Denník N

Najväčšie prekvapenie na Australian Open musí odpovedať na otázky o svojom rasistickom účte na Twitteri

Tennys Sandgren po postupe do štvrťfinále Australian Open. Foto: AP Photo/Vincent Thian
Tennys Sandgren po postupe do štvrťfinále Australian Open. Foto: AP Photo/Vincent Thian

Američan Tennys Sandgren prekvapil tenisový svet, keď ako 97. hráč sveta postúpil do štvrťfinále Australian Open. Po víťazstve nad svetovou päťkou však novinárov viac ako dianie na kurte zaujímali rasistické statusy, ktoré zdieľal na sociálnych sieťach.

Píše Eli Rosenberg, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Tennys Sandgren začal hrať tenis, keď mal štyri roky. Od siedmich rokov chodil na turnaje a ako vysokoškolák bol jedným z najlepších hráčov univerzity v Tennessee.

No až doteraz nezažil takú žiaru reflektorov, v akej sa ocitol tento týždeň po tom, čo ako nenasadený vyradil Rakúšana Dominica Thiema, piateho hráča sveta. 26-ročný Sandgren postúpil do štvrťfinále Australian Open, čo ho okamžite katapultovalo na svetovú scénu.

Viete si predstaviť tie obdivné reakcie, ktorými médiá zasypali neznámeho hráča z malého mestečka v Tennessee, čo sa prekvapivo udržal v pavúku najdlhšie zo všetkých Američanov. No v skutočnosti médiá riešia niečo iné.

Sandgrena hneď po víťazstve novinári obkolesili s otázkami, prečo sa v minulosti na Twitteri hlásil k ľuďom z krajne pravicového spektra a ku konšpirátorom. Jeho pôsobivé vystúpenie na kurte skončilo zahalené tieňom.

Je totiž rok 2018 a byť americkým hrdinom je omnoho komplikovanejšie než predtým. A za všetko môžu sociálne siete.

#NikdyNetweetuj

Celý príbeh sa točí okolo Sandgrenových tweetov. Diskutabilných, konšpiračných a mnohých ďalších s dezinformáciami o moslimoch. Spolu s inými protrumpovskými a antihillaryovskými tweetmi ich Sandgren zverejnil ešte v čase, keď ho takmer nikto nepoznal. Až do pondelňajšej noci boli voľne dostupné, a to nielen pre jeho 7 300 followerov, ale i pre blogerov a novinárov.

Sandgrenova kariéra na sociálnych sieťach sa začala celkom nevinne v roku 2014, keď zdieľal niečiu sťažnosť na leteckú spoločnosť, či keď podporil amerických futbalistov na svetovom šampionáteJednoducho – tweety obyčajného dvadsiatnika.

Potom prišli politické statusy

V istom bode však prišiel zlom a Sandgren sa začal angažovať čoraz viac politicky. Najviac sa prejavoval pred prezidentskými voľbami v roku 2016. Začal zdieľať príspevky z pochybných stránok ako Drudge Report či z konšpiračných webov ako Infowars. Nechýbali ani tweety o šaríi alebo o radikálnom islamskom terorizme. K bývalému tenistovi Jamesovi Blakovi mal rasistické poznámky a hráča amerického futbalu Colina Kaepernicka zase skritizoval pre jeho protestné kľačanie počas hymny.

Sandgrena tiež zaujímali ľudia šíriaci klebety o „spirit cookingu“, čo bola v podstate dezinformačná kampaň, ktorá sa snažila Hillary Clintonovú vykresliť ako okultistku uctievajúcu satana. Tenista tiež zdieľal hoax o Pizzagate. V ňom bola prezidentská kandidátka spájaná s vymyslenou aférou, podľa ktorej špičky Demokratickej strany v suteréne pizzerie zneužívajú deti. „Je to zvrátené a dôkazov je príliš veľa, aby sa to ignorovalo,“ napísal vtedy Sandgren.

Žiadne znepokojenie

Ako Sandgren postupoval cez úvodné kolá Australian Open, ľudia začali komentovať jeho twitterovú históriu. Všímali si, aké komentáre pridáva, koho sleduje, aké tweety sa mu páčia a ktoré z nich zdieľa. Viacerí upozornili na kritický blog z roku 2016, v ktorom boli zhrnuté jeho politické názory, vtedy ešte verejne dostupné na Twitteri.

Keď po veľkom pondelňajšom víťazstve Sandgren prišiel na tlačovú konferenciu, novinár už na neho čakal s otázkou: „Tennys, váš profil na sociálnej sieti púta pozornosť. Zdá sa, že vás zaujímajú politici, ktorých nemôžeme považovať za mainstreamových. Zdieľali ste tiež komentáre o Pizzagate, preto by ma zaujímalo, či vás znepokojuje, keď vás spájajú s takýmito kontroverznými postavami.“

„Myslím, že nie. Nie som tým znepokojený,“ odvetil Sandgren. Na to zareagoval muž, ktorého ESPN identifikovala ako jeho trénera, a otázku označil za „smiešnu“ v nádeji, že sa debata pohne ďalej, no tenista ho zastavil. „Je to v poriadku,“ povedal. „To, že vidíte nejaké informácie, ešte neznamená, že im musíte veriť. Je šialené predpokladať niečo také. Je smiešne, ak si poviete: Fajn, sleduje tohto človeka, takže isto verí všetkému, čo on,“ vysvetľoval na tlačovke Sandgren.

Presvedčený kresťan

Reportér sa ho preto priamo spýtal, či je prívržencom Alt-right, teda krajne pravicového hnutia bielych nacionalistov, ktorí sú známi svojimi rasistickými, antisemitskými a sexistickými postojmi.

„Niektoré ich myšlienky sú zaujímavé, no nie som. Ako presvedčený kresťan nepodporujem nič podobné,“ obhajoval sa Sandgren.

No už bolo neskoro.

„Čo vidí Tennys Sandgren zaujímavé na hnutí Alt-right?“ pýtal sa portál Deadspin. „Zoznámte sa s Trumpovým obdivovateľom, pivo hltajúcim Američanom, ktorý Australian Open dodal čaro,“ písal New York Post. „Tennys Sandgren tvrdí, že nesympatizuje s krajnou pravicou,“ uvádzalo BBC v titulku.

V pondelok v noci začali tweety zo Sandgrenovho konta miznúť.

Meno po prapradedkovi

Tennys bol prvým dieťaťom, ktoré sa narodilo v Spojených štátoch po tom, čo sa rodina Sandgrenovcov prisťahovala z Južnej Afriky. Odtiaľ pochádzala jeho mama Lia a narodil sa tam i jeho starší brat Davey. Obaja chlapci vyrastali v 30-tisícovom mestečku Gallatin neďaleko Nashvillu v Tennessee. Do školy nechodili, vyučovali ich doma a tam ich rodičia priviedli aj k tenisu. Otec bol totiž profesionálnym inštruktorom.

Hoci sa Sandgrenovo krstné meno vyslovuje rovnako ako slovo tenis, rodina trvá na tom, že je to iba zhoda náhod. V staršom rozhovore Lia povedala, že synovi dala meno po prapradedkovi Tennysovi Sandgrenovi. Ten bol potomkom švédskych imigrantov, ktorí prišli do Michiganu na konci 19. storočia.

„Je fajn, že jeho obľúbeným športom nie je bejzbal. To by sme ho museli nazvať Bat (Pálka) alebo nejako podobne,“ vtipkovala pred desiatimi rokmi v rozhovore pre Associated Press Tennysova mama.

Všetko robí správne

Sandgren pár rokov obchádzal juniorské turnaje a potom nasledoval brata Daveyho na univerzitu v Knoxville v štáte Tennessee. V roku 2010 sa ako prvák dostal do tímu, ktorý školu reprezentoval na národnom šampionáte a postúpil až do finále, kde prehral s univerzitou z Južnej Kalifornie. Ako druhák sa stal školskou tenisovou jednotkou a potom sa rozhodol pre profesionálnu kariéru.

„Všetko robí správne. Je to skvelý študent a výborný spoluhráč. Všetci si želáme, aby bol úspešný,“ povedal vtedy Sandgrenov tréner Sam Winterbotham pre Knoxville News-Sentinel.

Jeho žiak už krátko nato figuroval na 720. mieste vo svetovom rebríčku. Neskôr začal rebríčkom prudko stúpať a v septembri sa prebil do najlepšej stovky. Na Australian Open postúpil ako 97. hráč sveta.

Sandgrenova sláva iste porastie, ak sa mu v noci na stredu podarí zdolať 21-ročného Juhokórejčana Čchung Hje-ona a postúpiť do semifinále. Len pre zaujímavosť, Čchung konto na Twitteri nemá.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie