Denník N

Ak to pôjde takto ďalej, kandidáti budú raz nahí žonglovať na pódiu, hovorí Slovenka z paródie na konšpirátorov

Československá dvojica Adela Hrivnáková a Lukáš Grygar. Foto - Radim Kučera
Československá dvojica Adela Hrivnáková a Lukáš Grygar. Foto – Radim Kučera

Československá dvojica prespievala hit Zvonky štěstí do modernej verzie, v ktorej si uťahuje z konšpirátorov aj neférovej kampane v prezidentských voľbách. Veľmi rýchlo sa stal hitom na Facebooku.

Na začiatku bol nápad dvoch kamarátov hudobníkov vystreliť si z alternatívnych médií a šíriteľov hoaxov pesničkou na melódiu hitu Zvonky štěstí Karla Gotta a Dariny Rolincovej.  Na konci úspešný virálny hit, ktorý si uťahuje z konšpirátorov ako Aeronet.cz či Zem a vek a reaguje na neférovú kampaň v prezidentských voľbách v Česku.

Sdílím rád každý alternativní fakt, častokrát mi Aeronet nedá spát, zprávy z Kremlu já sotva stíhám lajkovat. Zdieľanie správ bez zdrojov mám najradšej zdieľanie, hoaxy tie sú najkrajšie,“ začína sa paródia, ktorú naspievali aj otextovali dvaja česko-slovenskí kamaráti z jednej kapely.

Slovenka žijúca v Brne, Adela Hrivnáková, a Pražan Lukáš Grygar, ju nahrali ako videoklip za jeden deň v Prahe a zverejnili na Facebooku, kde sa začal rýchlo šíriť.

Okrem iného v ňom spomínajú Rímsky klub, ktorý sa objavuje v konšpirátorských teóriách, že prezidentský kandidát Jiří Drahoš je slobodomurár. Reagujú tiež na strašenie migrantmi či Sorosom, ktorému vo videoklipe na obálke magazínu Respekt vypália oči. Nechýba ani fikus, ktorý si zobral hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček do televíznej debaty.

O tom, ako celý nápad vznikol, sme sa rozprávali s jednou z autoriek hitu  Zprávy z Kremlu (Zvonky štěstí cover) Adelou Hrivnákovou.

S paródiou na Zvonky štěstí máte na Facebooku za dva dni cez stotisíc pozretí – ste spokojná?

Momentálne to už bude aj s externými stránkami určite cez 150-tisíc. Som nadšená. Umiestnili sme to plánovane iba na Facebook a Youtube. Organicky sa to rozšírilo napríklad aj na Mojevideo a dokonca Mimibazar.cz a  Aktualne.cz si takisto video umiestnilo do vlastného prehrávača.

Aké máte reakcie, prevažujú hejty alebo skôr pozitívne ohlasy?

Výrazne prevažujú tie pozitívne. Povedala by som, že tak 98 % reakcií je pozitívnych. Zatiaľ som prekvapená tým, ako málo je skutočne nahnevaných reakcií, mnoho ľudí, ktorých by sa text mohol dotknúť, to berie s nadhľadom. Videla som niekoľko pobavených reakcií v zmysle „jéé, to je o mne, to je paráda!“, a to ma teší.

Všimol si to už aj zakladateľ slovenskej konšpiračnej stránky Zem a vek, ktorý to opísal ako dôkaz jeho vplyvu. Má nejaký dosah na mladých ľudí?

Bohužiaľ, konšpiračné teórie ovplyvňujú ľudí všetkých vekových kategórií, Emma Drobná so svojou teóriou plochej zeme, nech je toho smutným príkladom. Možno sú mladí o niečo vycepovanejší v hodnotení online zdrojov informácií, než staršia generácia, ale nevyhýba sa to nikomu.

Kto s tým nápadom prespievať Zvonky štěstí prišiel?

S Lukášom som sa zoznámila na dnes už mŕtvej sociálnej sieti Myspace, kde sme si vymieňali rady a názory na naše vtedajšie kapely. Mojich The 15 korun českých a jeho Lucas Newton. Naživo sme sa však prvýkrát videli až pred rokom na koncerte Lukášovej kapely Pris v Brne. Tam sme zistili, že vzájomné sympatie neodvial čas a nad vínkom (alebo pivom? Lukáš tvrdí, že pivom) sme preberali názory na tuzemskú politiku a život celkovo. Ako to u hudobníkov chodí, okamžite nám napadlo spraviť spoločný projekt a nadhodili sme nápad práve Zvonky štěstí, ako československý humor. Vznikol tak základ textu. Potom sme sa však obaja venovali iným veciam a pesnička vznikla až po tom, čo sme sa o rok neskôr videli. 

Kedy ste mali hotový text?

Základ vznikol minulý rok, znova na jeho koncerte – už sa to stáva takou milou tradíciou. Tesne pred natáčaním sme ho ešte aktualizovali o  nové kauzy, napríklad fíkus zo show Arény Jaromíra Soukupa. Pôvodne obsahoval namiesto toho verš „V Lidlu čmoud/ nie je človek“ čo bola reakcia na pobúrenie istej časti verejnosti na čierneho modela z letáku obchodu Lidl.  S klipom nám zas pomáhal Lukášov (a dnes už aj môj) kamarát Radim Kučera.

Koľko vás celý videoklip stál, nefinancoval vás Soros?

Bohužiaľ, nás žiadny magnát nefinancoval.  Dokonca sme v mínuse, pretože Lukáš pri natáčaní rozbil kolegovi myš. Klip teda stál 1000 korún za rozbitú myš, plus moje lístky na vlak Brno – Praha.

Prepojili ste fenomén fejkových správ s predvolebnou kampaňou – máte pocit, že ovplyvňujú české prezidentské voľby?

Určite, na svojom facebookovom profile zbieram album vizuálov, ktoré vytvorili ľudia k voľbám a obsahuje neuveriteľné veci. Osočujú hlavne profesora Jiřího Drahoša napríklad z pedofílie, účasti v „tajomnom“ Rímskom klube, ktorý paradoxne zakladal sám Miloš Zeman. Napokon, už inzerát, ktorý zverejnili podporovatelia Miloša Zemana v médiách „Stop imigrantům a Drahošovi“ je silne zavádzajúci.

Adela Hrivnáková (1987)

  • Narodila sa v Banskej Bystrici.
  • Vyštudovala odbor Informační studia a knihovnictví na Masarykovej univerzite v Brne.
  • Pracovala ako marketingová špecialistka, momentálne je scenáristkou na voľnej nohe.
  • Venuje sa hudobnej, literárnej a filmovej tvorbe (stojí napríklad za online seriálom Pionýři hororu).
  • Žije v Brne.

Česko sa rozhodlo, že neprijme ani jedného utečenca, prečo je to taká veľká téma? 

Myslím, že moja generácia je v tomto smere už kozmopolitnejšia a tolerantnejšia, viac cestujeme po svete, stretávame sa s cudzincami rôznych národností a rás. Nie je to otázka generačná. Nie všetci majú prostriedky a chuť na to, aby cestovali a rozširovali si obzory, ľahšie potom uveria tomu, že za rohom ich čakajú bubáci. A to je presne dôvod, prečo je to taká veľká téma: strach z cudzincov, obzvlášť necivilizovaných mladých mužov, je v nás prirodzene zakódovaný. Ak sa to plánovite podporí populistickými politikmi, ktorí na tom chcú nahrabať hlasy a médiami, ktoré chcú čítanosť, ľahko sa rozhorí. Viním práve médiá a politikov, že nezodpovedne šíria v spoločnosti nenávisť.

Sledovali ste kontroverzný duel na TV Prima?

Áno, a bolo to dosť veľké utrpenie.

V čom?

Bol to otrasne zvolený formát, nedôstojný pre prezidentskú debatu. Neschopný moderátor a hučiace publikum, pokiaľ by tento trend pokračoval, tak môžeme očakávať, že za desať rokov budú prezidentskí kandidáti nahí žonglovať na pódiu a spievať pritom hymnu v k-popovom aranžmáne. Akoby sa začínala plniť vízia Stephena Kinga z románu Running Man.

Ako to podľa vás dopadne?

Dúfam, že zvíťazí profesor Drahoš, ale môže sa stať čokoľvek. Brexit a víťazstvo Donalda Trumpa ma pripravili na všetko. Navyše to podľa prieskumov bude dosť tesné.

Ovplyvnilo podľa vás českú žurnalistiku to, že Andrej Babiš si kúpil dvojo významných novín?

Nepochybne, a je to veľmi nebezpečná situácia. Nakoľko ovplyvňoval svoje médiá, dobre vidíme z nahrávok skupiny Július Šuman. A môžeme to sledovať aj v priamom prenose, hlavnou správou Babišovej Mladej fronty Dnes sa nedávno stal článok, ktorý dával do súvislosti s terorizmom pražského imáma. Nie je náhodou, že sa tak stalo pred voľbami, v ktorých sa jednej strane hodí roznecovať strach z islamistického terorizmu. A práve túto jednu stranu podporuje Andrej Babiš.

Zeman navyše tvrdil, že bude chcieť od Babiša 101 hlasov v parlamente, aby mu dal druhú šancu zostaviť vládu, teraz už ich nechce. Potrebujú sa navzájom?

Obaja využívajú pri oslovovaní svojej skupiny voličov do istej miery podobnú rétoriku. Počula som už však aj názory, že Babišovi by vlastne viac vyhovoval Drahoš, ale verejne ho podporiť nemôže. Nie je v záujme Babiša, aby si Česko pokazilo vzťahy s Európskou úniou, to by poškodilo jeho podnikanie. Zemana to zase ťahá viac na východ.

S humorom na fejkové správy a konšpiračné teórie reagujú aj stránky ako Zomri či Prečo ľuďom hrabe. Inšpirovali vás?

Inšpirujú ma neustále. Na Slovensku si veľmi cením práve túto skupinu ľudí, ktorí s nadhľadom a humorom bojujú proti konšpiráciám, fašistom a ďalším negatívnym vplyvom. Ako Slovenka žijúca v Čechách si všímam rozdielnosti medzi našimi dvoma národmi a mám pocit, že Slováci sú v tomto napred, môžno je to tým, že v Čechách nebol v minulých rokoch taký výrazný vzostup fašistických politikov a ani proruské vplyvy tu nie sú také silné.

Nie ste priveľká optimistka? Zase keď slovenský premiér Robert Fico strašil migrantmi, dostali sa do parlamentu otvorení fašisti…

Ale keď bolo treba, dokázali sa Slováci spojiť a zabojovať. Zafungovalo to pri zvolení prezidenta Andreja Kisku aj pri Kotlebovom fiasku v župných voľbách. V Čechách nás takáto skúška čaká tento víkend pri prezidentských voľbách.

Veľa sa hovorí, že Slovensko má aspoň Kisku – zdá sa vám ako dobrý prezident?

Áno, reprezentuje, vystupuje ako štátnik. Nerozdeľuje plánovite národ na elity z hlavného mesta a „normálnych ľudí“. Nemusím súhlasiť so všetkými jeho krokmi, ale kiežby sme to isté mohli povedať v Česku.

Nehnevajú vás jeho lety do Popradu?

Nuž, nie som z toho nadšená, ale nie je to pre mňa rozhodujúci faktor pre to, aby som ho hodnotila ako zlého prezidenta.

Vyštudovali ste v Brne informačné štúdiá a knihovníctvo, kde ste nakoniec ostali. Nechceli ste sa vrátiť na Slovensko?

Nie, život v Čechách mi vyhovuje, našla som si tu už dosť priateľov, žijem tu vyše desať rokov. Brno je veľmi milé mesto, ktoré je malé i veľké zároveň, akoby sme sa tu všetci poznali no zároveň je tu dosť pracovných i kultúrnych príležitostí. Mám však rada i Bratislavu alebo Prahu.

V Brne máte svoju kapelu – čomu sa venujete profesijne?

Technicky je kapela pražsko-brnianska. Momentálne som na voľnej nohe, živím sa písaním scenárov a marketingom. Aktuálne  sa podieľam na celoeurópskom seriálovom festivale, ktorý v Brne chystáme.

Aký seriál teraz pozeráte?

Momentálne sa bavím na Rickovi a Mortym, minulý rok ma najviac potešil výborný Feud o sváre dvoch starnúcich hollywoodskych herečiek.

Chodíte hlasovať na slovenské voľby?

Raz som odvolila, dnes však úprimne neviem, koho by som si vybrala.

Aké témy sú pre vás ako voličku dôležité?

Momentálne je pre mňa veľmi dôležitá proeurópskosť, pretože si myslím, že sa musíme spájať, nie rozdeľovať. Mám strach z globálneho otepľovania, ktoré spôsobuje vo svete ďalšie problémy, napríklad migráciu. Pokiaľ však nebudeme vystupovať jednotne a budeme si zodpovednosť prehadzovať ako horúci zemiak, nič nezmeníme. Otázka znie, či sa vôbec ešte niečo zmeniť dá.

Veľa sa hovorí o strate dôvery k tradičným médiám – čo robia podľa vás zle?

Strata dôvery podľa mňa nie je ani tak daná tým, že by médiá robili niečo zle, ako tým, že nastupujú nové spôsoby šírenia a získavania informácií. Myslím tým najmä sociálne siete. Ľudia prijímajú informácie, ktoré sa objavujú v ich sociálnych bublinách, často z pochybných zdrojov. 

V čom je problém?

Sociálne siete svoje algoritmy netvorili podľa toho, aby ľuďom ukazovali to, čo je pravdivé, ale to, s čím budú najpravdepodobnejšie viesť interakciu – like, share. To znamená, že každému sa ukazujú primárne posty, ktoré neodporujú jeho svetonázoru. A dnes nie je problém nájsť podporu pre akýkoľvek hlúpy názor, napríklad aj pre tú plochú zem. Vydavatelia týchto obskurností zarábajú na reklame a kašlú na nejakú zodpovednosť za šírenie nezmyslov. Našťastie, po výhre Donalda Trumpa pochopili tak v Google, ako vo Facebooku, že zodpovednosť leží aj na nich a snažia sa s dezinformáciami bojovať. Šíri sa to aj na ďalšie veľké platformy, napríklad Youtube, ktorý po afére Logana Paula, ktorý na pobavenie natočil telo samovraha. Sprísňujú teraz podmienky pre youtuberov, ktorí zarábajú na reklame.

Sú youtuberi noví opinionmakeri?

Tí úspešnejší z nich áno

Napríklad?

Nesledujem youtuberskú scénu úplne podrobne, ale mám rada napríklad Kovyho, ktorý produkuje tak vtipné, ako aj zaujímavé videá. Videla som jeho video, v ktorom rozoberal prezidentských kandidátov, a páči sa mi, že vystupuje aj občiansky angažovane a nehrabe fanúšikov na rozbaľovačky mejkapu a herného príslušenstva ako niektorí.

Máte v pláne pokračovať v občianskom aktivizme?

Áno, môj pocit z diania okolo nášho virálu je skoro výhradne pozitívny, rozhodne ma to neodradilo.

TKcb – Zprávy z Kremlu (Zvonky štěstí cover)

Sdílím rád a je to na mé timeline znát

sdílím rád každý alternativní fakt

častokrát mi Aeronet nedá spát

zprávy z Kremlu já sotva stíhám lajkovat

Zdieľanie správ bez zdrojov mám najradšej

zdieľanie, hoaxy tie sú najkrajšie, zdieľanie,

som ako v nekorektnom sne

Rímskym klubom ja vravím jednoznačné nie!

Protiproud / Zem a vek

otisknou / čokoľvek

dezinformácie ozaj virálne

odmítám migranty ze všech cizích ras

zprávy z Kremlu a permanentně zaplej CAPS

Sdílení je to co máme společné

sdílení všeho co není skutečné (ale mohlo by byť!)

častokrát musím nové účty zakládat dávno

tuším, že Soros tu chce nový řád

Protiproud / Zem a vek

otisknou / čokoľvek

dezinformácie ozaj virálne

odmítám migranty ze všech cizích ras

zprávy z Kremlu a permanentně zaplej CAPS

Text: Lukáš Grygar a Adela Hrivnáková Video: Radim Kučera, postpro: Lukáš Grygar

Zdroj: YouTube

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Jiří Drahoš

Miloš Zeman

Petr Pavel

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie