Denník N

Koalícia môže mať až troch prezidentských kandidátov, opozícia vyčkáva

Robert Fico dlhé roky Lajčáka chválil, ten mu na oplátku pomáhal v kampani. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico dlhé roky Lajčáka chválil, ten mu na oplátku pomáhal v kampani. Foto N – Tomáš Benedikovič

Peter Kažimír zo Smeru je za spoločného kandidáta koalície. V opozícii sa hovorí zatiaľ o Veronike Remišovej, Róbert Bezák definitívne vylúčil, že by mohol kandidovať za prezidenta.

Do prezidentských volieb zostáva menej než 14 mesiacov, no kandidáti na zvolenie skôr ubúdajú, než pribúdajú. Minister zahraničných vecí a nádejný kandidát Smeru v stredu cez denník Pravda oznámil, že kandidovať nebude a ani o tom nikdy neuvažoval. Lajčák, ktorého za vhodného kandidáta označil premiér Robert Fico (Smer), svoje rozhodnutie už nezmení.

Kandidatúru zatiaľ vylučuje aj eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorý bol jednotkou Smeru v posledných eurovoľbách. Eurokomisár pre energetiku, čo je jeden z najdôležitejších a najvplyvnejších postov v Bruseli, tvrdí, že o nej zatiaľ neuvažoval. Aj jeho premiér označil za typovo vhodného kandidáta na prezidentský úrad.

Smer ako najsilnejšia politická strana kandidáta postaviť chce. Dnes je jasné už aj to, že predseda strany a trojnásobný premiér Robert Fico to po neúspechu v prezidentskej kampani 2014 nebude. „Na zdravie svojho syna“ sa v decembri zaprisahal, že do volieb už sám ako kandidát nepôjde.

Koaličný kandidát? 

V situácii, keď sa čaká na definitívne rozhodnutie úradujúceho prezidenta Andreja Kisku, či sa o úrad bude uchádzať aj druhýkrát (očakáva sa, že nie), sa zatiaľ najsilnejšia strana s predstavením kandidáta neponáhľa. To, ako sa rozhodne podľa prieskumov najpopulárnejší politik na Slovensku Kiska, zjavne ovplyvní aj rozhodovanie najpopulárnejšej politickej strany na Slovensku.

Podpredseda Smeru Peter Kažimír pre TASR povedal, že vládne strany Smer, SNS a Most-Híd by mohli hľadať spoločného kandidáta. „Nezabudnime, že sme členmi koalície. Bolo by normálne sa usilovať o podporu všetkých koaličných strán,“ myslí si. „Nemusel by to byť čisto stranícky kandidát. Snaha mať širšiu podporu je úplne prirodzená vec.“

Most-Híd kandidáta vyšle, SNS to zvažuje

Partneri Smeru však zatiaľ konajú skôr autonómne. Most-Híd si v pondelok na predsedníctve odhlasoval, že bude mať svojho kandidáta na prezidenta. Meno strana ešte neoznámila. Zrejme pôjde o človeka, ktorý nie je aktívnym politikom strany.

To, že budú mať vlastného kandidáta, oznámil už v decembri aj predseda SNS Andrej Danko. „Viem o ľuďoch s charizmou, ktorí by boli vhodnými kandidátmi,“ vyhlásil vtedy po predsedníctve strany.

Podpredseda SNS Anton Hrnko teraz hovorí, že sa otázkou hľadania kandidáta ich stranícke orgány ešte nezaoberali. „Je predčasné sa na to pýtať. Samostatne by sme si ho asi nepresadili, pretože nemáme taký výtlak. Keby sa ale možno našla osobnosť, na ktorej by sme sa mohli zjednotiť a dať jej stranícku podporu, určite by to bolo vhodné,“ hovorí o možnosti nájsť koaličného kandidáta. Myslí si, že by mali podporiť človeka „s politickou minulosťou“, nie nezávislého kandidáta.

Opozícia čaká na Kisku a zatiaľ nevyberá

Jednoznačného kandidáta na prezidenta zatiaľ nemá ani žiadna z opozičných parlamentných strán. Aj tu sa čaká na rozhodnutie Andreja Kisku, či bude kandidovať. Pôvodne to mal spraviť v septembri 2018, urobí to však zrejme oveľa skôr. V opozícii už skôr predpokladajú, že kandidovať nebude.

V SaS ani v Sme rodina sa zatiaľ na kandidátovi nedohodli, v OĽaNO sa hovorí najmä o jednotke ich kandidátky v parlamentných voľbách v roku 2016, teda o poslankyni Veronike Remišovej. „Nebudeme sa zatiaľ vyjadrovať ku konkrétnym kandidátom – aj z toho dôvodu, že prezident Andrej Kiska stále nepovedal, či bude kandidovať, alebo nie, a budeme sa snažiť o dohodu v opozícii,“ odpovedá Remišová na otázku, či by mohla kandidovať.

V OĽaNO pred časom uvažovali, či neoslovia lekára Vladimíra Krčméryho, zakladateľa Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety. V opozícii sa vravelo aj o možnosti opäť osloviť odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorý sa stal obľúbenou osobnosťou.

Bezák však dlhodobo hovorí, že do politiky ani za prezidenta ísť nechce. „Obetovať kňazstvo preto, aby som bol prezidentom? Nahováranie do politiky bolo, ale nikdy som v tom nevidel pokušenie,“ povedal už vlani v auguste v rozhovore pre Denník N.

Bezák od septembra nastúpil ako učiteľ na Bilingválnom gymnáziu C. S. Lewisa v Bratislave a aj dnes záujem o prezidentský úrad jednoznačne odmieta. „Môžem vám povedať jasné nie. Na to musia byť iní ľudia. Našiel som si už miesto učiteľa a som veľmi spokojný. Mám úžasných kolegov a kolegyne a jednoducho som sa tu našiel,“ hovorí Bezák.

V opozícii sa hovorilo aj o možnosti osloviť expremiérku Ivetu Radičovú. Tá v decembri Denníku N na otázku k možnosti svojej kandidatúry v prezidentských voľbách odpísala: „Moja odpoveď je jednoznačná – nie, neuvažujem.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie