moc. Ani to však podľa Brňákovho senátu nemôže byť dôvodom na zásah do práva na zákonného sudcu.

To využil aj Harabin a jeho kolega Dohňanský. Obaja počas pondelkového rozhodnutia dali zapísať, aby sa podozreniami z trestného činu zneužitia verejného činiteľa (konaním Švecovej) zaoberala prokuratúra. Prítomná prokurátorka to mala tlmočiť nadriadeným – generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi aj špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi. Či sa tak stalo, hovorkyňa zatiaľ neodpovedala.

Švecová odmieta, že by mala niesť zodpovednosť za nesprávne zloženie senátu. Je totiž presvedčená, že nález Ústavného súdu nerešpektuje fakt, že k nesprávnemu zloženiu došlo chybou predsedníčky senátu, ktorá opomenula jedno prechodné ustanovenie k rozvrhu práce. Podľa neho mal aj o dovolaní expolicajta Ladislava Š. rozhodovať senát v pôvodnom zložení.

Zaváňa to ďalším disciplinárnym konaním

Trest však možno čaká Harabina a jeho kolegov. Za svojvoľné rozhodnutie, ktoré je v rozpore s väčšinovým názorom trestných sudcov, ako aj za oslobodenie cez dovolanie by voči nim mohla vyvodiť zodpovednosť predsedníčka Najvyššieho súdu Švecová. Už v minulosti podala disciplinárne návrhy na trojicu Harabin, Dohňanský, Šimonová – aj z dôvodu, že cez dovolanie oslobodili odsúdeného. Disciplinárny senát ich však nepotrestal. Videl v tom právny názor sudcov, za ktorý trestať nemožno.

Ako bude teraz postupovať Švecová, zatiaľ nie je jasné. Hovorkyňa Alexandra Važanová odpísala, že predsedníčka sa rozhodne o následnom postupe po podrobnom preštudovaní pondelkového rozhodnutia.

„Už sa na to teším,“ reagoval na hrozbu ďalšieho konania Harabin. Pripomenul, že už pre jedno oslobodenie poslal ministerke spravodlivosti výzvu na mimosúdne urovnanie sporu na 200-tisíc eur. Rovnakú sumu žiada aj Dohňanský so Šimonovou. Aj oni chcú podať žalobu pre nezákonné úradné rozhodnutie. Harabin priznal, že by mohli podávať aj žalobu na ochranu osobnosti, ale to by museli platiť súdny poplatok, čomu sa teraz môžu vyhnúť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Štefan Harabin

Slovensko

Teraz najčítanejšie