Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O systéme sledovania, čo vyvinuli Číňania takmer k dokonalosti v provincii, kde žijú Ujgurovia

Ak chcete zažiť jednu z možných budúcností, v ktorej budete neustále pod dohľadom vďaka moderným technológiám, skúste čínsku provinciu Sin-ťiang, kde žije 9 miliónov Ujgurov. Je to moslimská menšina, ktorej príslušníci majú historické korene v Turecku. Pred niekoľkými rokmi boli v provincii vzbury proti čínskemu útlaku, vyskytli sa aj teroristické útoky.

Reportérka serveru BuzzFeed Megha Rajangopalanová sa do tejto provincie vybrala a ocitla sa vo svete, ktorý už naozaj pripomína Orwellov román 1984 – najmä vďaka technologickej vyspelosti štátneho dozoru.

Všetci ľudia, s ktorými sa stretla, sú v tejto reportáži anonymní, lebo sa báli povedať svoje meno. Napríklad D., mladá žena, ktorá teraz v žije v Turecku, lebo ušla pred čínskym režimom. Zvykla telefonovať svojej 85-ročnej babičke, ale už prestala. Keď to totiž urobila, o niekoľko hodín vtrhla polícia do babičkinho domu a nútila ju, aby volala svojej vnučke v ich prítomnosti naspäť. Tú istú skúsenosť majú aj ďalší Ujgurovia žijúci v exile a so svojimi príbuznými prerušili kontakty, lebo im nechcú spôsobovať nepríjemnosti.

D. si našla v Turecku priateľa, plánovala svadbu, na ktorú chcela pozvať svojich príbuzných z Číny. Keď s nimi hovorila na videu vďaka čínskej aplikácii podobnej Skypu, ukázali jej papier s nápisom: „Nemáme pasy.“ Povedať nahlas sa to neodvážili, lebo sú odpočúvaní (ale je len otázkou času, kedy režim prečíta aj vizuálne signály).

V provincii sú na každom kroku kamery napojené na centrálu (má ich aj každá benzínová pumpa), ktorá vďaka umelej intelegiencii rozoznáva tváre a pozná človeka aj podľa chôdze. Okrem toho sú všade policajti, ktorí vás kedykoľvek zastavia, vypýtajú si váš mobil a zisťujú, či neobsahuje zakázané aplikácie (napríklad Facebook) alebo linky na náboženské texty. Alebo vás rovno prinútia stiahnuť si štátnu aplikáciu, ktorá váš mobil neustále monitoruje.

Čínski komunisti využili provinciu obývanú Ujgurmi, ktorých podozrievajú z moslimského terorizmu, ako laboratórium na skúšanie moderných sledovacích technológií.

A čínske firmy vyvíjajúce tieto technológie majú obrovskú žatvu. Čínske investície v tomto odvetví stúpli od roku 2013 štvornásobne, obrat firmy Leon Technology, ktorá vyvíja umelú inteligenciu pre bezpečnostné služby, stúpol v prvom kvartáli roku  2017 vďaka vládnym zákazkám o 260 %.

To, čo vyskúšal v provincii Ujgurov, uplatňuje dnes čínsky režim aj v celej krajine. Na jednom pivnom festivale v auguste minulého roka zatkla polícia 49 kriminálnikov, ktorých mala na zozname. Nalákala ich na festival tak, že pri vstupe policajti nekontrolovali doklady a kriminálnici tak mali pocit, že sú v bezpečí. Našli ich však kamery napojené na umelú inteligenciu, ktorá rozoznala ich tváre.

Autorka opisuje aj systém „prevýchovných centier“, v ktorých miznú tisíce Ujgurov, čo čitateľa neprekvapí, lebo čínsky režim sa podľa mnohých západných analytikov vracia k tvrdej totalitnej forme. Lenže moderné sledovacie technológie nemusia byť zneužívané len diktatúrami – sklony k tomu majú aj demokracie. To, čo skúša na svojich obyvateľov Čína, môže byť za istých okolností už čoskoro aj naším osudom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Teraz najčítanejšie