Denník N

Oskara Fegyveresa vypočuli vo veci prípravy jeho vraždy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Generálna prokuratúra na základe výpovedí Ľuboša Kosíka znovu otvára prípad vyšetrovania Remiášovej vraždy.

Oskara Fegyveresa, svedka únosu Michala Kováča mladšieho, vo štvrtok vypočula generálna prokuratúra vo veci prípravy jeho vraždy. Potvrdila to jej hovorkyňa Andrea Predajňová.

„Môžeme potvrdiť, že dnes sa Oskar F. na základe telefonického predvolania námestníka generálneho prokurátora pre trestný úsek dostavil na generálnu prokuratúru za účelom vykonania úkonu trestného konania,“ napísala.

Generálna prokuratúra tak urobila po tom, čo o Fegyveresovej likvidácii začal hovoriť ďalší bývalý príslušník SIS, ktorý sa podieľal na únose, Ľuboš Kosík. Ten je teraz v Mali vo väzení. Ušiel tam po tom, čo mal na Slovensku nastúpiť na 14-ročný trest za falšovanie zmeniek.

Prokuratúra mala ešte minulý týždeň kvôli Kosíkovi poradu. Okrem generálnej prokuratúry na nej boli aj krajské prokuratúry Prešov a Bratislava.

„Generálna prokuratúra predmetným medializovaným informáciám naďalej venuje náležitú pozornosť z hľadiska uplatnenia jej právomoci a pôsobnosti. V tejto chvíli vzhľadom na aktuálny stav trestného konania v jednotlivých trestných veciach a za účelom úspešného skončenia trestného konania nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ povedala Andrea Predajňová.

Minister vnútra Robert Kaliňák svedectvo Kosíka spochybňuje, aj policajný prezident o ňom hovorí ako o neoverenej osobe. Obaja pochybovali, či vôbec vyjadrenia, ktoré publikuje SME, urobil Kosík. Ten následne poslal z väzenia video.

„Tak ako Hrbáček so Svěchotom pripravovali likvidáciu Fegyveresa, pripravovali aj likvidáciu Remiáša. Ale aj o tom chcem hovoriť len pred sudcom,“ vyhlásil Kosík.

„Hrbáček nás potom zavolal a povedal, že akcia bola prísne utajená a keď ju niekto prezradí, bude zlikvidovaný. Neskôr ešte prišiel s informáciou, že niekto zo sledovacieho odboru akciu vyzradil prezidentovi Kováčovi. To bol Oskar Fegyveres. Hrbáček povedal, že dostal od Svěchotu rozkaz, že bude musieť vycestovať do Švajčiarska, kde sa Fegyveres ukrýval, a zlikvidovať ho. Mali ho zobrať a zhodiť zo skál v Taliansku niekde blízko Mont Blancu. Je tam nejaký horský priechod medzi Švajčiarskom a Talianskom.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Mečiarove amnestie

Slovensko

Teraz najčítanejšie