Denník N

Český komentátor pred druhým kolom: Kiska vyzerá dôstojne, pri Zemanovi už aj to stačí

Foto - seznam.cz
Foto – seznam.cz

Už 25 rokov píše o českej politike a je jedným z najrešpektovanejších komentátorov. Napriek optimizmu mnohých si stále myslí, že favoritom na víťazstvo v prezidentských voľbách je Miloš Zeman. Porovnávanie Jiřího Drahoša s Andrejom Kiskom ho otravuje, lebo vidí príliš veľa rozdielov. Jindřich Šídlo z redakcie seznam.cz.

Ako je možné, že sa Slovensko zrazu stalo vzorom pre Česko a pýtate sa, ako sa nám podarilo zvoliť za prezidenta Andreja Kisku?

Nežime v ilúzii, že to je celé Česko. Na Kisku sa s obdivom pozerá polovica krajiny, ale tá druhá sa v ňom nevidí. Podoba s našou situáciou je zjavná, preto ten záujem. Ale Jiří Drahoš nie je selfmademan ako Kiska. Aj on síce prichádza do politiky zvonku, ale z verejnej sféry a je jasné, že za ním sú záujmy časti veľkého českého biznisu vrátane peňazí, ktoré používa na kampaň. Takže to porovnávanie je trochu lacné. Sedí však, že prichádza ako outsider a môže poraziť skúseného politického harcovníka. Už v sobotu zistíme, či sa v Kiskovi vidí polovica krajiny, možno to bude menej a zistíme, že sa stále väčšina vidí skôr v Milošovi Zemanovi.

Pre Slovákov je to napriek tomu zvláštny pocit. Celé roky to bolo väčšinou naopak a my sme sa skôr s istou závisťou pozerali do Prahy.

Myslím, že to už dlhšie neplatí. Veľká časť českej spoločnosti tento pocit stratila už za Dzurindových vlád, keď robil reformy a my sme riešili opozičnú zmluvu medzi Klausom a Zemanom. Je jasné, že to bolo bez hlbších znalostí, čo všetko sa na Slovensku dialo, ale ten rozdiel bol viditeľný na prvý pohľad. Pamätám sa na kongres ODS v roku 2005. Dzurinda si ho vtedy ukradol úplne pre seba, všetkých zatienil, bol najväčšou hviezdou. Ten istý pocit som mal vlani na zjazde ČSSD, keď tam prišiel Fico.

Ako na vás pôsobí Kiska?

Nepoznám ho. V Česku sa o ňom hovorí najmä vtedy, keď na facebooku urobí presný opak toho, čo urobil alebo povedal Miloš Zeman. Vtedy sa časť facebooku zdvihne a hovorí: Takého by sme chceli prezidenta. Je mi jasné, že aj on je z veľkej časti produktom kvalitného PR. Vyzerá však dôstojne a treba priznať, že pre veľkú časť Čechov je to dnes viac než dosť pri pohľade na ich vlastného prezidenta. Nechcem prepadať nejakému slepému obdivu, ale je celkom fajn mať prezidenta, ktorý chodí na rockové festivaly. Pripomína mi to Václava Havla.

To je sympatické, ale nie je to záruka dobrého politika.

To je jasné. Uvedomujem si, že väčšiu silu má premiér Robert Fico. Ale ešte späť k tomu porovnávaniu slovenskej a českej politiky. Vy ste už mali ženu premiérku, a tu to ešte pekných pár rokov nehrozí.

A dodali sme vám premiéra a pražskú primátorku.

To dosť často počúvam a štve ma to. Pamätám si, že pred 25 rokmi boli Česi pyšní, že tí najšikovnejší Slováci sa častokrát rozhodli presťahovať k nám. Mám od tých čias pôvodne slovenských spolužiakov, spoluhráčov z futbalu. Tá skratka vtedy bola jasná: nacionalistické Slovensko verzus otvorené Česko. Slovenský pôvod Andreja Babiša alebo Andrey Krnáčovej je to posledné, čo by im mal kto vyčítať. Ale je to počuť a je to zvláštne.

Môže prezident lietať vládnym lietadlom na súkromné cesty?

Prezident Zeman má problém vôbec sa pohnúť. Viem, že u vás je to téma. Ale my sme to riešili pred 15 rokmi v prípade predsedu dolnej komory parlamentu. Myslím si, že politici by mali mať maximálny možný komfort, aby mohli dobre vykonávať svoju funkciu. Neviem, či musí prezident Kiska domov do Popradu lietať, ale my sme v inej situácii, aby toto bolo témou. Náš ministerský predseda bol podľa slovenských súdov a archívov spolupracovníkom ŠtB, je trestne stíhaný a patrí mu polovica krajiny. To je oveľa vážnejšie ako otázky drobného využívania moci.

Nie je to spôsobené iba tým, že žijeme v malých krajinách a potom to vyzerá čudne pri presunoch, ktoré aj vlakom či autom trvajú pár hodín. V Amerike nikto nerieši Air Force One a otázku, či je prezident prezidentom 24 hodín denne.

Donald Trump lieta každý piatok z Washingtonu na Floridu a nikomu sa to nezdá čudné. Cesta do Popradu by ma asi rovnako netrápila. Náš prezident lieta zo zahraničných štátnych návštev súkromnými tryskáčmi skupín ako J&T alebo PPF, ktoré v tých krajinách majú svoje obchodné záujmy a na ceste prezidenta im veľmi záleží. To je oveľa vážnejšie.

Spoločne vždy s úsmevom: Zeman a Fico. foto – TASR

Vnímate premiéra Roberta Fica ako spojenca Miloša Zemana?

Určite. Ale treba povedať aj to, že premiér Fico mal veľmi dobré vzťahy s každým českým premiérom. Dokonca aj s Mirkom Topolánkom, ktorý by mal byť ideovo na úplne opačnej strane. Čiže to bude skôr dôkaz prežívania akejsi mentálnej federácie. Fico však dostal od nášho prezidenta aj vyznamenanie a to dáva Zeman len tým ľuďom, ktorých má naozaj rád.

V čom sú si podobní?

Nie som veľký znalec Fica, ale myslím si, že v máločom. Jedno však majú zjavne spoločné. Vedia osloviť svoje publikum a hovoriť mu to, čo chce počuť. A ešte jedna vec: obaja sú schopní opakovane vyhrávať. Majú niečo ako pevnú vôľu, ktorá ich ženie vpred. Ale inak sú úplne odlišní. Je medzi nimi 20 rokov, Fico mal síce problémy so srdcom, ale je to človek, ktorý ukazuje, aký je silný. Zeman na tom je zdravotne naozaj zle, ale aj keď ešte nebol, nikdy sa neukazoval, že by vedel urobiť čo i len tri kroky.

Zeman aj Fico sú v malinkej skupine politikov, ktorí sú vo vrcholnej politike od delenia Československa.

To je tá ich schopnosť všetko prežiť a pokračovať. Zeman je posledným mužom Novembra v českej politike. Je zaujímavé, že počas revolúcie mu tlieskali davy ľudí, ktorí chceli zvrhnúť komunistický režim, a teraz ho podporujú komunisti a všetky tie čudné proruské spolky.

Ako veľmi sa Zeman za tie roky zmenil?

V roku 1990 hovoril o odsune sudetských Nemcov ako o zločine. O 23 rokov neskôr vyhral voľby vďaka tomu, že varoval pred návratom sudetských Nemcov, ktorých tu nikto nevidel.

Je to len preto, že to chcú počuť jeho voliči a on sa tomu prispôsobuje?

Nepochybne. Ale je pár vecí, o ktorých je naozaj presvedčený. Oceňujem napríklad jeho vzťah k Izraelu, ktorý má rovnaký bez ohľadu na to, či je to populárne alebo nie. On rád opakuje, že iba idiot nemení názor. A faktom je, že pár dobrých vecí, ktoré urobil, boli v rozpore s tým, čo predtým hlásal. Vlastne tie najlepšie. Má veľkú zásluhu na vstupe Česka do NATO, lebo nesplnil program sociálnych demokratov a nevypísal o tom referendum. Alebo privatizoval banky a to tiež nebolo akurát to, čo sľuboval.

Je Zeman sociálnym demokratom?

Je ním Fico?

Vôbec.

Ani Zeman. Je skôr niečo ako republikánsky senátor niekde z Kansasu.

Ako je možné, že Zemana v súčasnej forme volia dva milióny ľudí?

Musíme sa vrátiť na začiatok jeho politického príbehu. Keď budoval sociálnu demokraciu, povedal časti verejnosti, ktorá sa cítila byť po revolúcii a reformách na strane porazených, že za nimi stojí a že za nich bude bojovať. V roku 1996 a potom neskôr to bol veľký zlom, lebo úplne povysával všetkých nespokojných voličov a stiahol ich k sebe. Aj preto sa mu podaril v roku 2013 návrat, lebo tej istej skupine ľudí vtedy povedal, že znovu z nich urobí víťazov: Bol tu Klaus a teraz máte aj vy nárok na svojho prezidenta.

Klaus a Zeman majú pritom k sebe bližšie ako hocikto iný.

A je to tak veľmi dlho. Václav Klaus ho podporuje aj teraz. Sú to najlepší nepriatelia. Pre jeho voličov ale zjavne nie sú dôležité také detaily, ako sú jeho klamstvá, to, že mení názory, že okolo neho sú ľudia, ktorí sú pre krajinu bezpečnostným rizikom. Pre nich je dôležité, že majú niekoho, kto im sľubuje, že sa o nich postará. A ešte sa tvári, že je rozhodný a silný vodca.

Ako je možné, že pri ich rozhodovaní nezohráva rolu jeho fyzická kondícia?

Veľmi sa snaží. Najmä v prvej debate na Nove vyzeral celkom dobre. Zdravie však je jeho najväčší problém. Má 73 rokov a chradne. Životný štýl Keitha Richardsa z Rolling Stones tomu výrazne napomáha. Ak by prehral, tak najmä pre svoj zdravotný stav. Vždy bol silný a veľký muž, ktorý sa postavil a všade ho bolo plno. Dnes nedôjde ani ku kreslu, čo hovorím so všetkým rešpektom. Preto hovorí, že sú to len klamstvá médií, na ktoré útočí celý život, a preto opakuje, že chorý bol aj Václav Havel.

Alkohol nie je vôbec témou?

Česi v otázkach alkoholu všeobecne nie sú puritáni, tu sa dosť chľastá. Patríme medzi krajiny, kde je najväčšia spotreba alkoholu. Ani Havel nebol abstinent a pije tu veľa politikov. Faktom však je, že keď bol viditeľne opitý pri klenotoch, padli mu dramaticky čísla. To už bolo príliš.

Ale vrátili sa.

Vďaka utečeneckej kríze. Tá ho zachránila. Chytil vlnu, ktorá v skutočnosti Česko vôbec nezasiahla a je tu znovu.

Na Slovensku prehral Robert Fico voľby aj preto, že v tom čase bol premiérom jednofarebnej vlády Smeru. Smer by tak mal premiéra, predsedu parlamentu a ešte aj prezidenta. Pre časť verejnosti to bolo príliš. Nie je kombinácia Babiš – Zeman tiež takým faktorom, ktorý by mohol rozhodnúť?

Už pred rokom som o tom písal, že táto dvojica môže ľudí postaviť na nohy. Mimochodom, strana Andreja Babiša v pondelok podporila Miloša Zemana, i keď ANO v tomto nie je úplne jednotné a niektorí jeho významní politici hovoria, že budú voliť Drahoša. Ale aspoň je úplne prehľadná situácia. Voliči si môžu vybrať Babiš, Zeman, komunisti a Okamura alebo tí ostatní.

Tesne po prvom kole ANO s podporou Zemana akoby váhalo. Mohol za tým byť aj strach, že stavia na zlého kandidáta. Posledné prieskumy však ukázali, že ten súboj bude tesný. Preto sa nakoniec rozhodli ostať pri Zemanovi?

Zeman s Babišom sa potrebujú. Jeden, aby vyhral, a druhý, aby ho znovu poveril zostavením vlády, čo Zeman sľúbil asi hodinu po tom, ako mu ANO vyjadrilo podporu.

Politici, ktorí sa navzájom potrebujú. foto – TASR

Čo by pre Babiša znamenalo, ak by zvíťazil Drahoš?

Nebol by to taký idylický vzťah. Drahoš by možno nepostupoval tak prvoplánovo ústretovo voči Babišovi. Na druhú stranu tá vláda sa už celkom jasne črtá a vidím, ako bude vyzerať.

Ako?

Babiš so sociálnymi demokratmi a podporou komunistov.

Ako sa stavia Drahoš k Babišovi?

V kampani sa voči nemu nijak dramaticky nevymedzoval. Predsa len má podporu tretiny krajiny. Ak by vyhral Drahoš, neznamenalo by to koniec Babiša. Vidím to skôr ako vzpruhu pre tú časť spoločnosti, ktorá už dosť dlho výrazne prehráva. Že sa to dá otočiť.

Dá sa vládnuť krajine, ak ste súčasne trestne stíhaný?

Nie. Nikdy sme tu také niečo nemali.

To dokonca ani my.

Nie je to možné.

Ale smeruje to k tomu.

V tomto momente áno, ale myslím si, že to tak nakoniec nebude.

Lebo Babiš sa stiahne a nebude premiérom?

Nie je predsa možné, aby premiér v pondelok viedol vládu, v utorok letel do Bruselu a v stredu sedel na súde. Jemu naozaj hrozí osem rokov väzenia. Ako bude rokovať v Bruseli? Bude hovoriť, že zneužil ich dotáciu? Neuveriteľné.

Prečo do toho Babiš tak tvrdohlavo ide? Prečo si nevybral cestu Jaroslawa Kaczynského, ktorý riadi vládu z úzadia?

Sú úplne iné typy. Kaczynský je ideológ, politický filozof. Andrej Babiš je bývalý úradník zahraničného obchodu, ktorý sa stal šéfom veľkej firmy a tak chce riadiť aj štát. Bolo to vidieť v koalícii, keď vôbec nechápal demokratické princípy, postupy. Je zvyknutý byť väčšinovým majiteľom. Ak ho nejaký menšinový partner hnevá, tak ho vytlačí. Tak rozmýšľa aj v politike. Berie to osobne a nechystá sa ustúpiť. On svoju firmu riadil cez príkazy v esemeskách a teraz by mal byť premiérom nejaký jeho námestník?

Prečo českým voličom neprekáža, že je Slovák a ešte aj eštebák?

Ak nejde o hokej, Česi majú Slovákov naozaj radi. Takže to je nepodstatné. Ale to eštebáctvo je zaujímavé. On bol aj členom komunistickej strany. Česko už malo troch premiérov s komunistickou minulosťou za normalizácie, ale to boli úradnícke vlády. Komunistu si zvolili až teraz. Český antikomunizmus sa vyčerpal. A vyčerpal sa spoločne s českou pravicou. Tá mala tri silné programové body: reštitúcie, privatizáciu a antikomunizmus. S pádom pravice sa to stratilo. Česi teraz, podľa mňa, riešia niečo iné: chceli by sa mať ako v Nemecku alebo v Rakúsku. Netrpezlivo na to čakajú už takmer 30 rokov, ale ešte si počkajú.

Česko podobne ako Slovensko nepocítilo migračnú krízu. Napriek tomu sa zdá, že to bude jedna z rozhodujúcich tém prezidentskej voľby. Ako je to možné?

A je to ešte zvláštnejšie. Za vlády Miloša Zemana v 90. rokoch sme tu prijímali tisícky moslimských utečencov z Kosova a nebol s tým žiaden problém. Teraz vznikla hystéria a to aj pre obrázky, ktoré sa tak ľahko šírili, a k tomu séria teroristických útokov v Európe. Na vine je aj fakt, že Česi alebo Slováci nemajú v dome za susedov moslimov, ktorých by poznali a vedeli, že sa ich nemusia báť. Ale treba povedať aj to, že Západ urobil množstvo chýb, nezachytil tú vlnu včas a nereagoval vždy dobre.

Nemalo by však byť v skutočnosti témou to, že k nám tí utečenci vôbec nechcú ísť? Že sme pre nich neatraktívni?

Nie sme takí bohatí. Pritom Česko je krajina, ktorá výborne zvláda imigrantov. Žije tu pol milióna cudzincov, päť percent. Najmä z Ukrajiny, Rusi, Vietnamci. České nemocnice by bez týchto ľudí nefungovali. Stavebníctvo by neexistovalo.

Zeman vytiahol ako hlavnú tému utečencov. Znamená to, že je zúfalý a nemá už žiaden nápad, alebo je to naozaj najsilnejšia téma?

Vzhľadom na to, ako dobre pracuje jeho tím, to určite podľa prieskumov zaberá. Bezpečnosť je pre voličov najväčšia téma. A to aj napriek tomu, že Česko je šiesta najbezpečnejšia krajina sveta.

Je Drahoš naozaj hrozbou, otvoril by dvere utečencom?

To je nezmysel. Vítačom tu nie je nikto, ale je to Zemanova jediná šanca. Vie, že jeho voliči to chcú počuť, a preto to hovorí.

Prečo Zeman útočí na Alexandra Dubčeka?

To nechápem, je 25 rokov po jeho smrti. Veď to bol svojho času symbol a potom spolu sedeli vo federálnom parlamente a keď Zeman vstupoval do sociálnej demokracie, Dubček ju zakladal na Slovensku. Jediné vysvetlenie je, že Zeman robí niekedy úplne iracionálne veci. Pritom: Dubček dnes v Česku, pri všetkej úcte, už vôbec nikoho nezaujíma.

Urazil však Fica, ktorý sa k nemu veľmi silno hlási.

O to viac nepochopiteľné.

Z okolia prezidenta Kisku sa stále jasnejšie ozýva, že druhý raz už na prezidenta kandidovať nebude. Nie je to riziko aj pri Drahošovi, že ho svet politiky nebude tak baviť?

Myslím si, že Jiří Drahoš si teraz nerobí plány na dlhú politickú kariéru. Chce vymeniť Zemana a to je všetko. Jasné, že nevie, čo ho čaká, ale je možné, že sa v tom nájde. Aj ľudia v jeho okolí ho vidia ako prezidenta zmeny a nie ako politika s veľkou víziou pre budúcnosť krajiny.

Môže byť z neho politik?

Nezdá sa mi to. Urobil veľký pokrok a vidieť, že s ním pracuje kvalitný tím. Ale nezdá sa mi, že by to v sebe mal. Na druhej strane, Česko si užilo už toľko politických alfasamcov, že ľudia túžia po akademikovi, ktorý im dopraje obraz nudnej, spokojnej krajiny.

Trúfate si tipovať, ako to dopadne?

Aj teraz si myslím, že to Zeman nakoniec vyhrá. Je však dobré, že ja sa v predpovediach výsledkov volieb tradične dosť mýlim. A po druhé: Je jasné, že to nemôže byť na celých päť rokov. O Zemanovom zlom zdravotnom stave sa hovorí od minulých volieb, ale teraz je to aj vidieť. A to mu prajem veľa zdravia a pokojnú starobu. Drahošovo víťazstvo by bolo prekvapením, ale môže sa to stať. Celkom isto to bude tesnejšie ako minulé voľby.

Jindřich Šídlo (45)

Český novinár a komentátor. Má vlastnú reláciu na serveri seznam.cz. Predtým pracoval Českom denníku, Respekte, MF Dnes, Hospodářských novinách a Českej televízii. Je držiteľom Peroutkovej ceny a Novinárskej ceny.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Jiří Drahoš

Miloš Zeman

Svet

Teraz najčítanejšie