Denník N

Kiska: Kaliňák v osade šíri strach, skutočný líder má byť otvorený s víziou

Foto - tasr
Foto – tasr

Prezident organizoval v Prešove diskusiu o začleňovaní Rómov do spoločnosti. Vyzval vládu, aby namiesto represívnych opatrení riešila chudobu.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

Prezident Andrej Kiska označil vystúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka v rómskej osade v Krompachoch za populistickú a nezodpovednú politiku. Povedal to v Prešove na diskusii o rómskej problematike s odborníkmi, aktivistami a rómskymi žiakmi.

Osud vylúčených komunít je podľa Kisku jednou z kapitol hanby v dejinách moderného Slovenska. Rómovia tvoria zhruba desatinu celkovej populácie Slovenska, časť z nich podľa Kisku stále žije vo vylúčených osadách.

Riešenie chudoby v rómskych osadách by sa podľa prezidenta malo stať prioritou politikov a následne musia prinášať opatrenia, ktoré nemusia byť populárne.

„Ak je pre politika rómska problematika priorita, nestane sa to, že raz za rok urobí tlačovú konferenciu, ktorá je ešte k tomu aj represívna. Namiesto toho si musíme stanoviť jasné ciele a nájsť odvahu postaviť sa pred voličov a obhájiť si to. Ale ak to nerobia politici na najvyšších miestach, ani starostovia nebudú mať odvahu presviedčať majoritu o potrebe investovania do vylúčených komunít.“

Kaliňákova tlačovka bola facka

Kiska organizoval diskusiu len krátko po Kaliňákovej tlačovej konferencii v rómskej osade v Krompachoch, kde s policajným prezidentom Tiborom Gašparom hovoril len o rómskej kriminalite. Ich vystúpenie Kiska nazval nezodpovednou politikou, ktorá len šíri strach.

Čo teda hovoril minister vnútra? Napríklad aj toto: „Dávame policajtom do právomocí možnosti, aby mohli zakázať pobyt ľudí na nejakom mieste. Často sú to konkrétne miesta, kde najčastejšie dochádza k problémom.“ Policajný šéf Tibor Gašpar ho doplnil, že „mnohí priestupcovia verejného poriadku majú mobilné telefóny, satelity na domoch, tak ak nebude finančná vymožiteľnosť, budeme to riešiť cez takýto systém“.

Prezidentovi sa tento typ diskusie nepáči. „Žiaľ, rómsku problematiku má riešiť ministerstvo vnútra. Minister namiesto toho zvyšuje napätie a je to facka všetkým, ktorí skutočne pomáhajú tento problém riešiť,“ povedal Kiska. Kaliňák podľa neho podporuje negatívne emócie a predsudky v spoločnosti.

Denník N oslovil ministerstvo vnútra so žiadosťou o reakciu na prezidentove vyhlásenia, odpoveď zatiaľ nezaslalo.

Prezident vyzval vládu, aby sa rómska problematika stala prioritou, a to najmä v troch oblastiach – vo výchove a vzdelávaní, vysporiadaní pozemkov pod osadami a v zamestnávaní. Kriminalitu podľa prezidenta spôsobuje chudoba a na tú by sa mala vláda zamerať.

K zmene verejnej mienky musia podľa Kisku prispieť aj médiá, samosprávy, cirkvi a učitelia. Súčasnú situáciu prezident prirovnal k jesenným župným voľbám. „V župných voľbách sme sa všetci vedeli zomknúť proti fašistom. Teraz musíme to isté spraviť aj pre riešenie rómskej problematiky.“

Zároveň Kiska vyzval najvyšších politikov, aby našli odvahu postaviť sa pred voličov a presvedčili ich o efektívnych riešeniach, lebo inak na to nebudú mať odvahu ani starostovia, ktorí sú k problémom najbližšie.

„Úlohou politických lídrov je dať víziu, kde vidia krajinu o desať či dvadsať rokov. Líder je otvorený a tolerantný. Populista len šíri strach.“

Čo hovoria odborníci

Na diskusii v Prešove debatovali odborníci a aktivisti, ktorí sa Rómom dlhodobo venujú.

Vlado Rafael z organizácie EduRoma vysvetľoval, prečo je segregácia žiakov zlá. „V Česku urobili veľký výskum, ktorý dokázal, že segregované deti majú nízke ambície a tie zo zmiešaných tried majú tendenciu voliť si povolanie, na ktoré potrebujú maturitu, alebo dokonca aj mali ambíciu hlásiť sa na vysokú školu.“

Na Slovensku sú obce, v ktorých je aj polovica obyvateľov rómska, a sú aj obce, kde Rómovia dosahujú väčšinu.

Podľa terénnej pracovníčky a novinárky Jarmily Vaňovej v takýchto obciach nie je možné zabrániť segregácii. Dôsledkom je aj to, že štát stavia kontajnerové školy priamo v osadách. Podľa Vaňovej to má v konečnom dôsledku aj svoje výhody.

„Deti z osád často musia do škôl dochádzať zle oblečené v akomkoľvek počasí. Z praktických dôvodov je teda lepšie, že majú školu blízko domu.“

Diskutujúci sa venovali aj zamestnávaniu a predsudkom, ktoré zamestnávatelia voči Rómom často majú. Okrem Vladimíra Ledeckého, starostu Spišského Hrhova, ktorý v obecnom podniku zamestnáva Rómov, na diskusii vystúpila aj Zuzana Rošková, riaditeľka firmy Pasell Slovakia.

„Rómovia nie sú nepoužiteľní, ako niektorí hovoria. My vyrábame betónové závažia a zamestnávame Rómov. Som na nich hrdá. Musíme ich kontrolovať, učiť a motivovať, ale stále to ide. Už od roku 2007,“dodala Rošková.

Video polície: Tlačová beseda ministra vnútra a policajného prezidenta

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kaliňák a rómska kriminalita

Slovensko

Teraz najčítanejšie