Denník N

Maďarská vláda predložila balíček Stop Sorosovi, bude trestať mimovládky, ktoré pomáhajú utečencom

Soros na bilbordoch ako hlavný nepriateľ Maďarska. Financované zo štátnej kasy. Foto – Ákos Stiller
Soros na bilbordoch ako hlavný nepriateľ Maďarska. Financované zo štátnej kasy. Foto – Ákos Stiller

Hon na amerického miliardára Georgea Sorosa v Maďarsku pokračuje. Nové opatrenia podľa vlády majú zabrániť nelegálnej migrácii.

Maďarská vláda v posledných mesiacoch rozpútala masívnu kampaň proti americkému miliardárovi s maďarskými koreňmi Georgeovi Sorosovi.

Orbánov kabinet spojil bohatého finančníka so židovským pôvodom a podporovateľa prodemokratických a slobodných hodnôt s príchodom migrantov do krajiny. Nielenže sa Orbánovi takmer podarilo zatvoriť jednu z najlepších európskych univerzít, Stredoeurópsku univerzitu (CEU), ktorej budapeštianska budúcnosť je stále nejasná, ale vládny Fidesz podsúval Maďarom projekt zaplavenia krajiny migrantmi ako takzvaný Sorosov plán.

Hon na Sorosa a mimovládky pokračuje

Ani to však nebol posledný krok antisorosovskej kampane. Vo štvrtok maďarská vláda predložila podobu pripraveného balíčka zákonov, ktoré by skupinám údajne podporujúcim nelegálnych migrantov uložili nové povinnosti. Hovorca vlády Zoltán Kovács dal tomuto súboru opatrení názov Stop Sorosovi s odôvodnením, že Budapešť považuje Sorosa za podnecovateľa migrácie.

V prípade schválenia predkladanej legislatívy by sa mimovládne organizácie podporujúce „nelegálnu migráciu“ museli registrovať na súde a taktiež by museli štátu odvádzať štvrtinu príspevkov od zahraničných donorov. Príjmy z týchto finančných prostriedkov majú podľa Kovácsa smerovať na posilnenie ochrany hraníc. Okrem toho súdy budú disponovať právom vydávať súdny zákaz voči tým, ktorí sa podieľajú na organizovaní nelegálnej migrácie.

Tento zákaz sa bude vzťahovať na 8-kilometrové územie od hranice schengenu.

Minister vnútra Sándor Pintér ako príklad subjektu spadajúceho pod pripravované opatrenia menoval niekoho, kto by „ukazoval cestu do Európy“ migrantovi v Belehrade, či mu poskytol telefón s mapami a ďalšími informáciami. Podľa nových pravidiel by maďarská justícia mohla niektorým aktivistom zakázať, aby sa približovali k maďarsko-srbskej hranici, ktorá je zároveň vonkajšou hranicou Európskej únie. Spomínané organizácie, ktoré by sa neriadili povinnou registráciou, by mohli čeliť pokutám.

Soros stojí za všetkým, hovorí vláda

Agentúra Reuters uvádza, že konkrétne obrysy balíčka zákonov zatiaľ nie sú jasné, pretože úplné znenie návrhov vláda ešte len zverejní vo štvrtok. Maďarské provládne noviny Magyarhírlap informujú, že nové opatrenia by mohli v konečnom dôsledku viesť k zákazu vstupu Sorosa do Maďarska. Podľa hovorcu Kovácsa totiž vláda počíta aj s možnosťou vydávať súdne zákazy vstupov pre občanov tretích krajín. Soros je občanom Maďarska, ale aj Spojených štátov.

„Nelegálna masová imigrácia je problém, ktorý ovplyvňuje Európu ako celok, predstavuje vážne bezpečnostné riziko,“ komentoval nový vládny balík Kovács. Na otázku o možných dôsledkoch pre Sorosa hovorca vlády odpovedal: „Ak zistíme, že Soros je zapojený do podobných aktivít, teda že organizuje nelegálnu imigráciu, potom pre neho budú platiť tieto nové pravidlá.“ Minister vnútra Pintér údajne neverí, že „by doteraz George Soros niekomu povedal, že sa podieľa na organizácii nelegálnej migrácie“.

Samotný Soros kampaň Budapešti proti svojej osobe označil za „prekrúcanie a lži“ s cieľom vytvoriť falošného vonkajšieho nepriateľa. Kovács uviedol, že maďarská vláda očakáva, že skupiny alebo jednotlivci sa budú k pomoci nelegálnym imigrantom priznávať dobrovoľne. A preto je Orbánov Fidesz zvedavý, či tak urobí aj Soros.

Na spoločnej tlačovej konferencii ministra Pintéra a hovorcu vlády Kovácsa sa druhý menovaný vyjadril aj k včerajšej správe Freedom House, podľa ktorej je Maďarsko momentálne najmenej demokratickou krajinou v EÚ. Kovács uviedol, že je úplne jasné, že táto správa je súčasťou koordinovaného útoku Georgea Sorosa na Maďarsko. Hovorca vlády tiež uviedol, že organizácia Freedom House patrí Sorosovi, je zaujatá a jej útoky na Maďarsko sú politicky motivované.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Viktor Orbán

Voľby v Maďarsku

Svet

Teraz najčítanejšie