Denník N

Kto zarába na hoaxoch o rakovine: obchodník z Prešova, ktorý predáva výživové doplnky za 50 eur

Jozef Buzgo a titulný obrázok z facebookovej stránky Domáca liečba. foto - archív Jozefa Buzgu
Jozef Buzgo a titulný obrázok z facebookovej stránky Domáca liečba. foto – archív Jozefa Buzgu

Podnikateľ Jozef Buzgo má blízko k webom Domáca liečba a Bádateľ, ktoré presviedčajú ľudí, aby neverili lekárom.

Ak poznáte človeka, ktorý verí, že rakovinu dokáže poraziť obyčajná cvikla, môže s tým mať niečo spoločné aj Jozef Buzgo. Tento málo známy podnikateľ z Prešova prevádzkuje e-shop s výživovými doplnkami, ktoré podľa neho dokážu pomôcť aj onkologickým pacientom. A zároveň má blízko k dvom najvýznamnejším slovenským webom, ktoré prostredníctvom sociálnych sietí šíria zdravotnícke nezmysly: Domácaliečba.sk a Bádateľ.net.

Oba weby na dennej báze publikujú články, ktoré spochybňujú štandardnú medicínu a presviedčajú ľudí, že rakovinu dokážu vyliečiť napríklad zmrazené citróny, zeleninové džúsy, púpava, konope alebo pozitívne emócie. Každý z nich má na Facebooku viac než 50-tisíc fanúšikov.

Na prvý pohľad sú tieto weby anonymné. Ich články sú nepodpísané, nemajú uvedeného vydavateľa ani kontaktnú osobu, administrátorom je možné napísať len kontaktný formulár.

Stopy od oboch z nich však vedú k Buzgovi. Web Domáca liečba je podľa databázy SK-NIC registrovaný prostredníctvom podnikateľa Vladimíra Uhlára, ktorý je biznisovým partnerom Buzgu v jednej z jeho firiem.

Domáca liečba je pomerne jednoduchý web, na ktorom pribudne zhruba každý deň jeden článok. Väčšina z nich je len preložená z podobne zameraných webov v USA. Doteraz jeho najúspešnejším kúskom bol článok z marca 2017, ktorý v titulku oznamoval, že „rakovina nie je choroba, ale biznis“. Podľa analýzy Denníka N ho svojim známym zdieľalo zhruba 8000 prevažne dospelých ľudí.

Marketing so známym hercom

Niektoré z článkov webu Domáca liečba po čase preberie a publikuje server Bádateľ. Pri ňom je prepojenie s Buzgom ešte priamejšie. Na Bádateľovi bol Buzgo do jesene minulého roka uvedený ako osoba, ktorá preň rieši obchodné záležitosti (teraz je tam už len kontaktný formulár).

Články Bádateľa sú zároveň plné bannerov, ktoré odkazujú na e-shop s výživovými doplnkami s názvom Dr. Buzgi. Za ním stojí opäť Buzgo.

Jeho hlavným artiklom sú fľaštičky s prípravkom Spirulina Vulcanica, ktoré Dr. Buzgi štandardne ponúka za 50 eur. Propaguje ich cez herca Ivana „Tuliho“ Vojteka, ktorý sa stal tvárou jeho kampane.

Buzgo vo svojom vyjadrení pre Denník N zdôraznil, že na články servera Bádateľ.net nemá vplyv. „V minulosti sme pre túto stránku zabezpečovali niektoré prevádzkové a obchodné aktivity, avšak nikdy nie redakčný obsah,“ napísal Buzgo.

Jeho verziu však spochybňujú viaceré zistenia Denníka N. Napríklad aj herec Vojtek potvrdil, že ho oslovil priamo Buzgo, aby poskytol rozhovor o pozitívnych skúsenostiach so spirulinou, ktorú predáva Buzgov e-shop. Tento rozhovor následne vyšiel na serveri Bádateľ ako bežný článok (nie ako inzercia).

„Cez e-shop Dr. Buzgi som si objednal niekoľko balení spiruliny za účelom prevencie. Na základe toho ma oslovil pán Jozef Buzgo, či by som im neposkytol rozhovor,“ vysvetlil Vojtek.

O prípravku Spirulina Vulcanico ešte bude reč. Nateraz si povedzme len toľko, že ide o granulát zo sinice Spirulina, ktorý spracúva firma Tecuitlatl v Kostarike. Buzgo má povolenie, aby ju dovážal na slovenský trh.

Úrad verejného zdravotníctva ju oficiálne eviduje ako výživový doplnok, čo je podstatná informácia. Pri výživových doplnkoch je totiž zakázané prezentovať ich ako produkt, ktorý dokáže vyliečiť rakovinu alebo akúkoľvek inú chorobu.

„Výživové doplnky sú potraviny na doplnenie prirodzenej stravy. Nie sú liekmi, neslúžia na liečbu. Označovanie, prezentácia a reklama nesmú prisudzovať výživovým doplnkom schopnosť prevencie, liečby ľudských chorôb alebo odvolávať sa na také schopnosti,“ napísala Denníku N Zuzana Drobová, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

Virál o kváskovom chlebe

Ako presne tento biznis funguje, je možné ukázať na dvoch úspešných článkoch servera Bádateľ. Prvým bol článok z novembra 2017, ktorý ľuďom vysvetľoval, aké sú prednosti kvalitne upečeného kváskového chleba.

„V dnešnej dobe sa usilujeme o návrat k tradičnému kváskovému chlebu práve preto, že sa nám žiada zdravších a chutnejších tradičných pekárskych výrobkov,“ vysvetľoval nepodpísaný autor.

Článok na Facebooku šírilo viac než štyritisíc ľudí. Na prvý pohľad išlo o neškodný text, ktorý obsahoval len jeden zdravotnícky nezmysel. Písalo sa v ňom, že bežný priemyselne spracovávaný chlieb spôsobuje údajne „prekyslenie organizmu“.

Tento pojem často používajú samozvaní liečitelia a niektorí predajcovia výživových doplnkov. Lekári poznajú len termín acidóza, ktorý súvisí so zmenou vnútorného pH. Takýto stav však nemá nič spoločné s tým, čo človek konzumuje.

„Pokiaľ sa vyložene niečím neotrávite, tak bežnou stravou sa nemáte šancu prekysliť. Telo si totiž správne pH stráži samo, a to pomocou obličiek, pľúc i pečene. Keď zjete niečo, čo nepotrebuje, tak to vylúči,“ vysvetlil vlani lekár Maroš Rudnay, spoluzakladateľ servera Lovci šarlatánov.

Ako vyzerá text na Bádateľovi aj s inzerciou s hercom Vojtekom

Hlavným účelom článku bolo, aby sa čo najväčšiemu počtu čitateľov zobrazila internetová reklama. Hneď na úvod to boli bannery propagujúce produkty Buzgovho e-shopu.

V druhej časti boli zase odkazy na obchodníkov, ktorí podľa serveru ponúkajú kvalitný kváskový chlieb. Medzi nimi bola napríklad donášková služba reťazca Tesca.

Zástupcovia obchodnej siete však tvrdia, že so serverom Bádateľ nemajú nič spoločné. „Naša spoločnosť nemá s uvedeným portálom dohodnutú žiadnu spoluprácu,“ tvrdí hovorkyňa reťazca Lucia Poláčeková.

A potom prišlo pečenie

To najzásadnejšie však v texte o kváskovom chlebe na Bádateľovi prišlo až na úplnom konci článku – odkaz na video na serveri YouTube, v ktorom Vojtek v zástere Dr. Buzgi vysvetľuje, ako si ľudia môžu doma pripraviť kváskový chlieb.

Vojtek ho nakrútil v spolupráci s Buzgom a pravdepodobne s českou pekárňou BreadWay, ktorej logo je vo videu.

„Pán Buzgo ma požiadal, či by som takéto video pre nich neurobil. Prišli za mnou aj s nejakým Čechom, ktorý vlastní pekáreň, ktorá pečie kváskový chlieb,“ hovorí k tomu Vojtek.

Videu by sa nedalo mnoho vyčítať, nebyť pasáží, kde herec hovorí, že kváskový chlieb je vhodný aj pre celiatikov. Teda pre ľudí, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu. „Celiatici, ktorí si myslíte, že lepok je váš úhlavný nepriateľ, skúste to,“ hovorí Vojtek.

Nutričná špecialistka Judita Páleníková to označila za veľmi nezodpovedné až nebezpečné. Vojtek totiž vo videu robí chlieb z bežnej pšeničnej múky, ktorú majú celiatici zakázanú. „V takomto prípade hrozí, že sa celiatikom po jeho konzumácii objavia zdravotné ťažkosti,“ hovorí Páleníková.

Video: Vojtek pripravuje kváskový chlieb

 

Buzgo vs. nutričná špecialistka

Autori videa sa odvolávajú na štúdiu talianskych vedcov pod vedením Luigiho Greca z Univerzity v Neapole, ktorí skúmali účinky kváskového chlebu.

Štúdia pochádza z roku 2011 a je k dispozícii aj na webe. Podľa Buzga dokazuje, že pokiaľ sa chlieb nechá 24 hodín kvasiť, lepok sa v ňom rozloží. „Štúdia hovorí, že lepok je potrebné fermenovať, resp. kvasiť, hovorí sa tomu dlhozrejúce kvasenie,“ napísal Denníku N Buzgo.

Páleníková si štúdiu prečítala a namieta, že má značné obmedzenia. Urobili ju na malej vzorke šestnástich pacientov, ktorých testovali šesťdesiat dní. „To určite nie je dostatočné. Na tieto limity poukazujú aj samotní autori štúdie,“ poznamenáva Páleníkova.

Zároveň si všíma, že u časti pacientov sa aj po dostatočnom kvasení prejavili celiatické príznaky, čo popiera tvrdenie, že by takýto chlieb bol pre nich bezpečný.

„Je až zarážajúce, k akým záverom dokážu dospieť ľudia, ktorí nerozumejú štúdiám, nerozumejú metodikám vedeckého výskumu a nedokážu ich tak správne interpretovať,“ vraví Páleníková.

Video s Vojtekom je na YouTube zverejnené päť mesiacov, doteraz malo takmer 15-tisíc pozretí.

Sprisahanie lekárov

Druhý ilustratívny článok rozoberal údajne zázračné účinky ovocia graviola (známeho aj pod názvom anona), ktoré rastie prevažne v Latinskej Amerike. V júni 2017 publikoval Bádateľ článok s titulkom: „Farma firmy ho pred nami schovali: Ovocie liečiace rakovinu, o ktorom by mal každý vedieť.“

Písalo sa v ňom, že onkológovia údajne v spolupráci s farmaceutickými firmami zatajujú ľuďom, že rakovina sa dá poraziť graviolou. „Ak by sa vedomosť o tomto ovocí rozšírila medzi ľudí, a tí by sa pomocou neho začali z rakoviny liečiť, potom by onkológovia aj farmaceutické firmy vyrábajúce chemoterapiu prišli o svojich zákazníkov,“ píše anonymný autor.

Následne článok vysvetlil, že graviola funguje na všetky typy nádorov a oveľa účinnejšie než napríklad chemoterapia. „Kým rakovinové bunky ničí, zdravých sa ani len nedotkne. Nemá tak žiadne vedľajšie negatívne účinky v porovnaní s konvenčnou onkologickou liečbou,“ píše sa ďalej.

Tento motív je v článkoch servera Bádateľ a Domáca liečba pomerne častý. Inokedy písali, že rovnaké zázraky robia aj korene púpavy alebo zmrazené citróny. Aj tie vraj dokážu zahubiť rakovinotvorné bunky, pričom zdravým nijak neublížia.

Onkológ: Je to špinavý obchod

Článok o graviole mal na Facebooku zhruba 1600 zdieľaní, lajkov či komentárov. A bol opäť plný internetovej reklamy.

Čitateľovi sa okamžite po rozkliknutí zobrazili reklamy na produkty z Buzgovho e-shopu. Na konci zasa autor odporúča, kde si môže čitateľ kúpiť šťavu z gravioly alebo kapsuly z gravioly – smeruje ho na e-shop Prezdravie.sk, ktorý prevádzkuje česká firma Vivantis. Za ňou stojí podnikateľ Martin Rozhoň, zakladateľ viacerých úspešných e-shopov.

Denník N ukázal článok skúsenému onkológovi Štefanovi Korecovi, ktorý desať rokov viedol Národný onkologický ústav. Označil ho za ďalší príklad rozšíreného modelu, keď sa obchodníci snažia presviedčať ľudí, že im pomôže výťažok z nejakej exotickej rastliny, ktorý im potom predávajú. „Je to špinavý obchod s ľudskou tragédiou,“ hovorí Korec.

Aké môžu byť následky? Korec Denníku N opísal skúsenosť s pacientom, ktorý trpel rakovinou žalúdka. Pod vplyvom podobných dezinformácií odmietol liečbu, ktorá ho mohla zachrániť – hoci za cenu trvalých následkov. „Namiesto toho sa rozhodol, že sa skúsi liečiť pomocou nejakých byliniek, ktorými údajne liečia v Južnej Kórei. Keď zistil, že mu to nezaberá, bolo už neskoro a zomrel,“ spomína Korec.

Tvrdenia z článku, že lekári údajne zatajujú informácie o zázračných účinkoch gravioly, ho pobúrili. Označil ich za žalovateľné výroky. „Akým právom si niekto dovoľuje takto napádať lekárov a lekársku etiku?“ pýta sa Korec.

Denník N oslovil zástupcov e-shopu Prezdravie.sk aj riaditeľa firmy Rozhoňa, či sa stotožňujú s takýmto marketingom. Žiadna odpoveď nedorazila.

Buzgo v reakcii na tento článok len zopakoval stanovisko, že on na obsah Bádateľa nemá žiaden vplyv.

V januári 2017 server Domáca liečba napísal aj to, že s rôznymi neduhmi vrátane rakoviny dokáže pomôcť červená repa. O polroka neskôr ten istý článok prevzal aj server Bádateľ.

Čo rozpráva Buzgo zákazníkom? O energii človeka

Jozefa Buzga sme kontaktovali dvakrát. Prvýkrát mu redaktor Denníka N zavolal ako potenciálny zákazník. Predstieral, že uveril bannerom, že jeho Spirulina Vulcanico dokáže poraziť rakovinu.

Spýtali sme sa ho, či by ju odporučil konkrétne na liečbu akútnej lymfoblastovej leukémie, ktorá je najčastejším typom rakoviny u detí.

Buzgo v prvej chvíli zaváhal. „Ťažko povedať, či vám pomôže alebo nepomôže. Spirulina v prvom rade harmonizuje krv, obličky a pečeň. Takže určite nejaký prínos má, ale je to individuálne,“ odpovedal.

Priznal, že nemôže garantovať, že pomôže práve pri leukémii, hoci niektorým pacientom s rakovinou podľa neho pomohla.

Pýtali sme sa, akú presne rakovinu týmto ľuďom diagnostikovali. „Nikdy nemáte len jednu rakovinu. Problém je, že diagnostika západnej medicíny je taká nedokonalá, že vám nájde len jednu a je rada, že vám niečo našla,“ vysvetlil Buzgo s dodatkom, že človek údajne za život prekoná aj milión rakovín.

Ďalej tvrdil, že pacient s rakovinou potrebuje v prvom rade zvýšiť „energiu človeka“. „Čo to je presne za energiu?“ spýtali sme sa. Buzgo vysvetlil, že ľudské telo pôsobí na úrovni 50 milivoltov. „Ak sa dostanete pod 50 milivoltov, tak telo nie je schopné sa vyliečiť a prechádza len z choroby do choroby,“ odpovedal.

Spirulina podľa neho pomáha práve tak, že dokáže túto energiu zvýšiť. „Na toto je spirulina geniálna. Telo má vďaka tomu dostatok energie, aby dokázalo dokončiť svoju prácu,“ tvrdí Buzgo.

Zdroje týchto svojich zistení Buzgo nezverejnil. Na záver rozhovoru už poradil len to, že aktuálne je možné si spirulinu kúpiť so zľavou 30 percent.

Buzgo nemá vyštudovanú medicínu, ale ekonómiu. Tvrdí však, že absolvoval množstvo školení v oblasti liečebných metód a zdravého životného štýlu.

„Mám školenia a certifikáty v špecializáciách, ako sú Čínska medicína, Konštitučná dietetika, Čínska metafyzika ako filozofický základ pre pochopenie východných medicín. Na jednom z kyjevských inštitútov som sa vzdelával v oblasti Informačná medicína, v Českej republike som zase absolvoval kurz asýrskej medicíny,“ hovorí Buzgo.

Ako mu toto podnikanie vynáša? Z verejne dostupných zdrojov sa to nedá presne zistiť. Buzgo na Slovensku podniká v troch firmách, ktoré v roku 2016 spolu dosiahli zisk iba necelých 3500 eur.

Novšie dáta zatiaľ k dispozícii nie sú. Nedá sa teda zistiť, ako veľmi sa na jeho ziskoch prejavila napríklad kampaň s Ivanom Vojtekom, ktorá naplno bežala až vlani. Popri tom môže mať provízie aj z iných e-shopov, ktorých produkty sú propagované buď priamo v článkoch alebo v diskusiách pod nimi.

Hoci Buzgo o „západnej medicíne“ pochybuje, jeho e-shop svojim názvom i sloganmi vzbudzuje pocit, že predáva lekármi overené výrobky.

Zákazník: Pomohla aj môjmu psovi

Isté je, že Buzgo má reálnych zákazníkov, ktorým jeho prípravky pomáhajú – alebo si to aspoň myslia. Jedným z nich je aj herec Vojtek, ktorý hovorí, že ho Spirulina Vulcanico zbavuje únavy.

Ďalším je štyridsiatnik Roman z Bratislavy, na ktorého sme narazili pri príprave článku. Od Buzga pravidelne objednáva prípravky na detoxikáciu a balenia spiruliny. Roman tvrdí, že spirulina mu pomohla na cukrovku, vodnatieľku a dokonca zabrala aj jeho psovi. „Mám starú sučku, ktorá ohluchla a bola celá bez života. Po tom prášku zrazu ožila.“

Sám Buzgo hovorí, že má tisíce spokojných zákazníkov. „Naopak, neevidujeme žiadne negatívne skúsenosti ani sťažnosti na naše produkty,“ tvrdí Buzgo.

Čo si o spiruline myslí onkológ Korec? „Je to jeden z mnohých prípravkov, ktoré majú údajne nejaké nešpecifikované účinky. Nepomáhajú, ale ani neuškodia,“ hovorí odborník.

Pokiaľ pacient verí, že mu pomôže, tak ju podľa Korca môže pokojne užívať ako doplnok, ktorý mu môže pomôcť lepšie znášať onkologickú liečbu. „Rovnako vám však môže pomôcť pohyb na čerstvom vzduchu. Niektorí pacienti jednoducho veria, že im pomáhajú takéto preparáty, iní zase veria, že im pomáha, keď každý deň raňajkujú chlieb s pažítkou,“ vysvetľuje Korec.

Problém by podľa Korca nastal vo chvíli, keby niekto odrádzal pacientov od onkologickej liečby sľubmi, že mu oveľa viac pomôže spirulina či iné podobné prípravky. „Ak niekto tvrdí, že tieto produkty pôsobia ako rozhodujúci faktor pri liečbe, tak je podvodník,“ vraví Korec.

Buzgov zákazník Roman však lekárom nedôveruje a pochybnosti onkológa Koreca by ním neotriasli. „Spirulina pomohla jednému známemu aj na rakovinu krvi, nemám o nej pochybnosti,“ vraví. Tento štyridsiatnik si bežne objednáva aj päť balení spiruliny naraz, aby časť z nich potom predával známym.

Článok serveru Domáca liečba (vľavo) o tom, že rakovina je len biznis, šírili v marci 2017 tisíce Slovákov. Niekoľko mesiacov pred tým ho uverejnil americký web Newsrescue.

Nie liek, ale superpotravina

Buzgo pravdepodobne vie, že sa pri svojom podnikaní pohybuje na tenkom ľade. Spirulinu podľa zákona nemôže vydávať za liek, ani o nej priamo tvrdiť, že ľudí vylieči z rakoviny.

Na svojom e-shope ju označuje termínom „superpotravina“ alebo „Kráľovná Kostariky“. A to, že pomáha na rakovinu, už nehovorí priamo on, ale iní.

Potenciálnemu záujemcovi sa tak zobrazí napríklad citát Vojteka, ktorý vraví, že „spirulina pomohla aj môjmu blízkemu pri liečbe rakoviny“. Alebo má na stránkach preložené pasáže z trinásť rokov starého článku z webu Naturalnews, ktorý zhrnul pochvalné vyjadrenia niektorých amerických doktorov na adresu spiruliny.

Z odpovedí, ktoré Denníku N poslal Úrad verejného zdravotníctva, však vyplýva, že aj takýto marketing môže porušovať predpisy. „Túto vec postúpime príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, aby sa ňou zaoberal,“ napísala hovorkyňa Drobová.

Odporúčanie Ivana Vojteka za stránkach e-shopu Dr. Buzgi.

To nie ja, to partneri

Ako na to reagoval Buzgo? Druhýkrát ho Denník N kontaktoval prostredníctvom e-mailu. Tentoraz už vedel, že sme novinári, nie potenciálni zákazníci.

Vo svojej odpovedi trval na tom, že s článkami Bádateľa ani Domácej liečby nemá nič spoločné. Prihlásil sa len k českému webu Vyléčtese.cz, čo je česká obdoba serveru Bádateľ.net. Buzgo web prevádzkuje cez firmu New Edge Medical Equipment, ktorú vlastní so svojím spoločníkom Vladimírom Uhlárom. Cez Uhlára je zaregistrovaná Domáca liečba.

Český web Vyléčtese.cz má na Facebooku 27-tisíc fanúšikov a uverejňuje rovnaké články ako slovenský Bádateľ alebo Domáca liečba, len s časovým odstupom. „Z uvedených dvoch stránok preberá web Vyléčtese.cz články preložené do českého jazyka,“ potvrdzuje Buzgo.

Pri otázkach na server Bádateľ Buzgo odkázal na blog Jána Benčíka, ktorý v novembri za hlavnú postavu toho webu označil muža menom Marek Vojčík – Slováka žijúceho v Británii, ktorý vystupuje pod prezývkou Damian Kuzmovič.

„Teraz pre zmenu tvrdíte, že za týmto serverom stojím ja. Vysvetliť si to dokážem len tak, že buď v redakcii trpíte schizofréniou, alebo šírite neoverené hoaxy a dezinformácie,“ reagoval Buzgo.

Benčíkov blog však jeho angažmán nevylučuje, alebo teda nevylučuje, že Buzgo tento web prevzal od Vojčíka. Buzgo bol na stránkach Bádateľa uvedený ako kontaktná osoba už od konca roku 2014, pričom pôvodný admin Vojčík vo februári 2015 na Facebooku napísal, že sa od Bádateľa odteraz dištancuje.

V apríli 2016 zistil web Domáca liečba, že rakovinu porazí aj púpava. Začiatkom roku 2018 tieto zistenia prevzal aj web Vyléčtese.cz.

A čo hovorí Buzgo na výhrady Úradu verejného zdravotníctva?

Vo svojom vyjadrení napísal, že on sám nikoho neodrádza od onkologickej liečby. „Produkt Spirulina Vulcanico nikde neobsahuje tvrdenia, že lieči rakovinu. Nie je to uvedené ani na obale, ani na žiadnych iných miestach,“ tvrdí Buzgo.

Pokiaľ vzniká dojem, že spirulina má pomáhať aj na rakovinu, môže vraj za to Buzgov „provízny partner, ktorý zodpovedá za vyznenie použitých reklamných textov“.

Denník N Buzgovi odpísal, že tvrdenia o províznom partnerovi môžeme brať vážne len vtedy, ak doloží, o koho presne ide.

„Predaj produktov značky Dr.Buzgi sa uskutočňuje cez viacerých províznych partnerov. Sú medzi nimi internetové stránky, lekárne, poradcovia v oblasti zdravej výživy a ďalšie subjekty. Obchodní partneri patria vo všeobecnosti medzi dôverné informácie, preto vám ich všetkých menovite špecifikovať nemôžem,“ odpísal Buzgo.

Ako nenaletieť na zdravotnícke hoaxy

1) Zorientujte sa pomocou projektu Konšpirátori.sk. Na jeho stránkach je zoznam viac než 100 webov, ktoré šíria neoverené informácie. Na zozname sú aj všetky weby spomínané v tomto článku.

2) Všímajte si, či daný web zverejňuje informácie o sebe a svojich spolupracovníkoch. Seriózne spravodajské portály uvádzajú svojho vydavateľa, poštovú adresu a kontakt na redaktorov. Dezinformačné weby často ponúkajú len kontaktný formulár, pri ktorom človek nemôže vedieť, kto je na druhej strane.

3) Pozor na chytľavé titulky, v ktorých je naznačená len časť pointy, aby to človeka nútilo si ich rozkliknúť: „Púpava lieči rakovinu, pripravíte si ju takto“, „Táto zelenina opraví všetko, čo je vo vašom tele pokazené“, „Rakovina nie je choroba, ale biznis. Takto s ňou zatočíte“.

4) Všímajte si, či článok odkazuje na seriózne štúdie, alebo len na podobne zamerané weby v zahraničí (pokiaľ vôbec na niečo odkazuje). Ak sú v článku spomenutí odborníci, skúste si vygoogliť, čo majú za sebou a či ich citujú aj seriózne médiá. Tento bod však neplatí stopercentne. Niektoré dezinformačné články môžu obsahovať aj odkazy na reálne štúdie, z ktorých si však autori vyberajú len tie pasáže, ktoré sa im hodia.

5) Ak potrebujete poradiť s nejakou zdravotníckou témou, môžete využiť skutočné internetové poradne. Na Slovensku funguje napríklad poradňa Ligy proti rakovine alebo stránka Sprievodca očkovaním, s ktorými spolupracujú ozajstní lekári.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie