Denník N

Chcete, aby vaše deti študovali aj v zahraničí? Začnite šetriť

Dnes už je bežné, že vysokoškoláci počas svojho štúdia vycestujú na semester či dva do zahraničia. Nepripravte o túto možnosť svoje deti.

Podľa oficiálnych informácií až 725 000 Európanov vycestovalo v minulom akademickom roku prostredníctvom programu Erasmus+ za štúdiom, výučbou, prácou či dobrovoľníctvom do zahraničia. Z toho 11 184 účastníkov bolo zo Slovenska. Viaceré naše vysoké školy ponúkajú svojim študentom zahraničné stáže, ako aj aktivity programu Erasmus+, ktoré dávajú študentom i učiteľom možnosť zažiť vysoké školy po celej Európe.

Zaujímavou možnosťou pre študentov je aj leto strávené štúdiom či prácou v USA, napríklad vďaka programu Work and Travel. Princíp spočíva v tom, ako už názov programu hovorí, že mladí ľudia môžu v USA legálne pracovať, cestovať a spoznávať Ameriku, jej krajinu a kultúru. V posledných rokoch počet slovenských študentov cestujúcich do USA vďaka tomuto programu presahuje 2 500 ročne.

Leto či semester v zahraničí však niečo stojí. Podľa odborníkov sú náklady na život vysokoškoláka počas 5-ročného štúdia na slovenskej vysokej škole na úrovni 14 000 €. Ak svojim deťom chcete dopriať aj štúdium v zahraničí, táto suma sa môže zvýšiť aj o niekoľko tisíc. Na svoj semester vo Fínsku spomína aj bývalá študentka Žilinskej univerzity Anna. „Študovala som vo Fínsku 6 mesiacov. Musela som si hradiť náklady na cestu a platiť ubytovanie (približne 150 €) a stravu. Tá bola vo Fínsku obzvlášť drahá. Keď odpočítam grant, ktorý som dostávala, mesačne som zo svojho platila okolo 200 €.“ Podobné skúsenosti majú viacerí študenti. Poplatky pri vybavovaní programu Work and Travel do USA sa tiež pohybujú okolo 1000 €.

Nasporiť deťom dostatočnú sumu na vzdelanie vyžaduje čas. Ak začnete odkladať napríklad 50 € mesačne už od škôlky a ročne sa vám podarí dosiahnuť výnos okolo 5 %, podarí sa vám tieto prostriedky nasporiť. Ak si na sporenie necháte len 10 rokov, potrebujete mesačne sporiť takmer dvojnásobnú sumu. Budúcnosť vášho dieťaťa je teda vo vašich rukách a treba na ňu myslieť čím skôr. Tatra banka ponúka špeciálny program SporenieTB Vzdelanie, ktorý je práve o kariére vášho dieťaťa. Ponúka dlhodobý horizont sporenia a flexibilné možnosti nastavenia.

Viac o programe SporenieTB Vzdelanie

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie