Denník N

Volajú ich armáda krások, pre Kimov plagát plakali. Na olympiádu pošle KĽDR svoje slávne roztlieskavačky

Úlohou roztlieskavačiek z KĽDR je hlavne očariť Juhokórejčanov.

Portréty vodcov sú v Severnej Kórei posvätné a nesmie sa im nič stať. V 60. rokoch jeden radikálny ľavicový akademik z Južnej Kórey, ktorý emigroval do KĽDR, spáchal samovraždu po tom, čo nechtiac rozbil obraz Kim Ir-sena.

„Bola to racionálna voľba. Preferoval rýchlu smrť v relatívnom pohodlí svojho bytu ako pomalú smrť vo väzení,“ napísal ruský koreanista Andrej Lankov.

O tom, aký posvätný je obraz vodcu krajiny v severokórejskej spoločnosti, sa mohli presvedčiť aj Juhokórejčania v roku 2003. Na univerziádu v Južnej Kórei poslala Severná Kórea výpravu vyše tristo roztlieskavačiek. Ide o skupinu prísne vybraných žien okolo dvadsiatky, ktoré povzbudzujú severokórejských športovcov. Hovorí sa im aj „armáda krások“.

Zmáčané plagáty

Ich kolóna šiestich autobusov sa práve vracala zo súťaže lukostrelcov, keď si všimli, že na tyčiach viselo niekoľko transparentov, na ktorých bol zobrazený vtedajší vodca KĽDR Kim Čong-il, ako si podáva ruku s vtedajším juhokórejským prezidentom. Plagáty boli zmáčané dažďom.

Keď to ženy uvideli, prinútili šoférov zastaviť (podľa miestnych médií dokonca jednému z nich stúpili na nohu, aby zabrzdil). Nato 30 až 40 z nich vyšlo z autobusov a s hrôzou v očiach ukazovali na zničené transparenty s Kim Čong-ilom. Niektoré mali slzy v očiach.

„Fanúšičky zo Severnej Kórey nahlas bedákali, ako ženy, ktoré prišli o svojich manželov,“ povedal podľa novín Chosun Ilbo jeden nemenovaný policajt.

Ženy následne vyliezli na dvojmetrovú tyč, dali dole transparenty a niesli ich do autobusu tak, aby nezrolovali obrázok vodcu. Ukázali tým lojalitu režimu, aj keď analytik Lankov sa pýta, či to spravili z úprimného žiaľu alebo to len hrali pre agentov.

Na slávne, no zároveň záhadné roztlieskavačky zo Severnej Kórey sa môžu tešiť aj diváci na februárovej zimnej olympiáde v Pjongčangu. Hoci športovcov bude mať severokórejská výprava len pár (istotu majú dvaja krasokorčuliari, celkovo sa ich nečaká viac ako desať), roztlieskavačiek bude asi 230.

Skúsenosti z podujatí v minulosti ukazujú, že často tieto dievčatá v zahraničných médiách zatienia svojich športovcov.

Fotia ich

Kým v Severnej Kórei vystupujú napríklad na výročnom festivale Arirang, občas chodia aj do zahraničia. V bratskej Južnej Kórei, ktorá je miestnou propagandou vykresľovaná ako zaostalá, chudobná krajina, boli doteraz trikrát (v rokoch 2002, 2003 a 2005).

Vždy, keď prišli, spôsobili nadšenie medzi Juhokórejčanmi. Tí si ich fotia, natáčajú a vytvárajú fanúšikovské stránky na sociálnych sieťach.

Juhokórejskí chlapci, ktorým sa roztlieskavačky páčili, však mali smolu. Režim ich držal v izolácii. V roku 2002, počas prvej účasti v Južnej Kórei (vzťahy medzi štátmi boli vtedy oveľa lepšie) bývali na lodi. O rok neskôr sa niektorí muži neúspešne snažili dostať za nimi do hotela.

Kto vlastne sú tieto roztlieskavačky, ktoré pravdepodobne uvidíte počas olympiády na záberoch? Informácie o nich sú len veľmi kusé a pochádzajú najčastejšie od ľudí, ktorí z krajiny utiekli, a analytikov.

Podľa čínskych médií ich starostlivo vyberajú spomedzi študentiek univerzít či hudobných škôl. Musia mať dobrý rodinný pôvod, neprípustné sú dcéry z rodín, ktoré majú príbuzenské väzby na Japonsko, či z takých, ktorým príbuzní emigrovali.

Vyššie ako 163 centimetrov

„Musia byť vyššie ako 163 centimetrov a pochádzať z dobrých rodín. Tie, čo hrajú na hudobnom nástroji, sú zo skupiny a iné sú najmä študentky prestížnej Kim Ir-senovej univerzity,“ povedal pre AFP utečenec a analytik An Čan-il.

„Okrem toho, že sú mladé, vysoké a krásne, veľmi tvrdo trénujú, aby ani jeden pohyb neskazili. Ich úlohou je očariť ľudí, najmä Juhokórejčanov,“ povedal pre Guardian Kiro Išimaru, japonský dokumentarista, ktorý vedie sieť občianskych novinárov v KĽDR.

Ženy majú počas vystúpení oblečený tradičný odev či polokošeľu s bejzbalovou čiapkou. Najslávnejšou roztlieskavačkou bola Ri Sol-ču, v súčasnosti manželka Kim Čong-una, ktorá sa ako 16-ročná zúčastnila atletického ázijského šampionátu v Južnej Kórei v roku 2005. Neskôr spievala a v roku 2012 ju predstavili ako manželku mladého lídra.

Roztlieskavačkou bola aj manželka Kim Čong-una – Ri Sol-ču. Foto – tasr/ap

Režim drží roztlieskavačky v izolácii a pohybujú sa len v hoteli alebo na štadióne. Pre mnohé z nich môže byť návšteva cudzej krajiny, špeciálne Južnej Kórey, šokom. Pred pár rokmi juhokórejské médiá uverejnili informáciu, že 21 roztlieskavačiek skončilo po jednej takejto ceste v pracovnom tábore.

Povedal to nemenovaný človek, ktorý ich v tom tábore spoznal a neskôr z KĽDR utiekol. Dôvodom údajne bolo, že iným ľuďom v Severnej Kórei povedali, čo videli počas cesty v Južnej Kórei. Ďalší migrant vravel, že pred cestou im hovoria, že sa musia na južného suseda pozerať ako na „nepriateľský štát“.

Chce si zlepšiť imidž

Účasťou KĽDR na olympiáde si chce Severná Kórea zlepšiť imidž, ktorý sa za posledný rok po testoch rakiet a slovnej vojne s americkým prezidentom ešte zhoršil. Pre Južnú Kóreu zasa príde vhod zníženie napätia na polostrove, čo môže pomôcť k zvýšeniu predaja lístkov na olympijské disciplíny, ktorý zatiaľ ide slabo.

Objavili sa aj názory, že Južná Kórea by nemala dovoliť, aby roztlieskavačky prišli na olympiádu, pretože idú len robiť propagandu režimu.

„Stále je to krajina, ktorá hrozí svetu jadrovými zbraňami a neberie žiadne ohľady na ľudské práva. Dobre si pamätáme, že Nemecko sa pripravovalo na druhú svetovú vojnu, zatiaľ čo hostilo olympiádu v roku 1936 v Berlíne,“ napísal Sonu Čong, novinár z Chosun Ilbo.

Južná Kórea však povedala, že „nie je žiaden dôvod odmietnuť roztlieskavačky, pokiaľ sem prídu podľa medzinárodných zvyklostí“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Severná Kórea

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie