Denník N

V núdzi spoznáš štát

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Základným zmyslom štátu je pomoc občanom v krízových chvíľach, v ktorých si nedokážu pomôcť sami. Slovensko v tom zaostáva.

Autor sa venuje vzdelávaniu,
v PDCS vedie kurzy kritického myslenia.
Je reprezentantom Slovenska v šachu

Začiatkom januára prebehol v Las Vegas najväčší veľtrh spotrebnej elektroniky, Consumer Electronic Show. Práve na tomto podujatí sa dá uzrieť nádejná i bizarná budúcnosť technológií. Autá, ktoré šoférujú samy; elektrický skejtbord s jediným kolesom; robot, ktorý dokáže poskladať bielizeň; inteligentný náramok, ktorý monitoruje, čo a koľko jedol váš pes či mačka.

Pred týždňom sa náš ročný syn zobudil uprostred noci so zlým záchvatom kašľa. Zavolali sme výjazdovú pohotovosť a o hodinu už v našej obývačke stál lekár. Dieťatko vyšetril, nás upokojil, predpísal lieky.

Keď som lekára o štvrťhodinu vyprevádzal do studenej noci, naplno som si uvedomoval, že som sa práve stretol azda s najväčším civilizačným výdobytkom, aký kedy ľudstvo dosiahlo. Zabudnime na televízor ovládaný hlasom či robotický vysávač. Je príjemné, keď ich máte, ale nestojí na nich svet. Nie sú meradlom civilizačného pokroku.

Takýmto meradlom, naopak, je schopnosť spoločnosti postarať sa o svojich členov v núdzi. Veď čo iné by ním malo byť? Ak dnes dokážeme zachrániť chorého človeka, ktorý by pred sto rokmi umrel, môžeme bezpečne povedať, že sme ako spoločnosť o čosi pokročili.

Základným zmyslom štátu je pomoc občanom v krízových chvíľach, v ktorých si nedokážu pomôcť sami. Vo chvíľach, keď ste bezbranní, spoznáte, v akom štáte to vlastne žijete. Všetky ostatné veci – vlajky, symboly, ideológie, ekonomické ukazovatele – sú až druhotné.

Keď sa na Slovensko pozeráme touto optikou, nie sme civilizovanou krajinou. Profesionalita, s akou nášmu synovi pomohol lekár výjazdnej pohotovosti, totiž, bohužiaľ, nie je pravidlom. Načo je dobré, že ekonomike sa darí a štát bohatne, keď nemocnice vyzerajú ako pamätníky komunizmu? Načo je dobré, že nový úsek diaľnice zrýchlil dopravu medzi Bratislavou a Košicami o šesť minút, keď vaša babička či mama musí čakať na vyšetrenie u špecialistu, ktoré nevyhnutne potrebuje, aj pol roka? A na čo sa hrá premiér, rozdávajúci každý rok v kultúrnych domoch ženám ruže, keď stále viac budúcich mamičiek chodí radšej rodiť do zahraničia, než by riskovali pôrod na Slovensku?

Držme palce všetkým ľuďom, ktorí sa v posledných mesiacoch rozhodli vstúpiť do politiky, aby zo Slovenska urobili modernú, pokrokovú krajinu. Ich snaha však bude neúprimná a neúčinná, ak jej hlavnou témou nebude reforma zdravotníctva.

Zlý stav zdravotníctva je problémom nášho štátu číslo jeden. Žiaden štát sa totiž nemôže nazývať civilizovaným či moderným, ak v ňom zbytočne umierajú ľudia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie