Denník N

Spočítali všetky bielkoviny v jednoduchej bunke, každá ich má 42 miliónov

Ilustračné foto – Dylan Burnette/Vanderbilt University
Ilustračné foto – Dylan Burnette/Vanderbilt University

Nový výskum odhalil jedno zo základných tajomstiev buniek.

Bielkoviny v našich bunkách sú zodpovedné za existenciu života.

Zúčastňujú sa všetkých procesov, ktoré prebiehajú v bunke aj mimo nej, ako napríklad pri katalýze dôležitých chemických procesov, pri transporte rôznych zlúčenín, pri podpore celistvosti bunky (tvoria takzvaný cytoskelet) či pri zaznamenávaní a zosilňovaní bunkových signálov (receptory sú bielkovinového pôvodu).

Celkový počet bielkovín v bunke je takmer nemožné určiť s dostatočnou presnosťou. Jedným z dôvodov je aj to, že v bunke neustále prebieha syntéza stále nových molekúl bielkovín. Bunky neustále pripravujú bielkoviny a navyše ich aj strácajú; ide o výsledok vonkajších aj vnútorných stresov a stimulov.

Skupine kanadských vedcov z univerzity v Toronte sa to podarilo aj napriek uvedeným prekážkam. Výskumný tím na čele s Grantom Brownom uskutočnil analýzu buniek pivných kvasníc, pomocou ktorej spočítali všetky molekuly bielkovín prítomné v tejto jednoduchej bunke.

Brown v univerzitnej správe vysvetlil, prečo sa do projektu pustili: „Bunka predstavuje základnú funkčnú jednotku biológie. Vedieť, čo presne a v akom množstve sa v nej nachádza, je prejav základnej zvedavosti.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie