Denník N

Nepravdy, nevhodné vtipy a pritakávajúci moderátor. Taká bola posledná Zemanova debata bez protivníka

Český prezident Miloš Zeman vsadil svoju kampaň pre znovuzvolenie na odpore voči migrantom. Foto – AP
Český prezident Miloš Zeman vsadil svoju kampaň pre znovuzvolenie na odpore voči migrantom. Foto – AP

Miloša Zemana spovedal vlastník televízie Barrandov Jaromír Soukup, ktorý je v Česku známy svojím servilným vystupovaním voči prezidentovi.

Posledná televízna debata, v ktorej sa v pondelok večer pred druhým kolom prezidentských volieb ocitol sám so sebou Miloš Zeman, prebiehala v rodinnej atmosfére. Moderátor televízie Barrandov Jaroslav Soukup, ktorý niekoľkokrát v debate zdôraznil, že nie je novinár, ale jej vlastník, sa k Zemanovi správal s očividnou úctou.

Nezabudol povedať ani to, že by mu bolo ľúto, ak by prehral.

Servilný moderátor

Hneď na začiatku programu podal Soukup kyticu prezidentovej manželke Ivane. Počas rozhovoru často prezidentovým slovám pritakával.

Začal rozprávaním o hrdých Čechoch, ktorých odpradávna chcel niekto chrániť zvonku. Od vymenovania krívd, ktoré sa im stali, prešiel plynulo k špeciálnemu hosťovi debaty, vedľa ktorého stálo prázdne kreslo pre Jiřího Drahoša. Ten od začiatku hovoril, že dva televízne súboje stačia.

Hovorca Miloša Zemana sa to snaží na svojich sociálnych sieťach vykresliť ako jeho slabosť, naopak, Zeman, ktorý tvrdil, že nechce veľa debát, aby neunudil ľudí, si to rozmyslel.

Soukup nezabudol zdôrazniť, že s prezidentom Zemanom sa posledné roky stretával každý týždeň, a teda ho dobre pozná. Sám moderoval reláciu Týden s prezidentem Jaromíra Soukupa.

Zemana opísal ako prezidenta, ktorý spoločnosť rozdeľuje, a to je podľa neho dobré. Prezident podľa neho nemá spájať, pretože keď je spoločnosť spojená, je ako stojatá voda, v ktorej sa tvorí žaburina. Dobrá spoločnosť je podľa Soukupa ako tečúca voda, do ktorej chcete skočiť.

Posledný prezident, ktorý spájal spoločnosť, bol podľa neho Gustáv Husák, prezident zabudnutia.

Ako v dobre pripravenej divadelnej etude Zeman, sklamaný, že Drahoš neprišiel, ponúkol Soukupovi prázdne kreslo pripravené pre jeho súpera. Zacitoval pritom Karla Čapka: „Človek, ktorý stojí, ľuďom káže. No ten, ktorý sedí, sa s ľuďmi rozpráva. Tak si sadnite, pán Soukup, aby sme sa mohli rozprávať.“

Prevažne staršie publikum sa zasmialo. Keď sa už zdalo, že debata bude pripomínať skôr rozhovor so starým otcom, prešli k ekonomickým témam. Zeman hovoril o svojom vlastnom rozdelení lobingu na biely a čierny.

„Niekto za mnou príde a povie mi: ‚Pán prezident, mám pre vás zadarmo informácie o konkurencii. A, mimochodom, moja firma je vynikajúca.‘ Tak to je biely lobing“. Za čierny lobing považuje podsunutie obálky. „Našťastie, mne nikto nemal odvahu ponúknuť obálku.“

Publikum sa zasmeje.

Na otázku, či sa Česko prikloní na západ alebo na východ, Zeman s úsmevom odpovie, že on sa chce prikloniť na sever. Zopakoval svoj nedeľný výrok z TV Nova, kde diskutoval rovnako sám, o škandinávskom sociálnom štáte.

Moderátor sa nakoniec predsa len pokúsil o akúsi konfrontáciu s tým, že mu uteká z otázky o možnom priklonení sa na východ a či by predsa len nebolo lepšie, ak by sa Česká republika ukotvila v štruktúrach NATO a EÚ.

Zeman sa zasmeje. „Čo máte všetci s tou kotvou. Veď my už sme v oboch štruktúrach veľmi dlho.“ Soukup reaguje, že tieto správy sa objavujú v médiách.

Zeman reaguje, že v médiách sú tri druhy správ: „Pravdivé, pravdepodobné a ostatné. Vy ste teraz citovali jednu z tých ostatných.“

Spôsob, akým sa Soukup ujal moderovania prezidentskej debaty, sa podľa politológa Romana Chytileka z brnianskej Masarykovej univerzity dal očakávať. „Formát bol skutočne taký, že celý čas nahrával prezidentovi na smeč, čo sa však od komerčnej televízie, s ktorou má prezident nadštandardné vzťahy, čakalo.“

Miloš Zeman podľa neho v oboch doterajších prípadoch využil to, že nemal oponenta, aby naznačil témy, ktoré považuje za pálčivé, a formuloval v nich pozíciu, ktorou chce zaujať väčšinu voličov.

„Zeman je dobrý rétor, má dobré presvedčovacie schopnosti a zároveň je dobrý herestetik. Teda ten, ktorý má schopnosť vybrať si z reality niektoré aspekty a spojiť ich dohromady tak, že vznikne svet, v ktorom za prezidentom nutne stojí väčšina voličov.“

V tom je podľa Chytilka z českých politikov výnimočný, „darilo sa mu to v posledných piatich rokoch a podarilo sa mu to aj teraz“.

Zeman, hrádza proti migrantom

Hoci Česko odmietlo prijať čo len jedného utečenca na základe takzvaných utečeneckých kvót, najväčší čas sa v debate venoval imigrácii. V úvode témy Zeman prirovnal migrantov k povodniam. „Ak už budete mať vodu po kolená, bude neskoro zaoberať sa protipovodňovými opatreniami.“

Znova padali nepravdivé tvrdenia. „Miloš Zeman rád ostentatívne ukazuje, aký je vzdelaný a akú má dobrú pamäť na dátumy. Je v tom až akýsi komplex,“ komentuje pre Denník N Roman Chytilek.

„Pritom v overiteľných faktoch sa dopúšťa strašných chýb. Napríklad tentoraz založil argumentáciu o utečencoch z Afriky na tom, že Nigéria má 400 miliónov obyvateľov. V skutočnosti má necelých dvesto.“

Podobných chýb sa dopustil aj v nedeľu počas debaty v TV Nova. Tvrdil, že Švédsko má sedem miliónov obyvateľov, v skutočnosti ich je vyše desať.

V pondelok znovu zopakoval výrok o piatich mesiacoch Topolánkovej vlády v demisii, ktorý vyslovil v nedeľu a ktorý server Demagog.cz ohodnotil ako nepravdivý. Rovnako fabuloval, keď tvrdil, že môže ako prezident zablokovať reformu azylového systému EÚ. To však nie je pravda.

Niekoľkokrát sa v debate Zeman ohradil vyslovene proti moslimským migrantom. „Štatistika hovorí, že 35 percent týchto ľudí má základné vzdelanie. Čo je dobré. Ale ostatní nemajú nič,“ povedal s úsmevom. Publikum sa zasmialo.

„Je úplne zrejmé, že prezident Zeman stavil na to, že s touto témou vyhrá voľby,“ myslí si politológ Chytilek. Podľa neho by Jiří Drahoš mohol z týchto debát získať návod, ako bude Zeman smerovať argumentáciu v dueloch, kde sa stretnú zoči-voči. „Dá sa napríklad čakať, že Drahoša obviní, že chce – či už vedome, alebo z politického amaterizmu – nenápadne otvoriť dvere masovej migrácii.“

Predvolebnú debatu ukončili témami o dôchodkoch a platoch učiteľov.

Zeman sa rozrozprával o stotridsiatich miliardách českých korún, ktoré získal z privatizácie firmy na distribúciu plynu ešte ako premiér. Pripravil ich nasledujúcemu predsedovi vlády Vladimírovi Špidlovi na zvyšovanie dôchodkov, no on a Bohuslav Sobotka (vtedajší minister financií a neskorší predseda vlády) ich ‚rozfrcali‘. „Je jednoducho dohľadateľné, že o osude týchto peňazí rozhodla ešte Zemanova vláda,“ poznamenal však Chytilek.

Tu sa podľa politológa ponúka šanca Drahošovi. „Mal by prísť s názorom, že si Zeman chce zaistiť ďalší mandát tým, že, slušne povedané, často nehovorí pravdu. A vymedzil sa voči tomu.“

Tomu nahráva aj Zemanovo lavírovanie okolo účasti v debatách, či bude viesť kampaň, „a celé množstvo ďalších udalostí, kde prezident pod tlakom okolností zmenil názor. Všetko dosiahlo také rozmery, že s bonmotom ‚Iba idiot názory nemení‘ si už asi Zeman nevystačí.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Miloš Zeman

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie