Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O samizdate, ktorý ožíva v Maďarsku

Maďarsko je laboratóriom úpadku liberálnej demokracie, ale môže byť aj laboratóriom obranných reakcií na tento vývoj. Jednou z nich je návrat k samizdatu – čo je vydávanie publikácií doslova na kolene a mimo oficiálnych kanálov (slovo samizdat pochádza z ruštiny).

Táto správa časopisu Index on Cenzorship, ktorý bol v 80. rokoch minulého storočia dôležitým periodikom mapujúcim (ne)slobodu prejavu vo svete a dnes, bohužiaľ, jeho význam opäť narastá, sa venuje novému fenoménu v Maďarsku, kde aktivisti začali šíriť informácie takmer v letákovej forme – na štyroch stranách formátu A4.

V minulom roku dovŕšila vláda Viktora Orbána zánik slobodnej tlače v regiónoch, keď takmer všetky zo zhruba päťsto lokálnych novín ovládla prostredníctvom svojich oligarchov (alebo samosprávy, ktorá tiež vydáva noviny, lenže väčšinu samosprávy ovláda práve Orbánova strana Fidesz). Rovnaký stav je aj v miestnych rádiách a televíziách.

Nezávislí novinári preto založili hnutie Nyomtass Te Is (Vytlač si sám) a na svojej webovej stránke píšu články, ktoré sú skrátenými verziami väčších textov publikovaných na spravodajských nezávislých weboch ako napríklad 444.hu. Posledná strana je vždy venovaná lokálnym informáciám. Aktivisti v malých mestách potom sťahujú pdf formát, vytlačia a distribujú. Nikto presne nevie, koľko výtlačkov takto vznikne, odhad je okolo 10-tisíc (napríklad v Miškolci sa týždenne rozdá 3 500 výtlačkov) asi v 50 lokalitách po celej krajine.

Šéfom hnutia je János László, ktorý hovorí, že takto sa nezávislé informácie dostanú k ľuďom mimo Budapešti, ktorí nesledujú internet. Orbánova vláda zatiaľ nereaguje, ale aktivisti si aj tak dávajú pozor, letáky distribujú v noci, nechávajú ich na ulici či v autobusovej stanici. Reakcia je zatiaľ vraj takmer výlučne pozitívna.

Hnutie Nyomtass Te Is zbiera peniaze na tlač od malých donorov, ktorí im posielajú peniaze na účet (v priemere ide o sumy od 15 do 30 eur), ale János László sa netají tým, že požiadajú o peniaze americkú vládu, ktorá sa v novembri minulého roka rozhodla vyčleniť 700-tisíc dolárov na podporu regionálnej nezávislej tlače v Maďarsku, čo nahnevalo Orbánovu vládu.

Lenže Američania pozorne sledujú, čo sa v Maďarsku deje a je im jasné, že tento štát už rešpektuje slobodu prejavu len formálne. Napokon, samotný Orbán v lete minulého roku vyhlásil: „Musíme sa pripraviť na bitku proti médiám, ktoré sú v rukách mafiánskej siete Georgea Sorosa a bruselských úradníkov.“

O niekoľko týždňov neskôr začali médiá blízke vláde uverejňovať zoznamy novinárov – údajných Sorosových lokajov. Väčšinou išlo o najrešpektovanejších novinárov, ktorí pracujú pre agentúry ako Reuters a Bloomberg, alebo pre nemeckú televíziu ZDF.

Maďarsko je naším susedom, ale čo sa týka slobody prejavu, patrí dnes skôr do Ázie. Na druhej strane je dobré sledovať tamojší vývoj, lebo na Slovensku už oligarchovia tiež vlastnia veľké médiá, len sa ešte nerozhodli, s akou vládou sa spoja.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Teraz najčítanejšie