Denník N

Pôrodnicu vo Svidníku nezatvoria, zatiaľ bude fungovať do konca roka

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

Ministerstvo zdravotníctva a sieť nemocníc Svet zdravia sa dohodli, že pôrodnica vo Svidníku sa zachová aj naďalej, minimálne do decembra.

Pôrodnica vo Svidníku bude zatiaľ fungovať, aj keď pôvodne mala už od februára skončiť. Ministerstvo zdravotníctva sa na tom dohodlo so sieťou nemocníc Svet zdravia, ktorá nemocnicu prevádzkuje a vlastní ju Penta.

Svet zdravia pred niekoľkými dňami ohlásil, že pôrodnicu zatvára. Zdôvodnil to tým, že nemá kvalifikovaných lekárov a rodí sa tu málo detí – vlani to bolo 352 pôrodov, rok predtým o 24 viac.

Vedenie siete nemocníc Svet zdravia na rokovaní s ministerstvom dalo dve podmienky, za ktorých pôrodnicu zachová.

Ministerstvo zaradí nemocnicu na zoznam tých, ktoré môžu mať urgentný príjem. Počet pôrodov sa za rok zvýši na aspoň 500. Toľko pôrodov ročne bolo napríklad v pôrodnici v Banskej Štiavnici, ktorú pred vyše rokom Svet zdravia zatvoril.

Budú hľadať lekárov

Ministerstvo zdravotníctva nesúhlasilo s tým, aby pôrodnica vo Svidníku skončila. Zatiaľ bude fungovať do konca roka.

Ak nebude mať za tento rok 500 pôrodov, Svet zdravia hovorí, že ju zatvorí od budúceho roku. 500 pôrodov je podľa siete hranica, pri ktorej je zabezpečená bezpečnosť pacientok a kvalita zdravotnej starostlivosti.

„Teraz očakávame, že tento signál bude pretavený do jednoznačnej preferencie svidníckeho pracoviska zo strany všetkých obyvateľov regiónu,“ povedal hovorca siete nemocníc Tomáš Kráľ.

Minister Tomáš Drucker (nominant Smeru) uznáva, že v pôrodnici je malý počet pôrodov, no treba ju podľa neho zachovať kvôli regionálnej dostupnosti. Ponúkol Svetu zdravia aj lekárov z ich nemocníc, podľa Druckera sľúbil aj minister vnútra, pod ktorého spadá napríklad Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku, kde je tiež pôrodnica.

„Uvedomujem si problémy svidníckej nemocnice s nedostatkom atestovaných lekárov a vítam snahu vedenia hľadať riešenia. Rovnako vnímam, že počet pôrodov je aktuálne relatívne nízky, v rámci regiónu však existuje významný potenciál na rast ich počtu,“ povedal po rokovaní Drucker.

Je teraz podľa neho úlohou vedenia nemocnice, aby sa jej podarilo zvýšiť počet pôrodov.

Okrem malého počtu pôrodov je v pôrodnici kritická situácia s lekármi. Na to, aby mohli fungovať, potrebujú zohnať 4 až piatich atestovaných lekárov. Dnes má nemocnica vyskladaný jeden úväzok atestovaného lekára z viacerých lekárov.

Kritický stav vo svidníckej pôrodnici nastal podľa siete vlani v lete, keď dala výpoveď primárka. Oslovili podľa neho sami alebo cez personálnych agentov viac ako 50 atestovaných gynekológov, ktorí by do Svidníka mohli prísť pracovať, no neboli úspešní.

Svet zdravia má v okolí Svidníka ďalšie štyri pôrodnice, v najbližších dňoch bude musieť zohnať lekárov, ktorí začnú vo Svidníku pracovať. Je možné, že lekári teraz dostanú lepšie podmienky ako pri predchádzajúcich ponukách.

Žiadajú urgentný príjem

Jedným z dôvodov, prečo pôrodnica vo Svidníku nemá lekárov a plánuje ju zatvoriť, je podľa Kráľa to, že nezískali povolenie na to, aby mali urgentný príjem. Keď zachovajú pôrodnicu, žiadajú, aby ho získali.

„Na jeseň sa aj napriek osobnému prísľubu ministra nemocnica nedostala na zoznam siete urgentných príjmov prvej kategórie. Ak ministerstvo považuje z hľadiska geografickej dostupnosti nemocnicu za strategickú aj pre akútnu starostlivosť, toto rozhodnutie jej nepomohlo,“ povedal minulý týždeň Kráľ.

Zneistilo to podľa neho personál, aj na gynekologicko-pôrodníckom oddelení. „Situácia vyústila do ďalších výpovedí, ktorých lehota uplynie do konca januára 2018,“ dodal Kráľ.

Nejde pritom podľa neho len o problémy Svidníka, ale aj iných nemocníc. „Ak sa pri riadení celonárodnej siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti nezačne zohľadňovať akútny nedostatok zdravotníckeho personálu a súčasne minimálny počet pacientov alebo výkonov, čoskoro sa do existenčného ohrozenia nedostanú iba jednotlivé akútne oddelenia, ale celé nemocnice,“ tvrdí Kráľ.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pôrody

Slovensko

Teraz najčítanejšie