Denník N

Drahoš živí nádej na zmenu

Jiří Drahoš popri voličoch proti Zemanovi nutne musí získať aj ďalších: voličov za Drahoša.

Autor je publicista, v rokoch 2010 až 2012 bol poradcom Ivety Radičovej

Pred druhým kolom prezidentských volieb v Českej republike sa Jiří Drahoš nepotrebuje vybíjať v úsilí osloviť tých, čo v prvom kole volili Zemana. Stačí sa zamerať na voličov neúspešných proeurópskych kandidátov. Popri svojich vlastných voličoch z prvého kola má práve u nich najväčší potenciál.

Z tohto hľadiska bola strata času i energie návšteva hokejového zápasu v Třinci, kde mohol očakávať mimoriadne silnú koncentráciu Zemanových voličov. Tých si nezíska. O vypískanie si priam koledoval. Prísť medzi voličov politického súpera môže byť za istých okolností sympatické a dokonca aj produktívne. Toto však nebol ten prípad. Našťastie pre neho nič podstatné sa nestalo, zrejme nič nestratil ani nezískal. Možnože len chcel vidieť dobrý hokej a najmä fínske JYP Jyväskylä. Je to predsa liga majstrov, uprieť mu to nemožno.

Drahoš netakticky navrhol aj dve televízne debaty so Zemanom. Ani jemu, ani jeho tímu asi nenapadlo, ako šikovne to Zeman využije. Zeman síce už nie je ten spred štyroch rokov (a za ostatné roky sa aj dostatočne znemožnil), no stále vie šikovne využiť situáciu. Ukázal to aj tým, ako Drahoša dobehol: namiesto Drahošom navrhovaných dvoch debát sú odrazu štyri. Hoci sa to navonok prezentuje ako rozhodnutie samotných televízií, nemožno v tom nevidieť určitú koordináciu.

Drahoš sa drží svojho rozhodnutia zúčastniť sa iba na dvoch debatách. Ísť na Barrandov do Zemanovej priam domovskej televízie naozaj nemusí. Zeman tam má už dlhodobo svoju vlastnú exhibíciu s moderátorskou podliezavosťou. Vystavovať sa takejto inscenácii Drahoš nepotrebuje. Otázne však je, aký vplyv bude mať jeho absencia v TV Nova.

Drahoš zjavne ráta s tým, že je veľký počet voličov, čo nechcú Zemana. To je pre nich bezpochyby silná motivácia a pre Drahoša veľká výhoda. No popri voličoch proti Zemanovi nutne musí získať aj ďalších: voličov za Drahoša. Nepatrný, no dôležitý rozdiel v tom predsa len je.

Zeman oslovuje v ľuďoch najnižšie pudy a dosiaľ tým víťazil. Opakuje to aj teraz, keď opäť vyťahuje protiutečeneckú kartu. Drahošov úspech s kultivovaným a neagresívnym prístupom však opäť raz potvrdzuje, že je stále veľa ľudí, ktorí agresívny či nedemokratický štýl politiky odmietajú a slušnosť, kultúrnosť, etiku a hodnoty demokracie považujú za dôležité.

Keby však napokon Drahoš predsa len nezvíťazil, český svet sa nezrúti. Lebo to horšie sa už stalo: to, že Babiš dôvodne podozrivý z trestných činov, politik s obrovskou kumuláciou moci a s tendenciou k autokratickému spravovaniu štátu dostal toľko hlasov (respektíve jeho ANO), že môže zostavovať vládu.

Tak či onak, šanca na návrat dôstojnosti do pražského prezidentského paláca je reálna. Pôjde o to, či ju Drahoš dokáže využiť a naplniť tak nádeje na návrat lepších prezidentských čias.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Jiří Drahoš

Petr Pavel

Komentáre

Teraz najčítanejšie