Podnikateľ varuje, že vyššie príplatky budú ešte viac motivovať k čiernej práci

Minister práce Richter predpokladá opačný efekt. Argumentuje, že príplatky sú výsledkom kompromisu.

Podnikateľ Oto Kóňa prevádzkuje v centre Bratislavy street food stánok s hotdogmi. Momentálne zamestnáva dvanásť ľudí, no čoskoro chce ich počet minimálne zdvojnásobiť, lebo plánuje otvoriť ďalšiu prevádzku.

Problém mu však robí plánované zvýšenie príplatkov za prácu cez víkendy aj sviatky. Jeho prevádzky sú najviac vyťažené práve cez soboty, nedele a sviatky, a ak sa v máji zvýšia príplatky, zásadne mu to dvihne mzdové náklady.

„U mňa sú mzdové náklady niekde na úrovni 35 až 40 % z celkového obratu. Príplatky zvyšujú náklady o 3 až 5 %. Prepúšťať asi nebudeme, ale musíme sa lepšie zamyslieť nad tým, akí sú zamestnanci vyťažení. Hovorím o tom, že cez víkendy budú pre mňa asi viac pracovať brigádnici,“ vysvetľuje.

Oto Kóňa. Foto – Kristiana Vavreková

Ako sa zvýšia náklady

Bratislavský podnikateľ platí zamestnancom v priemere v čistom 3,50 eura na hodinu. Ak je dobrý obrat,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Dennika N.

Pridajte sa k predplatiteľom

Dnes na DenníkN.sk

Najčítanejšie

| |