Denník N

Sagan po víťazstve v etape pomáhal upratovať. Konečne som mal skutočnú prácu, hovorí (+video)

Peter Sagan upratuje po etape. Foto – Twitter
Peter Sagan upratuje po etape. Foto – Twitter

Slovenský cyklista vyhral po prvý raz v kariére etapu na pretekoch Tour Down Under. Na začiatku sezóny sa mu v Austrálii darí, je celkovým lídrom pretekov.

Peter Sagan má v úvode sezóny skvelú formu. Na austrálskych pretekoch Tour Down Under obsadil v etapách tretie, štvrté a piate miesto, a v piatok sa dočkal prvého víťazstva. V obrovskej horúčave sa presadil v záverečnom špurte, v ktorom zdolal Juhoafričana Daryla Impeyho a Španiela Luisa Leóna Sáncheza.

Aj keď v Austrálii už v minulosti štartoval, bolo to jeho prvé víťazstvo na týchto pretekoch. Cyklistický šampión ho oslávil po svojom a opäť ukázal svoju bezprostrednosť. S typickými motokrosovými okuliarmi pomáhal pracovníkom pretekov zbaliť takzvanú flamme rouge – nafukovaciu cieľovú bránu etapy.

Slovák následne pomohol organizátorom aj s elektrickými káblami. Muža v dúhovom drese pre majstra sveta rýchlo spoznali fanúšikovia, a kým sa vrátil do tímového autobusu, rozdal ešte niekoľko autogramov a fotil sa s fanúšikmi.

Sagan sa videom pochválil na sociálnych sieťach. „Po dnešnej etape som mal konečne skutočnú prácu,“ napísal Sagan. „Chcel by som sa poďakovať každej jednej osobe, ktorá pomáha organizovať Tour Down Under. Ich tvrdá práca vytvára jedny z najlepších pretekov na svete. Ďakujem tiež všetkým fanúšikom a divákom v Austrálii. Víťazstvo patrí vám!“ uviedol Sagan.

Čaká ho ťažká práca, potom prestávka

Sagan je po etapovom triumfe nielen vedúcim pretekárom bodovacej súťaže, ale aj celkovým lídrom pretekov. Na druhého Daryla Impeyho má náskok dve sekundy, tretí je Saganov tímový kolega z Bory-Hansgrohe Jay McCarthy.

Sagan v závere zvlnenej štvrtej etapy predviedol dobré nohy aj vo veľkej horúčave, ktorá miestami dosahovala 45 °C, a stúpanie zvládol s prehľadom. „Nečakal som, že už teraz budem takto stúpať,“ cituje Sagana portál cyclingnews.com.

Cyklistov teraz čaká piata etapa, v ktorej by sa malo rozhodnúť o celkovom víťazovi. Profilovo je však určená skôr pre vrchárov, čo si dobre uvedomuje aj Sagan. Slovák by mohol k celkovému prvenstvu pomôcť austrálskemu kolegovi Jayovi McCarthymu, ktorý skončil vlani na treťom mieste.

„Som teraz v okrovom drese, ale ako tím sme tu najmä pre Jaya McCarthyho. Je tu doma, sú to pre neho veľké preteky. Zajtra to zrejme bude celkom iný príbeh ako dnes. Čakajú nás oveľa ťažšie stúpania,“ povedal Sagan.

Záverečná rovinatá etapa sa bude odohrávať v uliciach Adelaide a Sagan by opäť mohol útočiť na víťazstvo. Následne ho čaká prestávka a k pretekaniu by sa mal vrátiť v marci na talianskej klasike Strade Bianche.

Kalendár Petra Sagana:

Strade Bianche (Taliansko) – 3. 3.
Tirreno-Adriatico (Taliansko) – 7. 3. – 13. 3.
Miláno-San Remo (Taliansko) – 17. 3.
E3 Harelbeke (Belgicko) – 23. 3.
Gent-Wevelgem (Belgicko) – 25. 3.
Okolo Flámska (Belgicko) – 1. 4.
Scheldeprijs (Belgicko) – 4. 4.
Paríž-Roubaix (Francúzsko) – 8. 4.
Okolo Kalifornie – 13. 5. – 19. 5.
Okolo Švajčiarska – 9. 6. – 17. 6.
Tour de France – 7. 7. – 29. 7.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie