Denník N

Fico hasí kauzu okolo Váhostavu originálne a úboho

Foto – TASR
Foto – TASR

Predseda vlády čistí svoj Smer od Širokého ponížením Jána Figeľa.

Ak ste bezškrupulózny predseda jednofarbenej vlády, máte veľkú výhodu, že svoju politickú zodpovednosť môžete vyvodiť odvolaním politického súpera. Keďže Robert Fico takým premiérom je, rozhodol sa, že svoj Smer od Juraja Širokého „očistí“ ponížením Jána Figeľa. Originálne, ale nechutné a úbohé. Vo vzťahu k možnému koaličnému partnerovi ešte aj krátkozraké.

Predseda KDH má svoje chyby, no ako vôbec prvý politik na Slovensku prinútil stavebné firmy o zákazky na výstavbu diaľnic skutočne súťažiť. Výsledkom boli vzhľadom na dovtedajšiu prax šokujúco nízke ceny.

Víťazné firmy sa však v čase Figeľovho ministrovania opakovane dušovali, že ich ponuky sú reálne a neexistoval zákonný dôvod nepodpísať s nimi zmluvy. Tobôž, keď veľmi hlboko pod zmanipulované prepočty ľudí Ľubomíra Vážneho išli všetci uchádzači v tendroch. Prinajmenšom jeden následne aj v praxi dokázal, že diaľnica sa dá postaviť aj pri takto nastavených cenách.

Ak dnes Robert Fico napriek tomu tvrdí, že výsledok v podobe ožobračenia subdodávateľov bol vopred známy, treba sa pýtať, čo proti tomu za tri roky svojho druhého funkčného obdobia urobil. Odpoveď je nič. A sme späť pri politickej zodpovednosti. Tentoraz Ficovej.

Akokoľvek užitočné je pripomínať mu ju, na spôsobe, ktorým predseda Smeru hasí kauzu Váhostav, sa dá nájsť aj ďalší zarážajúci moment. To keď sa Robert Fico v Slovenskom rozhlase snažil rozriediť podozrenia o svojom vzťahu k Širokému touto vetou: „Jasne som povedal, keby som mal niekoho chrániť, tak nepoviem, že Generálna prokuratúra ho má zatvoriť.“ Jaromír Čižnár okamžite odmietol, že by ho predseda vlády úkoloval a pri dobrej vôli by sa premiérovi dalo takéto vyhlásenie odpustiť ako rétorická nemotornosť.

Lenže toto nebol jediný prípad, keď Robert Fico ako predseda slovenskej vlády verejne naznačoval, že má na justíciu väčší vplyv, než by mal mať. Celkom nedávno sa napríklad v súvislosti so sporom o Vodnú elektráreň Gabčíkovo chválil škandalóznou vetou „tlačili sme na súdy“. Aj ona v sebe skrýva potenciál na vážne obavy.

Je možné, že predseda vlády a Smeru len v krízových situáciách vedie silácke reči a neuvedomuje si pritom, aké veľké pochybnosti nimi o sebe vyvoláva. No možné je aj to, že v nich nekontrolovane preráža úprimnosť politika, ktorý je už na výslní pridlho na to, aby dokázal neustále pred verejnosťou skrývať svoje najhoršie chyby.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie