Denník N

Pod špinavú kampaň o Drahošovi sa podpísali Zemanovi priatelia, zverejnili a zároveň ju skritizovali noviny Penty

Nepravdivá kampaň pred druhým kolom českých prezidentských volieb robí z Jiřího Drahoša „vítača“ imigrantov. V pozadí Zemanovej kampane stoja najbližší ľudia súčasného prezidenta, ale aj podnikateľ Beljajev zo Slovenska.

Inzerát, ktorý si zaplatili Zemanovi podporovatelia, a jeho paródia, ktorá sa objavila na sociálnych sieťach. Reprofoto – Deník/Facebook Jiřího Drahoša

Už od minulého víkendu, keď sa v Česku skončilo prvé kolo prezidentských volieb, sa začala ostrá kampaň v neprospech vedca Jiřího Drahoša. Ten má veľkú šancu úradujúceho prezidenta Miloša Zemana poraziť. Médiá aj analytici predpovedali hlavne dezinformačnú kampaň od anonymných podporovateľov prezidenta Zemana a dokonca aj ovplyvňovanie od ruských tajných služieb.

Deväť dní pred hlasovaním sa však okrem anonymných útokov a vymyslených správ o Drahošovi objavila už aj špinavá oficiálna kampaň. Vo štvrtok sa vo viacerých českých novinách objavila inzercia so Zemanovou fotkou a s nápisom: „Stop imigrantom a Drahošovi. Táto krajina je naša! Voľte Zemana!“

Pri fotke je ako zadávateľ uvedený spolok Priatelia Miloša Zemana.

Inzerciu odmietli uverejniť viaceré médiá. Naopak, zverejnila ju aj sieť regionálnych novín Deník, ktorý vlastní finančná skupina Penta. Inzerát uverejnili a zrejme zaň aj zinkasovali peniaze, jeho vedenie tvrdí, že s tým má problém. „Redakcia Deníka umiestnenie inzercie zvažovala. Nakoniec inzerát pre dokreslenie situácie zverejňujeme a nechávame na čitateľovi, nech sám posúdi celkovú úroveň a obsah textu.“

Redakcia však na stranu, kde zverejnila inzerát vložila aj vlastný text s titulkom „Kampaň Zemana začala útokom na vítača Drahoša“ a k tomu aj komentárom riaditeľa vydavateľstva Romana Galla, ktorý Zemanovu kampaň takisto kritizuje.

V čom je inzercia zavádzajúca a prečo ju veľká časť českých komentátorov považuje za „špinu“? Drahošovi prisudzuje niečo, čo nie je, a zároveň sa snaží vyvolať vášne medzi voličmi Zemana, ľuďmi vystrašenými z utečencov a moslimov, nacionalistami i xenofóbmi, aby prišli voliť a dali hlas súčasnému prezidentovi.

Niečo podobné sa stalo už pred piatimi rokmi Karlovi Schwarzenbergovi, keď ho spájali so sudetskými Nemcami.

Nie je „vítač“ utečencov

Je teda Jiří Drahoš „vítač“ utečencov, ako sa to snaží kampaň vykresliť? Je to výmysel. K migračnej vlne z posledných rokov má skôr odmietavý prístup. Jeho kritici vychádzajú hlavne z výzvy českých vedcov, ktorú podpísal. V nej sa však nepíše nič o prijímaní utečencov, ale len o diskusii s chladnou hlavou bez hystérie a neznášanlivosti. Drahoš navyše opakovane povedal, že je zásadne proti utečeneckým kvótam, pre ktoré vedie EÚ spor s Poľskom, Maďarskom aj Českom. Slovensko už jeden taký spor, spolu s Budapešťou, prehralo.

Kampaň sa však inzerciou zjavne nekončí. „Bol som informovaný, že by v najbližšom čase mala byť spustená aj bilbordová a plagátová kampaň zo strany podporovateľov pána prezidenta, podrobnosti nepoznám, týmto veciam sa naozaj nevenujem,“ povedal webu novinky.cz Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

Jiří Drahoš. Foto – TASR/AP

Kto je za združením Priatelia Miloša Zemana? Ide o spolok, ku ktorému sa prezident a jeho hovorca Ovčáček formálne nehlásia, vedie ho však šéf prezidentskej kancelárie Vratislav Mynář a Zemanov poradca Martin Nejedlý. Obaja patrila spolu s hovorcom k najužšiemu okruhu prezidentových spolupracovníkov a sú často považovaní za ľudí blízkych Kremľu.

Zbrojárski donori a prepojenie na Slovensko

Za kampaňou Miloša Zemana, o ktorej tvrdí, že ju nevedie, sú aj kontroverzní donori. Najväčším sponzorom (darovali mu pred prvým kolom v prepočte 79-tisíc z celkových 177-tisíc eur) je podľa zistení webu Svobodné fórum firma Dako-CZ, ktorá patrí do impéria firmy Czechoslovak Group (CSG) najväčšieho českého zbrojára Jaroslava Strnada. Sám Zeman zbrojársky holding propaguje.

Dako-CZ bola už v rokoch 2013 a 2014 najväčším sponzorom Strany práv občanov blízkej Zemanovi.

Strnad vlastní Dako-CZ spolu so slovenským podnikateľom s ruským pôvodom Alexejom Beljajevom.

„Beljajev sa stal známy ako ruská spojka v strednej Európe s významnými kremeľskými väzbami. Ako píše americký konzervatívny server The Daily Caller, Zemanov okruh a zdroj moci vykazujú silný ruský vplyv. Stará garda sa skladá z Martina Nejedlého, bývalého konateľa firmy Lukoil Aviation Czech, a práve Alexeja Beljajeva, prepojeného s ruským spravodajským dôstojníkom a Putinovým priateľom Vladimirom Jakuninom, ktorý sa ocitol na sankčnom zozname Spojených štátov,“ napísalo Svobodné fórum.

Dako-CZ však nie je jediná firma z portfólia milionára Strnada, ktorá sponzoruje Zemanovu kampaň. Ďalšie firmy blízke Strnadovi venovali podľa Svobodného fóra do jeho predvolebného fondu zhruba 3,9 milióna českých korún, čo je takmer 90 percent celkovej čiastky, ktorú mal na svojom transparentnom účte.

Foto – TASR/AP

Napriek ostrej kampani, ktorá sa zrejme len rozbieha, je za favorita považovaný bývalý šéf Akadémie vied ČR Drahoš. Viac mu veria aj stávkové kancelárie. Kurz na profesora je väčšinou 1,5 k jednej a stávku naňho uzatvorilo okolo 80 percent tipujúcich.

Zeman zrazu chce debatovať

Výsledok by okrem kampane mohli ovplyvniť televízne debaty. Kým ešte pred druhým kolom do nich Zeman na rozdiel od Drahoša chodiť odmietal, teraz zmenil názor a chce ísť až do štyroch, hoci po voľbách tvrdil, že nechce ísť do veľa debát, aby ľudí neunavil.

Debaty pripravuje okrem Českej televízie aj Nova, Prima a TV Barrandov. Diskusiu v ČT prekvapivo odmietol moderovať jej najznámejší moderátor Václav Moravec. Namiesto neho ju povedie Světlana Witowská. S Moravcom má Zeman a jeho kancelária dlhodobo problém a jeho prácu kritizuje.

„Rozchádzali sa vzájomné predstavy vedenia ČT a moje o formáte, stopáži a podobne. Dobré pre ČT a jej divákov je, že sa po mojom nedeľňajšom oznámení generálnemu riaditeľovi o nemoderovaní podarilo odblokovať odmietavý postoj kancelára Mynářa k účasti prezidenta Zemana v záverečnej debate ČT, ktorý prezentoval cez víkend,“ vysvetľoval svoj postoj Moravec webu mediář.cz.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie