Denník N

České finále: Zeman vytiahol svoju dcéru, televízia sľubuje debatu bez reality šou

Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Foto – TASR
Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Foto – TASR

V piatok a v sobotu sa rozhodne, či českým prezidentom ostane Miloš Zeman alebo ho na Hrade vymení profesor Jiří Drahoš.

Kampaň pred 2. kolom českých prezidentských volieb sa vo štvrtok končí. Miloša Zemana a Jiřího Drahoša čaká vo štvrtok druhá a posledná debata (o 20.00 na ČT1 a ČT24, trvať bude 90 minút).

Na druhý deň, v piatok o 14.00, sa začne hlasovať, a kandidáti preto už neplánujú žiadne verejné vystúpenia. Zeman si na záver pripravil ešte jeden tromf. Do kampane sa prekvapivo zapojí jeho dcéra Kateřina, ktorá mu pomáhala aj pred piatimi rokmi.

Prezidentov tím portálu akutalne.cz, ktorý informáciu zverejnil, nechcel prezradiť, aká bude jej úloha. Zemanovi by však mohla pomôcť odvrátiť pozornosť od pochybností, ktoré sa týkajú financovania jeho kampane.

Vyzývajú ho, aby odhalil sponzorov

Zeman pôvodne sľuboval, že nebude viesť predvolebnú kampaň. S propagáciou mu však pomáhalo hlavne združenie Priatelia Miloša Zemana, ktoré riadi jeho kancelár Vratislav Mynář a poradca Martin Nejedlý. Združenie podľa českého týždenníka Respekt stojí aj za inzerátom, ktorý po prvom kole vyzýval ľudí, aby volili Zemana a zabránili tak príchodu migrantov.

Nové inzeráty a plagáty Miloša Zemana. Foto Twitter – @tskrivanek

Združenie vedie netransparentnú kampaň v prospech Zemana a vynakladá na ňu milióny, no odmieta uviesť, odkiaľ peniaze má, píše Respekt.

Kontroverzná je aj bilbordová kampaň, ktorá propaguje novú knihu o Zemanovi „Dokážeme si vládnuť sami“. Jej autormi sú Zemanov hovorca Jiří Ovčáček a redaktor webu Parlamentnilisty.cz Radim Panenka.

Vydavateľstvo knihy jej predaj pred voľbami podporilo masívnou bilbordovou kampaňou. Nezaregistrovalo sa však ako tretia osoba, ktorá vedie kampaň v prospech prezidentského kandidáta, a bilbordy správne neoznačilo. Od Úradu pre dohľad nad hospodárením politických strán a hnutí mu preto hrozí pokuta.

Na netransparentné financovanie Zemanovej kampane upozorňujú aj českí bezpečnostní experti a analytici.

„Nechceme, aby bol český prezident zvolený vďaka čiernym peniazom s prípadnou ruskou alebo čínskou linkou,“ píše sa vo výzve, pod ktorú sa podpísal aj bývalý český minister obrany a veľvyslanec v Rusku Luboš Dobrovský a bývalý riaditeľ civilnej rozviedky Petr Zeman.

Zemana vyzývajú, aby zverejnil všetkých sponzorov, a vládu žiadajú, aby si vyžiadala od spravodajských služieb informácie o financovaní prezidentskej kampane. Verejne dostupné sú informácie o pohyboch na jeho transparentnom účte, ktorý však Zeman využíva minimálne.

Na účte sa nazbieralo viac ako 4,5 milióna českých korún (177-tisíc eur), dve tretiny z toho poslali firmy spájané so zbrojárom Jaroslavom Strnadom. 900-tisíc korún daroval právnik, ktorý má k Strnadovi blízko. Všetko len zlomok z nákladov na kampaň, ktorá v prospech Zemena prebehla.

Prichádza Kateřina

Vývoj predvolebnej kampane okrem otázok o financovaní môže ovplyvniť aj Zemanova dcéra Kateřina (24). Tá v roku 2013 počas kampane nahrádzala jeho manželku Ivanu, objavovala sa po boku svojho otca a vystupovala aj v jeho predvolebnom videu.

Zeman po zvolení jej prínos pre kampaň ocenil, tvrdil, že bez „svojej Kačenky“ by nevyhral.

Miloš Zeman (uprostred), česká herečka Jiřina Bohdalová (vľavo) a jeho dcéra Kateřina po oznámení predbežných výsledkov 2. kola prezidentských volieb v roku 2013. Foto – TASR/AP

Kateřina sa pripravovala na úlohu „prvej dcéry“ a svojho otca sprevádzala aj po tom, čo nastúpil do úradu. Stiahla sa, keď český bulvár niekoľko mesiacov po voľbách zverejnil zábery z „porno párty“, na ktorej sa objavila. Hrad tvrdil, že ide o podvod a prezidentova dcéra sa na akcii nezúčastnila.

Momentálne žije v Londýne, kde študuje antropológiu, hoci český prezident týmto odborom pohŕda.

„Priznávam, že moja dcéra práve začala študovať na univerzite v Londýne odbor, ku ktorému mám hlboký a bytostný odpor. Ale keďže rešpektujem slobodnú vôľu svojich detí, nebránil som jej,“ povedal Zeman v roku 2016.

Drahošova manželka v regiónoch

Rodinu do kampane zapojil aj Jiří Drahoš. Bývalý šéf Akadémie vied ČR sa sústreďuje na debaty so Zemanom, no jeho manželka ešte chodí po regiónoch a snaží sa presvedčiť voličov, aby dali v 2. kole hlas jej mužovi.

Jeho pozíciu mohla oslabiť utorková debata prezidentských kandidátov. Na súkromnú televíziu Prima sa zniesla kritika za to, že ju poňala ako reality šou.

Niektoré médiá ju prirovnávali k futbalovému zápasu. V štúdiu bolo takmer tisíc divákov, ktorí pokrikovali a hlučne povzbudzovali svojich favoritov.

Jednou z hlavných tém diskusie bola migrácia, ktorá dominuje aj predvolebnej kampani, hoci samotný prezident nemá v tejto oblasti veľké právomoci.

„Bola to reality šou plná nenávisti a hlúposti, s akou som sa nikdy v živote nestretla,“ hodnotila podľa Lidových novin debatu Eva Drahošová.

Aj Drahoš hovoril, že debata bola bulvárna a že v nej chýbali „prezidentské témy“ dôležité pre spoločnosť. Pražský hrad to nekomentoval a Zemanov hovorca Jiří Ovčáček vyhlásil, že hodnotenie debaty aj výkonov kandidátov je na voličoch.

Česká televízia pred poslednou debatou sľubuje, že bude vyzerať inak. Zástupca šéfredaktora spravodajstva ČT František Lutonský pre portál aktuálně.cz povedal, že debata bude komornejšia a kandidáti sa budú baviť o iných témach ako na Prime.

„Budeme skúmať programy kandidátov, ich motiváciu, to, ako transparentne viedli kampaň, a budeme sa zaujímať aj o ich spolupracovníkov,“ vraví Lutonský.

Hovoriť by sa teda malo aj o financovaní Zemanovej kampane.

Aj o Babišovi

Světlana Witowská, ktorá bude debatu na ČT moderovať, sa s kandidátmi bude rozprávať aj o aktuálnej politickej situácii v Česku. V nej hrá veľkú úlohu Miloš Zeman, ktorý v stredu druhýkrát poveril Andreja Babiša, aby zostavil vládu. Urobil to aj napriek tomu, že český premiér stále so žiadnou opozičnou stranou nevyrokoval ani tichú podporu (tej sú najviac naklonení komunisti).

Zeman si robil kampaň pred veľkou skupinou voličov, ktorí môžu rozhodnúť voľby – priaznivcami ANO. Jeho prívetivý postoj k ich favoritovi ich môže presvedčiť, aby v 2. kole hlasovali za Zemana.

Babiš svojim voličom už odporučil, aby svoj hlas dali Zemanovi, a český prezident sa mu odvďačil tým, že netrvá na podmienke, o ktorej hovoril po prvom hlasovaní o dôvere v Babišovu vládu.

Zeman chcel od lídra ANO záruku, že ho podporí 101 poslancov ešte predtým, ako ho druhýkrát vymenuje. Teraz otočil a hovorí, že chce splniť svoj sľub Babišovi a vymenuje ho aj v prípade, že prehrá voľby.

Novému prezidentovi by tak zobral možnosť rozhodnúť o tom, či Babiš má dostať šancu znovu žiadať snemovňu o dôveru aj v prípade, že sa nedohodne so žiadnym politickým oponentom.

Babišovi by tak v podstate zabezpečil aj tretí pokus o získanie dôvery. Vtedy by už o poverení zostaviť vládu rozhodoval predseda snemovne. Tým je poslanec ANO Radek Vondráček.

Drahoš prezidenta za jeho konanie hneď skritizoval, vyčítal mu, že sa nespráva štátnicky. „Zeman berie Českú republiku ako hračku. Nejde mu o republiku a občanov, ale o seba,“ povedal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Jiří Drahoš

Miloš Zeman

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie