Denník N

Tri v jednom: koncom januára bude Mesiac „modrý“, krvavý a „super“

Supermesiac v roku 2016. Foto - TASR
Supermesiac v roku 2016. Foto – TASR

Bombastické výrazy majú jednoduché vysvetlenia. Supermesiac napríklad znamená, že Mesiac sa javí väčší a jasnejší, no voľným okom to takmer nepostrehneme.

Okolo 31. januára bude Mesiac modrý, krvavý a „super“. Čo to znamená?

Ako „modrý mesiac“ sa nazýva jav, keď nastane druhý spln v kalendárnom mesiaci.

„Nemá to nič spoločné s farbou mesiaca, ktorá sa nemení. Označenie nepochádza zo žiadneho astronomického javu,“ vraví pre Denník N astronóm Jiří Šilha z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.

„Modrý Mesiac“

V roku je väčšinou 12 splnov, jeden každý mesiac. No keďže sa lunárny a kalendárny mesiac nezhodujú, z času na čas sa stane, že namiesto 12 splnov je ich v roku až 13.

Zriedkavosť javu zachytila angličtina vo frazeologizme „once in a blue moon“, doslova „raz za modrý mesiac“, po našom „raz za uhorský rok“. V skutočnosti však „modrý Mesiac“ nastáva pomerne často – zhruba každého 2,7 roku.

Nie všade na Zemi nastane 31. januára „modrý Mesiac“, píše sa na stránke space.com. Prvý spln tohto roka nastal na východe Ázie a vo východnej Austrálii 2. januára a druhý spln nastane až 1. februára, teda v inom kalendárnom mesiaci, čo sa – ako sme vysvetlili – ako „modrý Mesiac“ nepočíta.

„Krvavý“ Mesiac

Ako je to s „krvavosťou“ našej prirodzenej družice, Mesiaca, o ktorej píše aj NASA?

31. januára bude zatmenie Mesiaca, čo znamená, že teleso vstúpi do tieňa Zeme a slabo ho osvetlí rozptýlené svetlo, ktoré bude prechádzať cez našu atmosféru. „Vďaka tomu, že atmosféra pohltí niektoré časti spektra svetla, zmení sa farba Mesiaca z klasickej svetlej na jemne oranžovú,“ hovorí astronóm Šilha z UK.

Ak je v atmosfére viac prachových častíc, napríklad zo sopiek, farba Mesiaca pri zatmení môže nadobudnúť až červenkastý či „krvavý“ nádych, vysvetľuje astronóm Juraj Tóth z astronomického observatória Univerzity Komenského v Modre.

Čiastočné zatmenie Mesiaca v Bratislave, rok 2017. Foto – TASR

Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied však na svojej stránke píše, že na území Slovenska k úplnému zatmeniu Mesiaca nedôjde. „Tá najkrajšia časť – maximum zatmenia s nádherne oranžovým Mesiacom – sa odohrá, keď Mesiac bude pod horizontom približne 16 stupňov. Fáza úplného zatmenia sa končí o 16:08, ale Mesiac vyjde nad horizont najskôr na východe Slovenska o 16:28. Zatmenie síce bude pokračovať polotieňovou fázou, tá však nie je veľmi nápadná.“

Na stránke Astronomického ústavu SAV dodávajú: „Pri východe môže byť povrch Mesiaca citeľnejšie tmavší než inokedy. Zaujímavé bude odfotiť Mesiac počas výstupu z polotieňa, keď sa pomocou úpravy jasu a kontrastu dá zviditeľniť efekt odkrojeného Mesiaca.“

Supermesiac

Keď je Mesiac v splne a zároveň je k Zemi najbližšie, hovoríme o supermesiaci. „Mesiac sa okolo Zeme pohybuje po eliptickej dráhe, nie kružnici. Na dráhe je miesto, ktoré voláme apogeum, keď je Mesiac od Zeme najďalej, a perigeum, keď je, naopak, najbližšie. Keď je Mesiac v perigeu a zároveň v splne, má na oblohe najväčšiu zdanlivú uhlovú veľkosť. Vtedy sa označuje ako supermesiac,“ vraví astronóm Šilha.

Mesiac sa bude javiť o 14 percent väčší ako v prípade, keď je v najvzdialenejšom bode od Zeme, a jasnejší, lebo teleso odrazí viac slnečného svetla smerom k pozorovateľovi počas splnu. Voľným okom však rozdiel postrehneme iba ťažko.

„Supermesiac nastane v noci 30. januára, čo je technicky vzaté jeden deň pred splnom, ale aj v NASA sú ochotní hovoriť o udalosti ako o supermesiaci,“ informuje space.com.

Úplné zatmenie Mesiaca v roku 2015. Foto – TASR/AP

Pre pozorovateľov zo Slovenska

Ľudia rozprávajú rôzne anekdoty, ako „väčší“ a „žiarivejší“ supermesiac vplýva na ich telo a myseľ. Astrofyzik Neil deGrasse Tyson na také príbehy odpovedá: „Ak patríte k tým, ktorí spia s vankúšmi na tvári, tak tlak, ktorý vám na hlavu vyvíja vankúš, je biliónkrát väčší ako sila Mesiaca.“

Šilha zhrnul, ako bude koncom januára vyzerať Mesiac pre pozorovateľov zo Slovenska. „Výraz modrý Mesiac je iba termín a nemá nič spoločné s astronomickými javmi – Mesiac v skutočnosti modrý nebude. Supermesiac znamená, že Mesiac bude väčší a jasnejší, ale voľným okom rozdiel nepostrehneme. A Mesiac krvavý nebude, lebo k zatmeniu na našom území dôjde cez deň a nebude u nás viditeľné.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie