Denník N

7 dobrých správ: Slovenskí študenti vytvorili aplikáciu na šetrenie výdavkov

Pápež na palube lietadla zosobášil letušku a stevarda, Británia chce byť zelenšia a na bratislavskom festivale sa učili ľudové tance. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Rozbehol biznis napriek Downovmu syndrómu

Keď v roku 2016 Američan John Cronin končil strednú školu, jeho otec Mark s ním chcel rozbehnúť biznis.

„Mojím prvým návrhom bol zábavný obchod, ale nevedeli sme, čo by sme v ňom predávali,“ povedal pre BBC John, ktorý sa narodil s Downovým syndrómom. Nakoniec však našli jednoduché riešenie.

„John celý život nosí bláznivé a farebné ponožky, takže to bolo niečo, čo má rád a navrhol, či by sme ich nepredávali,“ povedal Mark, ktorý napriek Johnovmu hendikepu spolupracuje so synom a podporuje jeho kreativitu.

V ich internetovom obchode si návštevník môže vybrať z viac ako tisícky rozličných párov ponožiek, v ponuke sú s motívom mačiek, psov, ale aj s obrázkom prezidenta Donalda Trumpa. Časť zisku venuje dvojica z New Yorku na Špeciálnu olympiádu, ktorej sa zúčastňujú osoby s poruchami učenia, a tiež organizáciám na pomoc ľuďom s Downovým syndrómom či s autizmom.

2. Grécky pár pomáha utečencom, aby sa v cudzine cítili ako doma

Nikos a Katerina vlastnia reštauráciu na gréckom ostrove Lesbos, kam prichádzajú stovky utečencov. Svoje jedlo im ponúkajú zadarmo.

„Boli prví Gréci, ktorých som tu stretla,“ povedala pre Al-Jazeeru Alma zo Sýrie. „Sú veľmi milí. Mám rada Grécko práve kvôli nim.“

Ich reštaurácia, ktorá nesie názov Domov, je pre utečencov viac než len miestom, kde sa môžu najesť.

„Keď som tu, zabudnem na svoje problémy,“ uviedol Joseph z Kamerunu. „Zabudnem na stres. Cítim sa tu ako doma.“

Nikos a Katerina pomáhajú utečencom od roku 2014 a na plážach, kam prichádzajú, ich vítajú s jedlom a charitatívnymi príspevkami.

„Často sme mali také dni, keď sme spali len hodinu alebo dve, ale necítili sme sa unavení, pretože sme si to nemohli dovoliť,“ povedala Katerina.

Pre pomoc s utečencami si založili neziskovú organizáciu a nazvali ju Dnešný domov. Svoju činnosť rozšírili na predaj výrobkov, ktoré vytvorili utečenci a zároveň ich noví priatelia.

3. Pápež na palube lietadla zosobášil letušku a stevarda

Pápež František počas svojej cesty v Čile zosobášil na palube lietadla letušku a stevarda. Paula Podestová a Carlos Ciuffardi sa vzali na úrade ešte v roku 2010 a plánovali aj svoj cirkevný sobáš. Zastavilo ich však veľké zemetrasenie v tom istom roku.

„Spadli kostoly, všetko sa zrútilo. A tak sme to začali odkladať, pracovali sme, a potom prišli na svet naše dcéry,“ povedal Ciuffardi podľa agentúry AP.

Manželský pár sprevádza pápeža na jeho ceste po juhoamerickej krajine a uviedol, že svadba na palube lietadla bola pre nich výnimočná. Pápež František Ciuffardovi povedal, že žiadna hlava katolíckej cirkvi na palube lietadla ešte nesobášila.

4. Británia má nový projekt: les medzi pobrežiami

Severné Anglicko chce byť zelenšie. Britská vláda zverejnila plán nového lesa naprieč krajinou – od jedného pobrežia k druhému. Cieľom projektu s názvom Severný les je vysadiť stromy popri diaľnici M62, ktorá spája východ krajiny so západom.

Británia, ktorá má najmenej lesov spomedzi všetkých európskych krajín, chce 50 miliónov nových stromov, ktoré pokryjú najmenej zalesnené časti a poskytnú tak nové možnosti oddychu pre obyvateľov neďalekých miest.

„Stromy sú naším najcennejším prírodným majetkom a živým dôkazom našej investície pre budúce generácie,“ povedal Michael Gove z britského ministerstva životného prostredia. „Nie sú len zdrojom krásy, ale tiež pomáhajú znížiť riziko povodní, chrániť vzácne druhy a vytvárajú zdravšie prostredie pre prácu a pre život.“

5. Slovenskí študenti vyvíjajú aplikáciu na šetrenie výdavkov

Skupina študentov zo Slovenskej technickej univerzity vyvíja aplikáciu na šetrenie výdavkov. Nazvali ju príznačne Kill-Bills (v preklade zlikviduj účty) a má pomôcť všetkým, ktorí chcú mať prehľad o svojich financiách.

Štyria vysokoškolskí študenti si totiž všimli, že väčšina ľudí pokladničný blok zahodí a ten, kto chce sledovať svoje výdavky, si musí odkladať veľa papierov. Vyvinuli preto aplikáciu, ktorá pomocou fotografie pokladničného dokladu rozpozná, čo zákazník nakúpil, roztriedi informácie podľa kategórií a ponúkne detailný graf výdavkov. Umožňuje jej to umelá inteligencia, ktorá sa priebežne učí rozlišovať rôzne typy blokov aj názvy nakúpených produktov a vie, kam čo zaradiť.

„Po spustení aplikácie sa nám zobrazia posledné bločky, ktoré sme odfotili,“ povedal pre RTVS Jozef Maláka, spoluautor aplikácie. „Keď si odfotíme nový bloček, tak sa uloží na náš server, kde sa spracuje.“

Aplikáciu chcú spustiť najneskôr v lete, zatiaľ funguje v testovacej verzii a skúša ju okolo 300 používateľov, ktorí tak študentom pomáhajú program doladiť a vyriešiť prípadné problémy. Do testovania sa môže zapojiť každý, kto sa registruje na ich webovej stránke.

Ilustračné foto – TASR

6. Košická zoo získala ohrozený druh korytnačky

Korytnačku hviezdicovitú z Indie možno pozorovať v košickej zoologickej záhrade.

„Štyri jedince, ktoré nám darovala ZOO Praha, rozšírili doterajšiu kolekciu suchozemských korytnačiek na päť druhov,“ povedala podľa TASR Eva Malešová zo ZOO Košice.

„Korytnačka hviezdicová (Geochelone elegans) sa prirodzene vyskytuje v oblasti Prednej Indie a na ostrove Srí Lanka v troch oddelených subpopuláciách. Líšia sa od seba veľkosťou a sfarbením. Jedinečná je dokonca aj kresba každého jedinca.“

V prírode ide o ohrozený druh, ktorý sa priemerne dožíva 80 rokov. Podľa Malešovej je chov tejto korytnačky v ľudskej opatere veľmi náročný. „Je citlivá na zmeny podmienok, ťažko znáša aj spoločnosť iných druhov korytnačiek,“ uviedla.

7. Rozšírili kurzy ľudových tancov

V cykle podujatí Tanečný dom sa záujemcovia už pätnásť rokov môžu naučiť ľudové tance z rôznych slovenských regiónov. Pri príležitosti fašiangov organizátori rozšírili podujatie z jedného dňa na tri (18. až 20. januára) a zmenili tiež jeho názov na Národný tanečný dom.

„Dozrel čas, aby sme po 15 rokoch urobili podujatie takéhoto charakteru a máme pocit, že publikum sme si dostatočne vychovali,“ povedal pre RTVS Fero Morong, ktorý s manželkou Barborou organizujú festival tradičnej kultúry.

Na začiatku sa inšpirovali hnutiami, ktoré vznikli na území Maďarska, a preto počas prvého dňa festivalu mohli účastníci spoznať tance zo Sedmohradska.

Trojdňové podujatie doplnili diskusie o tradičnej slovenskej kultúre, či lekcie tanca pre pokročilých.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie