Denník N

Lajčák odmietol kandidovať za prezidenta, 14 mesiacov do volieb nie je známy silný kandidát

Miroslav Lajčák. Foto N – Tomáš Benedikovič
Miroslav Lajčák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jeden z možných favoritov volieb jednoznačne povedal, že kandidovať nebude. Do volieb zostáva 14 mesiacov a zatiaľ nie je známy ani jeden kandidát, ktorý by mohol uspieť.

Minister zahraničných vecí a možný kandidát číslo jeden Smeru na prezidenta Miroslav Lajčák oznámil, že do volieb určite nepôjde.

„Chcem jasne a jednoznačne povedať, že nebudem kandidovať na prezidenta. Nikdy som o tom neuvažoval. Chcem sa ďalej venovať zahraničnej politike, ktorá ma napĺňa,“ povedal v rozhovore pre denník Pravda. Na otázku, či ide o definitívne rozhodnutie, diplomat odpovedal: „Nezmení sa.“

Lajčák priznal, že sa na túto tému s viacerými ľuďmi bavil. „Zamyslel som sa nad tým a výsledkom bolo len potvrdenie mojej pozície, že naozaj nie. Mnoho ľudí ma povzbudzuje a oslovuje. Ale sú aj takí, ktorých táto predstava znervózňuje. A začali očierňovať mňa aj rezort, na čele ktorého stojím.“

Minister, ktorý sa postupne z nezávislého diplomata stal jednou z tvárí Smeru, nevie, koho táto strana do volieb postaví, je ale presvedčený, že vlastného kandidáta mať bude.

O Lajčákovi ako o možnom kandidátovi hovoril premiér Robert Fico. „Sú ľudia v Smere alebo spojení so Smerom, ktorí na verejnosti nie sú vnímaní až tak stranícky. Osobne vnímam napríklad Mira Lajčáka ako veľmi silného človeka, ktorý by mal právo uchádzať sa o takúto pozíciu,“ povedal pre Plus 7 dní.

Smer zatiaľ nemá kandidáta a Robert Fico tiež oznámil, že do volieb nepôjde. Kandidatúru zatiaľ nevylúčil eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorý za Smer kandidoval v posledných eurovoľbách.

„Keď sa vaše či meno akéhokoľvek človeka dostane do takejto diskusie, musíte si to vážiť. Išlo však pre mňa o veľké prekvapenie a veľkú novinku, keďže som sa o tom s nikým nerozprával,“ povedal naposledy v rozhovore pre Sme.

Andrej Kiska stále neoznámil, či bude opäť kandidovať. Ľudia z jeho okolia predpokladajú, že skôr nie. Najprv oznámil, že sa rozhodne do septembra 2018, teraz sa hovorí, že rozhodnutie príde skôr. Ak by otáľal, skomplikoval by aj situáciu väčšiny opozície, ktorá by ho za prezidenta podporila.

Opozičné strany zatiaľ svojho kandidáta nemajú, v OĽaNO ale uvažujú, či by nepostavili Veroniku Remišovú. Do volieb zostáva 14 mesiacov a kandidatúru zatiaľ oznámil len neznámy občiansky kandidát Radovan Znášik.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie