Denník N

Duševná záťaž, bolesť, samota. Ženy otvorene hovoria o materskej dovolenke

V mojich kresbách je veľa skúseností. Nezvládala som všetko a uvedomila som si, že nie som jediná, povedala Francúzka Emma, ktorá sa vo svojich dielach venuje materstvu aj postaveniu žien v spoločnosti.

„Keď som raz prišla domov zo školy, spýtala som sa – kde je mama? Odpovedal mi, že dostala infarkt,“ začína svoj príbeh Yael, ktorá sa až neskôr dozvedela, že jej mama spáchala samovraždu, pretože trpela popôrodnou depresiou.

Podľa posledných štúdií postihuje každú ôsmu ženu.

Keď Yael porodila syna, začala mať stavy úzkosti a strachu a obviňovala sa, že nie je dobrá matka.

Svoje pocity priznala pre americký denník New York Times. Ten priniesol sériu príbehov o materstve svojich čitateľov.

Bolesť, smútok, stres

Na výzvu amerického denníka podeliť sa s vlastnými skúsenosťami reagovalo na sociálnych sieťach viac ako 1300 ľudí. Redakcia potom vybrala také príbehy, ktoré predstavili rodičovstvo z rozličných perspektív.

Niektoré ženy sa v role matky našli, iné otehotneli, skôr ako samy dospeli, ďalšie túžili zostať bezdetné. Ich príbehy sú podané prostredníctvom minimalistických kreslených videí a poukazujú na viacero aspektov materstva – lásku, bolesť aj smútok.

„Nejde tu o to, že sa všetko najskôr naučíte a potom to uplatníte,“ hovorí o svojom materstve Laurin. „Zmenila som svoj názor a chcela som mať dieťa,“ uvádza zas Cassandra. „Mala som sedemnásť a potrat jednoducho neprichádzal do úvahy,“ priznáva Marie.

Mnohé ženy sa dobrovoľne rozhodnú pre materstvo. Dôležité je však hovoriť o tom, že pre niektoré nie je jednoduché a samozrejmé. Veľa žien sa totiž s novou životnou úlohou vyrovnáva dlhšie a inak ako ostatné.

Vo svojich kresbách sa tomu venuje aj Francúzka, ktorá si hovorí Emma a upozorňuje na neľahkú situáciu žien v materstve aj mimo neho.

Jeden z jej komiksov veľmi originálne vysvetľuje stres, ktorý pociťujú ženy nielen pre pôrod, ale hlavne pre starostlivosť o dieťa a nové povinnosti.

Znova dovolenka?

Začína sa tak, že hlavná postava obeduje so svojimi kolegyňami niekoľko mesiacov po návrate do práce a zmieňuje sa im, že plánuje letnú dovolenku. Jedna z kolegýň sa jej opýta, prečo ide znova na dovolenku, keď sa nedávno vrátila z tej materskej.

Následne sa hlavná hrdinka vracia v spomienkach do obdobia bezsenných nocí a vlastných pochybností.

„Nespala som, nerozumela som ničomu a celé telo ma bolelo,“ hovorí si v duchu hlavná postava, keď sa skláňa nad svojím dieťaťom a snaží sa ho prebaliť.

Zdroj – emmaclit.com

Krátko po pôrode veľa nespí a niekoľkokrát v noci vstáva, aby nakŕmila svoje dieťa. Komiks s názvom Dovolenka tiež ilustruje „duševnú záťaž“ ženy, ktorá zostáva celé dni sama bez odbornej pomoci alebo pracujúceho partnera.

Jej kresby sa medzitým stali veľmi populárne na sociálnych sieťach, kde ich zdieľali viac ako 215-tisíc krát a komentovalo ich viac ako 21-tisíc užívateľov.

„Toľko žien mi povedalo, že ani pre nich toto obdobie nebolo jednoduché,“ uviedla francúzska kreslička. „Boli rady, že si o tom mohli prečítať. Väčšinou sa pre také pocity cítime vinné.“

Komiks o materstve tiež ilustruje situáciu, keď sa zúfala matka snaží na internete zistiť, prečo jej dieťa plače. „Každý mal teóriu, ako to najlepšie zvládnuť,“ zúfa si matka pred počítačom.

Zdroj – emmaclit.com

Nezvládala som všetko

Emma začala svoje kresby publikovať pred dvoma rokmi na blogu, aby si ventilovala hnev a stres z materskej dovolenky. Ako priznala v rozhovore, pred monitorom sa cítila oveľa bezpečnejšie.

„Necítila som sa dobre pri priamych debatách s ľuďmi. Vždy je to komplikované, keď sa vás to priamo týka,“ povedala.

Potom však prišiel nečakaný úspech jej komiksov, ktoré vyšli knižne pod názvom Autre Regard (v preklade Iný pohľad) a dočkali sa anglického, talianskeho či kórejského prekladu.

Emma neskôr opustila svoje zamestnanie IT odborníčky v počítačovej firme a začala sa naplno venovať kresleniu.

„Mám pocit, že som so svojimi kresbami uspela. Vytvorila som niečo, čo mnohí cítili, ale nevedeli, ako to majú vysvetliť,“ povedala. „V mojich kresbách je veľa skúseností. Nezvládala som všetko a uvedomila som si, že nie som jediná. Dostala som veľa listov, v ktorých mi ženy ďakovali za to, že som vyjadrila to, čo prežívali.“

Písali jej aj muži

Spätnú väzbu dostala aj od mužov, a to hlavne pri téme sexuálneho násilia. „Muži mi písali a uvádzali, že ich to prinútilo premýšľať nad svojím správaním. A to je skvelé,“ uviedla.

Emma sa vo svojich kresbách venuje aj nerovnomernému rozdeleniu úloh medzi partnermi, keď žena musí prebrať všetku zodpovednosť za výchovu detí aj udržiavanie domácnosti.

Zdroj – emmaclit.com

„Nechcela som teoretizovať o mentálnej záťaži, ale chcela som ju ilustrovať konkrétnymi situáciami,“ povedala 37-ročná kreslička. „Neustále vysvetľujem, že nekreslím preto, aby som tým upozornila na to, čo všetko ženy zvládajú, a blahoželala im k tomu. Ale preto, že ženy toho robia oveľa viac a to nie je normálne. Kreslím preto, že sa to musí zmeniť.“

Zmenu v spoločnosti by podľa nej malo docieliť vzdelávanie detí či lepšia informovanosť na pracovisku o rovnováhe medzi osobným a pracovným životom.

Použité kresby zverejňujeme s Emminým súhlasom.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rodičovstvo

Kultúra, Rodina a vzťahy, Svet

Teraz najčítanejšie