Denník N

Chodci majú dostať absolútnu prednosť, vodiči im budú musieť vždy zastaviť

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Polícia chce zásadne zmeniť dopravné pravidlá, vodiči by mali automaticky púšťať každého chodca pri priechode podobne ako v Rakúsku. Ak zmenu presadia, mala by platiť od januára 2019.

Slovensko sa možno o kúsok priblíži západným krajinám, chodci majú na priechodoch dostať absolútnu prednosť podobne ako v Rakúsku.

Polícia so zmenou prichádza v čase, keď vlani na cestách zahynulo rekordne málo chodcov, iba 49. No až 20 percent z nich zomrelo priamo pri prechádzaní cez priechod, ktoré je stále veľmi nebezpečné.

Na priechode riskujú

Chodci dnes musia byť mimoriadne opatrní. Ešte pred vykročením z chodníka si musia dobre premyslieť, či autá stihnú zastaviť – v tomto bode ešte nemajú prednosť.

Najmä na rušných cestách však autá jazdia rýchlo a bez väčších rozstupov tak, aby peší bezpečne prešli cez cestu. Chodci vtedy buď riskujú a skúsia, či si ich vodič všimne, alebo čakajú, kým sa niekto zľutuje.

Polícia chce preto chodcom uľahčiť a navrhuje, aby mali prednosť už keď stoja na kraji chodníka a je jasné, že sa chcú dostať cez cestu.

Podobné pravidlá platia aj v susednom Rakúsku, kde sú vodiči pred priechodmi opatrní a chodcom zastavujú už vtedy, keď prichádzajú k ceste. Zatiaľ beží iba medzirezortné pripomienkové konanie, no ak polícia zmenu presadí, nové pravidlá by mohli platiť od januára budúceho roka.

„Chceme ísť podľa vzoru krajín, ktoré majú v zákone absolútnu prednosť chodca už len z toho úmyslu, že sa blíži k priechodu pre chodcov. Vodič bude musieť byť ostražitejší,“ hovorí policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Na milión obyvateľov je Slovensko najlepšie

V porovnaní s okolitými krajinami je však Slovensko na tom v celkovom počte obetí za vlaňajšok najlepšie. V prepočte na milión obyvateľov sme na tom podobne ako Rakúsko (46 obetí na milión obyvateľov) a Česko (48) a lepšie ako Maďarsko (59) aj Poľsko (66). Polícii sa dlhodobo darí udržať nízke štatistiky mŕtvych v porovnaní s obdobím pred viac ako desiatimi rokmi.

Vlani mierne stúpol počet mŕtvych motorkárov a cyklistov, no výrazne menej často zomierali chodci. Kým v roku 2016 ich zahynulo 71, vlani 49 a v roku 2015 zomrelo 80 chodcov.

Pomohli reflexné prvky aj osvetlené priechody

Tragické nehody sa najčastejšie dejú v obci počas noci, keď chodcov nie je dobre vidieť. Polícia hovorí, že za minuloročnými dobrými výsledkami sú viditeľnejšie priechody aj rozdávanie reflexných prvkov políciou. Tie musia ľudia od roku 2014 nosiť aj v obci, ak kráčajú mimo chodníka.

Polícia sa chce okrem chodcov zamerať aj na čerstvých vodičov, ktorí jazdia menej ako dva roky. Takých je zo všetkých 3,5 milióna iba osem percent, no podľa Ábela majú 20-percentný podiel na smrteľných nehodách.

Ak po schválení nových pravidiel dvakrát závažne poruší pravidlá, polícia mu zoberie vodičský preukaz a bude musieť ísť na preškolenie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie