Denník N

Nedôstojné bučanie, fyzicky krehký Zeman a Drahoš v defenzíve. Ich prvý stret prehrala televízia

Prezidentská debata v divadle Karlín v réžii TV Prima. Foto – TASR[AP
Prezidentská debata v divadle Karlín v réžii TV Prima. Foto – TASR[AP

Kým argumentačne vyhrával úradujúci prezident, bývalý predseda Akadémie vied mal navrch vo fyzickej kondícii. Podľa českého politológa prvá prezidentská debata v rozhodovaní nikomu nepomohla.

Prvýkrát zoči-voči sa v utorok večer v Hudobnom divadle Karlín stretli úradujúci prezident Miloš Zeman a jeho súper, profesor Jiří Drahoš. Televízna debata sa miestami zvrhla na nedôstojnú arénu, kde sa vrešťalo a bučalo, a moderátor len ticho sledoval slovný súboj medzi dvomi prezidentskými kandidátmi.

Voľby sa začínajú už o dva dni, a desať percent nerozhodnutých môžu ovplyvniť práve ich televízne duely. Posledný sa odohrá vo štvrtok v réžii Českej televízie.

Nedôstojná debata

Tú utorkovú moderoval Karel Voříšek, ktorý bol podľa politológa Lubomíra Kopečka z brnianskej Masarykovej univerzity mimoriadne slabý. „Chápem, že to je komerčná televízia, ale aj tá by mohla zvoliť taký formát, ktorý by nebol plytký. Výkon moderátora pripomínal starý český program Kotel,“ povedal pre Denník N.

V hľadisku divadla sedelo po štyristo fanúšikov ako Zemana, tak aj Drahoša. Toho prišli osobne podporiť aj neúspešní kandidáti z prvého kola Marek Hilšer a Michal Horáček, ktorí ho sprevádzali v kampani. Naopak, Zemana prišiel povzbudiť líder xenofóbnej strany SPD Tomio Okamura.

Obaja súperi sa od začiatku snažili dokazovať si argumentačnú prevahu. Prvé slovo dostal úradujúci prezident, ktorý povedal, že sa na stretnutie s Drahošom tešil, pretože vraj o ňom hovorí na každom stretnutí s voličmi, ktoré má. „Mám pocit, že sa pán Drahoš do mňa nešťastne zamiloval. Preto by sa mal stať mojím stúpencom, a dať mi vo voľbách svoj hlas,“ usmial sa Zeman na burácajúcu polovicu publika. V kresle vyzeral veľmi unavene a fyzicky krehko.

Drahoš sa snažil aj za bučania a výsmechov v publiku zachovať imidž chladného pragmatika. Zeman mu vraj tiež chýbal, hlavne v debatách. „Pán prezident nerobil kampaň a ešte pred druhým kolom ústami svojho hovorcu Ovčáčka povedal, že nechodenie do debát platí aj pre druhé kolo. No zmenil názor, ako to má vo zvyku.“

Jeho priaznivci reagovali hlasným smiechom.

Zeman však potvrdil schopnosť dobrého rétora, a tiež potvrdil, že s druhou šancou pre Babiša zostaviť vládu sa poponáhľa. Ak by náhodou Drahoš vyhral voľby, Zeman ho menuje premiérom tak či tak.

To, že 73-ročný Zeman nie je v dobrej kondícii, bolo zreteľne vidno na konci debaty, keď mu museli pomôcť vstať z kresla ochrankári a ledva stál na pódiu podopierajúci sa o barly. „Mali sme možnosť vidieť začiatok aj koniec, kde bol energický, klaňajúci sa Drahoš. Naopak Zeman, na začiatku debaty iba sedel a na konci ledva stál,“ hovorí Kopeček.

Miloš Zeman. Foto – TASR/AP

Podľa českého politológa bola celá dramaturgia debaty chybná. „Témy ako cirkevné reštitúcie či imigranti výrazne hrali do kariet Zemanovi. Niekomu, kto vystupuje skôr kultivovane, ako Drahoš, nebude vyhovovať emotívna téma.“ Oproti nedeľnému vystúpeniu Zemana v Barrandove však nemal pocit, že by moderátor niekomu očividne drukoval.

„Podstatné naopak bolo, s čím išla do debaty samotná Prima. Chceli z toho urobiť estrádu, ktorej chýbajú jasné a pevné pravidlá.“

Kto číta tajné správy

Obom diskutujúcim viditeľne stúpol tlak pri téme o slobode slova. Neprítomne pôsobiaci prezident Miloš Zeman prebral štafetu a predniesol svoju úvahu. „Sedemdesiatšesť percent domácností má internet. A ľudia sú rozumní, dokážu si porovnať informácie z rôznych zdrojov a nepotrebujú, aby im nejakí novinári vŕtali do hlavy. Kto rozhoduje o tom, čo je informácia a čo dezinformácia?“ Nezabudol však ani na oproti sediaceho Drahoša. „Budem citovať váš výrok: ‚Naše parlamentné voľby boli ovplyvnené zahraničnými rozviedkami‘. Týmto výrokom ste urazili nás všetkých, ktorí sme boli voliť. Urobili ste z nás zahraničím zmanipulovanú masu!“

Drahoš nenechal na protiúder dlho čakať. „Pán prezident, ak by ste čítali správy od Bezpečnostnej a informačnej služby, zistili by ste, že aj oni hovoria o možnosti ovplyvňovania volieb cudzími tajnými službami.“

Zeman kontroval: „Ja tie správy dostávam, pán Drahoš, a vy k nim nemáte prístup, pretože sú tajné.“

Drahoš s úsmevom pokračoval: „Dostávať a vedieť čítať správy je rozdiel, pán prezident. Existujú verejné výročné správy BIS, ktoré hovoria o tom, že aj keď nemajú priamy dôkaz na takéto ovplyvnenie, existuje na to podozrenie.“

Po chvíli naťahovania sa o rozdiele medzi českou tajnou službou a tajnou službou Jiřího Drahoša, sa ho úradujúci prezident opýtal, či má za blbca všetkých voličov. „Myslíte si, že Rusi povedali, koho majú voliť, a oni išli, a volili ANO?“

„Ja, na rozdiel od vás, pán prezident, občanov nepodceňujem. Vo verejných prejavoch necitujem psychiatra a nehovorím, že tretina obyvateľov tejto krajiny je slabá duchom, každý siedmy občan je debilný či dementný či alkoholik a zhruba polovica obyvateľov tejto krajiny má podpriemerný intelekt,“ reagoval Drahoš jeho slovami.

Obaja si v súboji pomáhali citátmi súpera a publikum na to s veľkými emóciami reagovalo.

„Drahoš urobil to, čo mal. Upozorňoval na to, že Zeman nehovorí pravdu. To nie je zlá stratégia. Dokonca je to jeden z faktorov, ktorý pôsobí na výsledný dojem, že táto debata nebola úplne v neprospech Drahoša,“ zhodnotil politológ Kopeček.

Na rozdiel od predchádzajúcej debaty, téma imigrácie nebola tá najdôležitejšia. Prišla až na záver. Miloš Zeman sa však toho chytil a s výrokmi vytrhnutými z kontextu sa snažil vykresliť Drahoša ako vítača migrantov. Hoci bývalý šéf českej Akadémie vied opakovane povedal, že je proti kvótam, Zeman ho za slová o tom, že krajina by vyše dvetisíc migrantov zvládla, označil ako jediného kandidáta na prezienta, ktorý je za prijímanie migrantov.

Drahoš zase Zemanovi pripomenul, ako podporoval prijatie utečencov z Kosova.

Rozhodnutých táto debata podľa všetkého len utvrdila v ich voľbe, a nerozhodnutí si zrejme ešte pozrú štvrtkovú debatu.

Podľa moderátora Karola Voříška, debatu na TV Prima sledovalo ku koncu približne 2,2 milióna divákov. Politológ Lubomír Kopeček si však myslí, že veľký dosah na voličov nemala. „Emócie sa v debatách dajú používať, dokonca majú aj nejaký zmysel, avšak tu to celé pôsobilo neuveriteľne zmätene.“

Dôležitejšie podľa neho bolo, že nenastala situácia, že Zeman prevalcuje Drahoša, hoci bol argumentačne zručnejší.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Jiří Drahoš

Miloš Zeman

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie