Denník N

Ako vyvolať ďalšiu vlnu utečencov

Tureckí vojaci sa pripravujú na boj s kurdskými jednotkami. Foto - AP
Tureckí vojaci sa pripravujú na boj s kurdskými jednotkami. Foto – AP

Problém migrantov treba riešiť tam, kde vznikol, tvrdia naši politici. Majú ďalšiu príležitosť ukázať ako.

Je nápadný rozdiel medzi tým, ako Turecko pod vedením islamistického diktátora Recepa Tayyipa Erdogana váhalo otvorene vojensky zasiahnuť proti tzv. Islamskému štátu a ako tvrdo aj mimo vlastného územia vedie vojnu proti Kurdom. Islamský štát bol tak trochu Erdoganovým dietkom, pri jeho kolíske stáli aj turecké tajné služby a nebol by vydržal tak dlho, ak by mu turecké úrady nedovolili obchodovať s ropou a pamiatkami cez svoje územie.

Islamský štát však Erdoganovi dlho neprekážal a vlastne celkom vyhovoval. Oslaboval jeho susedov a rivalov, a tým napomáhal mocenskému vzostupu Turecka a realizácii Erdoganových snov o obnove veľkosti ako v časoch Osmanskej ríše.

Kurdi sú opačný prípad. I keď sa v Turecku vzdali snahy o samostatný štát a žiadajú väčšinou iba decentralizáciu a demokratizáciu, pre Erdogana to vychádza na rovnako – oboje znamená oslabenie jeho osobnej moci. Kým Islamský štát Erdogana príliš netrápil a v praxi bol skôr jeho spojencom, s Kurdmi treba bez milosti zatočiť.

To platí pre Kurdov doma, ako aj pre tých v susedných štátoch. Sebavedomie a reálny vplyv tých druhých vzrástli, keď sa ukázali byť najefektívnejšími bojovníkmi proti radikálnym islamistom a Erdogan z nich má o to väčší strach. Ak by aj nechceli priamo pomôcť svojim súkmeňovcom v Turecku, stačí, že by ich mohli inšpirovať.

Nás by vojna proti Kurdom mala zaujímať i z vlastného sebeckého hľadiska. Naši politici s obľubou tvrdia, že problém migrantov treba riešiť tam, kde vzniká, čiže v krajinách, odkiaľ migranti pochádzajú. Po zanedbávanom probléme Rohingov v Barme, ktorý sa ľahko môže stať spúšťačom novej migračnej vlny, teraz majú ďalšiu príležitosť predviesť, ako to s riešením na mieste myslia.

Ak Západ turecké útoky nezastaví, oddiali sa konsolidácia situácie v Sýrii vrátane návratu utečencov a k doterajším utečencom sa naopak môžu pridať nové masy ľudí obávajúcich sa o svoje životy. Čiže je tu hrozba novej migračnej krízy vyvolanej opäť jedným mocichtivým tyranom.

Teraz ešte máme šancu zaraziť ju, kým nebude najhoršie. To by však naši politici museli brať vážne, čo sami hovoria a nepoužívať to len ako výhovorku, aby nerobili vôbec nič.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Turecké referendum

Komentáre

Teraz najčítanejšie