Denník N

Dobrý úradník je zlý sluha politikov

Iniciatíva Dobrý úradník.
Iniciatíva Dobrý úradník.

Smer a premiér sú čoraz bezradnejší, po iniciatíve Dobrý úradník môžu chňapnúť všetkými desiatimi.

Dobrých úradníkov potrebujeme ako soľ a je lepšie aspoň skúsiť niečo zmeniť, než sa zmieriť s nevyhovujúcim stavom. A keď sa veci nedarí zmeniť zhora, možno to skúsiť naopak a presadiť zmenu zdola.

Keď nemôžeš zmeniť všetko, zmeň aspoň to, čo v rámci svojich možností zmeniť dokážeš. Zlepšenie pomerov v tejto krajine aj tak nie je vecou jedného mávnutia čarovným prútikom, bude to skôr nekonečný sled drobných krokov a výsledok vytrvalej a dôslednej drobnej práce.

Pre to všetko si iniciatíva Dobrý úradník zaslúži podporu a pomoc. Ak by sa v nej zišli desiatky či stovky ľudí, čo berú vážne svoju prácu a chcú slúžiť verejnému záujmu, bola by to skutočná sila.

Najmä ak mnohí z nich zastávajú dôležité funkcie, sami rozhodujú alebo dokážu ovplyvniť rozhodovanie iných. Určite nemá zmysel krotiť ich nadšenie a dopredu im vysvetľovať, že sami aj tak nič nedosiahnu.

Navyše ide o ľudí, čo už v štátnej správe pôsobia, asi nemajú veľa ilúzií o jej fungovaní a dobre vedia, do čoho sa púšťajú. Určite poznajú po doterajších skúsenostiach limity svojich možností – sami môžu všeličo zlepšiť, zásadné zmeny však nakoniec umožnia alebo neumožnia politici, čo riadia tento štát, a voliči, ktorí týchto politikov dostávajú do funkcií.

Dobrých úradníkov treba vlastne upozorniť na jediné – aby si dali pozor, neskončili ako propagandistický materiál a neprišli preto o vlastnú vierohodnosť skôr, než čokoľvek dosiahnu. Najmä teraz, keď preferencie Smeru klesajú a premiér aj jeho suita sú čoraz bezradnejší, môžu vládni politici po iniciatíve Dobrý úradník chňapnúť všetkými desiatimi.

Je to pre nich ďalšia príležitosť ukázať sa v lepšom svetle len tým, že sa zídu s iniciátormi a začnú rečniť o tom, ako veľmi ich podporujú a chcú s nimi spolupracovať.

Môže to však skončiť podobne ako Ficov boj proti korupcii a jeho spolupráca s mimovládnymi organizáciami – okázalé hlásenie sa k tejto spolupráci, ktoré malo zakryť, že ryba smrdí od hlavy a na vládnej úrovni väčšinou o skutočný boj proti korupcii nie je žiadny záujem.

Vo všeobecnosti platí, že dobrý úradník slúžiaci verejnému záujmu musí byť zároveň zlým sluhom politikov, podľa ktorých má štát v prvom rade slúžiť im. Dobrý úradník a zlý politik sú zákonito v neustálom konflikte záujmov a netreba asi pripomínať, kto z nich sa snaží koho využívať a kto si musí dať väčší pozor, aby tento konflikt ustál, nenechal sa zmanipulovať a zneužiť a neprišiel o svoj zápal pre dobrú vec.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protikorupčný pochod

Robert Kaliňák

Komentáre

Teraz najčítanejšie