Denník N

Bratislavský župan Droba zosekal peniaze pre Bielu noc, obľúbená akcia možno nebude

Fontána Družba na Námestí slobody počas Bielej noci v roku 2017. Foto N – Vladimír Šimíček
Fontána Družba na Námestí slobody počas Bielej noci v roku 2017. Foto N – Vladimír Šimíček

Aktualizované stredu 12:13. Aktuálny ročník Bielej noci je ohrozený, župa znížila dotácie pre kultúrne akcie. Peniaze zredukovali aj pre festival Viva Musica a Krištáľové krídlo.

Bratislavská Biela noc je z hľadiska masovosti v hlavnom meste kultúrnou akciou roka. Organizátori dokážu k svetelným inštaláciám v uliciach mesta v novembri prilákať davy. Vlani bolo v meste okolo dvestotisíc ľudí a mesto v sobotu kolabovalo – pri lákadlách ako veľký model mesiaca v Medickej záhrade sa ľudia nepomestili ani na chodníky.

Tento rok však nie je vôbec jasné, či v Bratislave Biela noc vôbec bude. Bratislavský kraj pod vedením nového župana Juraja Drobu (SaS) výrazne znižuje dotácie pre kultúrne akcie. Župa bola jedným z hlavných partnerov Bielej noci, vlani prispela sumou 180-tisíc eur, čo bola zhruba polovica celého rozpočtu.

V uliciach bolo minulý rok dvestotisíc divákov. Foto – Daniela Benková

Biela noc bez peňazí župy môže skončiť

Organizátorov festivalu rozhodnutie župy prekvapilo. Oficiálne sa ešte nedozvedeli, aký príspevok dostanú tento rok, no podpora bude výrazne nižšia. Môže to byť 20-tisíc eur (teda o 160-tisíc menej ako vlani), ba dokonca aj výrazne menej.

„Nechce sa mi ani veriť, že to takto dopadlo. Myslela som si, že sa príspevok možno o niečo zníži a budeme spoločne rokovať, hľadať riešenia. Ale nemyslela som si, že sa to hneď takto radikálne stopne,“ hovorí šéfka festivalu Zuzana Pacáková.

Droba minulý týždeň v debate SME povedal, že župa zrušila finančnú podporu pre Bielu noc, Krištáľové krídlo a Viva Musicu, ktorá popularizuje vážnu hudbu a peniaze rozdelia na odmeny pre učiteľov.

„Úlohou župy nie je nazvať akciu BSK Biela noc, budeme pre ňu hľadať partnerov. Budeme to podporovať určitou sumou, nie to celé platiť. Radšej podporíme šport na našich školách ako nejaký konkrétny event v Bratislave,“ povedal Droba v debate.

Ani Matej Drlička, ktorý pripravuje Viva Musicu, zatiaľ nevie, ako sa zmeny dotknú ich festivalu a koľko peňazí dostane od župy.

Župa škrtanie výdavkov na tieto podujatia vysvetľuje tým, že v posledných troch rokoch podporovala Bielu noc a Viva Musicu nad rámec obvyklých dotácií a podieľala sa na niečom, čo nie je priamo jej kompetenciou. „Preto  Bratislavský kraj ušetrené peniaze investuje do rekonštrukcií, opráv a úprav na 54 školách a vyše desiatich zariadeniach sociálnych služieb. Tie boli odsunuté a prioritu dostali finančne náročné kultúrne projekty,“ napísala hovorkyňa kraja Lucia Forman.

Župa dá v roku 2018 na kultúru takmer 890-tisíc eur, koľko špecificky dá na tieto dve divácky úspešné akcie, zatiaľ neoznámila. „Bratislavský samosprávny kraj už nebude podporovať množstvo vecí v kultúre, športe a v turizme tak, ako to robil v minulosti. Ale finančných prostriedkov na tieto oblasti bude viac, len pôjdu racionálne väčšiemu počtu uchádzačov a v menších sumách,“ hovorí Forman.

Droba sa k financovaniu vyjadril v stredu na tlačovke s témou: „Dve kultúrne podujatia = 30 opráv, nová filozofia župy v rozdeľovaní financií.“

Droba povedal, že nie sú kultúrni barbari, ale prioritou sú školy v havaríjnom stave po predošlom vedení Pavla Freša. Teraz majú podľa Drobu viaceré školy problém s prasknutým potrubím, kanalizáciou, vodou alebo zatekajúcou strechou ako na gymnáziu Gröslingova v Bratislave.

Droba hovorí, že už rokoval s organizátormi akcií Biela Noc, Viva Musica a Krištáľové krídlo a chce im pomôcť, no také vysoké sumy, aké dostali za Pavla Frešo už čakať nemajú. Napríklad Biela noc dostala vlani od župy podporu 180-tisíc eur, čo je zhruba polovica rozpočtu celej akcie.

“Tie peniaze potrebujeme teraz použiť inak. Dúfam, že festivaly prežijú, možno budú musieť na istý čas zmeniť svoju štruktúru, ale nepovažujem za správne, aby bol kraj hlavným sponzorom,” hovorí Droba.

Kritizuje, že mesto sa do financovania zapája len minimálne, no hovorí, že si sadne až s novým primátorom po novembrových voľbách, lebo teraz veľa nevyrokujem.

Magistrát neodpovedal, ako konkrétne by prispel na Bielu noc, odkázal iba, že na tento rok vyčlenili pre kultúrne akcie 180-tisíc eur. žiadosti o granty uzavrú 14. februára.

„Snažíme sa vo väčšej miere motivovať organizátorov kultúrnych aktivít, aby prinášali nové inovatívne podujatia a projekty, ktoré obohatia život Bratislavčanov,“ reagoval magistrát.

Foto – Daniela Benková

Tento rok mala byť dvojdňová

Organizátori momentálne nevedia, v akej podobe a či vôbec Biela noc v Bratislave prebehne bez 180-tisícového príspevku župy.

„Bola by som nerada, aby to celé padlo, ale je to reálna možnosť. Niektorí partneri môžu byť nespokojní, ak by bola Biela noc menšia,“ hovorí Pacáková. Ďalší variant je, že podujatie bude rozsahom menšie, no organizátori chcú ešte hľadať peniaze aj inde a momentálne rokujú o podpore s bratislavskou radnicou (nezávislý Ivo Nesrovnal) aj so súkromníkmi.

Tohtoročná Biela noc mala byť ešte väčšia ako vlani, organizátori ju chceli v Bratislave rozdeliť na dve noci. To by náklady ešte zvýšilo a museli by nájsť nových partnerov alebo požiadať o väčší rozpočet tých súčasných. Organizátori chceli vylepšiť organizáciu, vlani bol v meste dopravný chaos a príliš preplnené ulice bez organizátorov, ktorí by usmerňovali pohyb ľudí a chceli preto aj zlepšiť komunikáciu s magistrátom. Posilniť sa mal organizačný tím, pribudnúť mali esbeeskári aj dobrovoľníci.

„Bohužiaľ, toto nie je typ festivalu, ktorý sa dá urobiť lacno. Prenajímame techniku z európskych krajín, vytvárame nové diela náročnej produkcie. Je to festival založený na nových technológiách a ak chceme mať zahraničnú špičku, musíme platiť vysoké honoráre umelcom, prenájmy, poistky, transporty, špecializované služby či materiál na tvorbu diel. Je to obrovská produkcia, ktorú si ľudia neuvedomujú,“ hovorí Pacáková.

V Košiciach problémy nemajú

Problém by nevyriešilo ani spoplatnenie viacerých diel, súčasné vstupné na vybrané expozície v interiéroch podľa Pacákovej nepokrývajú ani náklady na diela. „Išli by sme tým navyše proti sebe. Cieľ je umenie popularizovať a demokratizovať.“

S košickou Bielou nocou podľa Pacákovej problémy nemajú, akcia aj náklady sú menšie a majú už stabilných partnerov.

„Situácia na Slovensku je ťažká pre všetky subjekty, každý rok musíme začať odznova, s nulovým budgetom. V zahraničí je bežné, že takéto veľké mestské festivaly sú financované mestom, krajom či turizmom. Je to o verejnom priestore, meste, aj kultúrnom turizme.“

Župa nechá rozhodnutie na poslancoch

Biela noc aj Viva Musica podľa Drobu prinášajú veľa dobrého do Bratislavy, no teraz chcú zohľadňovať aj dosah na celý kraj. Tiež chcú pomôcť naštartovať aj viaceré nové projekty.

Župa navrhuje, že by sa mohli dohodnúť s obcami a mestskými časťami, aby prispeli nejakou čiastkou na lokálnu akciu a oni rovnakú sumu dorovnajú.

Úrad župy chce vymyslieť aj nový mechanizmus podpory akcií, no o konkrétnych príspevkoch nechajú rozhodnúť krajských poslancov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Biela noc

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie