Denník N

Drahoš odrážal Zemanove výpady, najlepší výkon v prezidentskej debate však predviedla ČT a moderátorka

Podporovatelia českého prezidentského kandidáta Jiřího Drahošša sledujú poslednú predvolebnú debatu. Foto - TASR
Podporovatelia českého prezidentského kandidáta Jiřího Drahošša sledujú poslednú predvolebnú debatu. Foto – TASR

Záverečná debata prezidentských kandidátov bola náročná pre obe strany. Moderátorka Světlana Witowská dala zabrať Zemanovi aj Drahošovi.

Po špinavej kampani, servilných debatách s Milošom Zemanom a bučiacej aréne v TV Prima zažilo Česko dôstojnú prezidentskú debatu s profesionálnym výkonom moderátorky, ktorá nedala vydýchnuť ani jednému prezidentskému kandidátovi.

Verejnoprávna Česká televízia v Rudolfine vo štvrtok predviedla, ako by mala vyzerať verejnoprávna služba – s kritickými otázkami pre každého politika a pohotovými reakciami, ak manipulujú diváka.

„Světlana Witowská predviedla skvelý, profesionálny výkon,“ zhodnotil pre Denník N komentátor českého týždenníka Respekt Ondřej Kundra. „V mojich očiach rehabilitovala remeslo televíznej debaty, oproti tej hanbe na Prime.“

Debata sa odohrala posledné hodiny pred druhým kolom prezidentských volieb. Od piatka o 14.00 budú do soboty 14.00 Česi hlasovať, či chcú na Hrade za prezidenta Miloša Zemana, alebo ho vymení profesor Jiří Drahoš.

Útočnejší profesor

Od začiatku debaty bol od súperov badateľný iný prístup k debate. Taktiku zmenil Zeman aj Drahoš. Na prvú otázku moderátorky, prečo by mali voliť jeho, Zeman odpovedal, že je slobodný človek, oboch kandidátov veľmi dobre pozná, a teda nemá zmysel presviedčať.

Drahoš to vzal z opačného konca. „Mali by ste ma voliť, lebo Miloš Zeman je reprezentantom politiky minulosti. Mafiánov, opozičných zmlúv, krstných otcov, papalášov na Hrade, nálepkovania a hlavne rozdeľuje spoločnosť.“ Podľa profesora on takýto nebude. Nechce riešiť Peroutkove články, ale reálne problémy ľudí.

„Drahoš politike nerozumie,“ odpovedá Zeman na otázku Witowskej, čo vyčíta svojmu oponentovi. „Ja som v politike už 25 rokov a stále sa to učím. Ale chce to poriadny kus odvahy, bez skúsenosti kandidovať na najvyšší post v krajine.“

Profesor sa v odpovedi snažil o iróniu. „On je prezidentom dolných desiatich miliónov.“ No v tomto prípade ju úplne nezvládol. „No vidíte,“ reagoval nadšene Zeman.

Slabé Drahošovo miesto

Prvú výraznú konfrontáciu predviedla Witowská pri otázke na najbližších spolupracovníkov kandidátov.

V médiách sa o Drahošovom volebnom manažérovi Jakubovi Kleindienstovi dlho píše ako o jeho najslabšom bode. Má bohatú podnikateľskú minulosť, známym sa stal hlavne pre kauzu bývalého predsedu Stredočeského kraja Davida Ratha, ktorý bol obvinený z prijatia úplatku a poškodzovania finančných záujmov Európskej únie.

Kleindienst bol predsedom dozornej rady firmy, ktorá podľa polície manipulovala verejné zákazky.

„Verím mu. Preverili sme ho a po prvom kole som prevzal vedenie sám,“ odpovedá Drahoš. „Bolo to však preto, lebo kampaň medzi kolami je úplne iná ako tá pred začiatkom volieb. Potrebujeme jasné velenie a ja mám rád veci pod kontrolou.“

Moderátorka však nešetrila ani Zemanových spolupracovníkov. Na rad sa dostal hradný kancelár Vratislav Mynář a poradca prezidenta Martin Nejedlý. Kým Mynářov najväčší problém je dlhodobý problém absencie bezpečnostnej previerky, Nejedlý má blízke kontakty na ruskú podnikateľskú sféru – od roku 2007 pôsobil v českej pobočke ruskej firmy Lukoil.

„Čo sa týka bezpečnostnej previerky Mynářa, ten zo zákona žiadnu nepotrebuje,“ obhajuje svojho kancelára Zeman, „a on z frajeriny požiadal o previerku na najvyšší stupeň ‚prísne tajné‘.“

„Rada právoplatne rozhodla, že Mynář predstavuje bezpečnostné riziko. To pre vás nič neznamená?“ reagovala Witowská.

„On sa proti tomu odvolal a súd ešte nerozhodol. A v správe sa píše, že pred dvadsiatimi rokmi v opitosti zdemoloval stĺp. To však nie je bezpečnostné riziko pre štát,“ vytiahol s úsmevom historku Zeman a jeho stúpenci mu v sále zatlieskali.

Nejedlého kontakty sú podľa prezidenta výhodou pri rokovaniach. Tvrdil, že vďaka nemu sa podarilo vyrokovať dodávku šiestich tisícov traktorov z Brna do Ruska. „Vy neviete nič o pánovi Nejedlom, pani moderátorka,“ ohradil sa úradujúci prezident smerom k podnikateľským aktivitám svojho poradcu. A obhajoval, prečo na schôdzke nebol český veľvyslanec.

Zemanova vulgarita

„Jedna z vecí, ktorá českej verejnosti na súčasnom prezidentovi prekáža najviac popri jeho vulgárnom správaní, sú práve jeho najbližší spolupracovníci,“ hovorí Ondřej Kundra. „V tejto debate sa otázky smerom k Mynářovi a Nejedlému opakovali, čo rozhodne Zemanovi nepomohlo.“

Kundra si myslí, že aj keď Drahoš o Kleindienstovi odpovedal všeobecne a nebol úplne presvedčivý, veľa ľudí nevie, kto to vlastne je.

Obaja kandidáti sa museli vyjadriť k sponzorom svojich kampaní. Drahoš opisuje, že jeho sponzori sa sami hlásili, pretože chcú zmenu na čele štátu. „Jedného sponzora sme na odporúčanie našej etickej komisie odmietli. Všetky peniaze sú však sponzorské dary, nie pôžičky. Nikomu nie som zaviazaný.“

Zeman si odhalenie svojich sponzorov odkladal na poslednú chvíľu. Volebnú kampaň, ktorú podľa vlastných slov neviedol, mu financoval jedenástimi miliónmi korún Spolok priateľov Miloša Zemana, ktorý svoje finančné štruktúry dlhodobo tají.

„Túto otázku som si neobjednal,“ komentuje otázku Zeman. „Pripravil som si pre pána Drahoša zoznam darcov všetkých peňazí spolku,“ ponúkol Drahošovi čierny zakladač.

Po výzve moderátorky, aby zoznam prečítal, pretože Drahoš si tento ‚dar‘ odmietol prevziať, zo zakladača vytiahol kus papiera. „Žiadny darca nie je zo zahraničia.“

Witowská pokračuje v nepríjemných otázkach: „Môžete garantovať, že tie peniaze nepochádzajú z trestnej činnosti?“

Viditeľne zaskočený Zeman reaguje, že môže byť rada, ak ju nikto z týchto ľudí nebude žalovať. „Ak súhlasili so zverejním svojich mien, predpokladám, aj keď nie som detektív, že tieto peniaze nepochádzajú z trestnej činnosti.“

„Nepotrebujem ten papier, pán prezident,“ znova odmieta Drahoš darček, „ja mám všetkých darcov na transparentnom účte.“ Zo sály sa ozval potlesk.

Zdroj: ČT

Moderátorka sa nevyhla pri Zemanovi jeho vulgarizmom a nezabudla ani na obavy o jeho zdravotný stav. Zeman povedal, že ak by sa jeho zdravotný stav zhoršil, verejnosť by o tom informoval. U Drahoša sa táto otázka zvrtla iným smerom.

Drahoš ako dôchodca a bez politickej skúsenosti by mohol robiť chyby. Bývalý šéf českej Akadémie vied sa bránil, že politický nováčik nie je. S politikmi má skúsenosť z čias pôsobenia v akadémii.

„Ja tiež denne rokujem s politikmi, do politiky by som si aj tak netrúfala ísť,“ poznamenala moderátorka.

„Neexistuje škola na politiku. Nikto sa za politika nevyučil,“ reaguje Drahoš. „Prezident má však bohatú politickú skúsenosť,“ pokračuje moderátorka.  „Jeho skúsenosť by som radšej nemal,“ dodal Drahoš.

Nesplnené sľuby

Čeliť nepríjemným otázkam moderátorky musel potom znovu Zeman. „Nesplnili ste svoje sľuby, pán prezident, ako vám majú občania teraz veriť?“ A vymenúvala veci, ktoré sa nediali tak, ako sľuboval v kampani. Napríklad, že si na Hrad zoberie iba dvoch ľudí.

„Na niektoré veci som zmenil názor. Ak nájdete jedného človeka, ktorý nikdy nezmenil svoj názor, pobozkám vám ruky, pani moderátorka.“

„Jedna vec je meniť názor, pán prezident, druhá vec je dodržať sľuby,“ odpovedá Witowská.

Podľa novinára Kundru bol v záverečnej debate lepší Drahoš. „Pôsobil lepším dojmom, bolo vidieť, že je dobre pripravený. Dokázal odrážať útoky protivníka,“ hodnotí Ondřej Kundra z Respektu. „Miloš Zeman odviedol štandardný výkon, neurobil žiadnu chybu.“

„Pôsobil však odovzdane a unavene. Bol to taký stret budúcnosti, ktorú predstavoval Drahoš, a minulosti v podobe Zemana.“

Samotný formát debaty, na rozdiel od tej na Prime, pomohol Drahošovi. „Na Prime sme hlavne nemali debatu, to bol gladiátorský zápas plný emócií a kriku. Tam nešlo o argumenty,“ komentuje Kundra.

„Počas prvej debaty ho vykoľajovalo vrieskajúce publikum, niektoré myšlienky ani nebol schopný dokončiť. Tentoraz bol schopný rozprávať v kratších vetách, vedel lepšie a hlavne presvedčivejšie argumentovať.“

Podľa prieskumov verejnej mienky budú voľby veľmi vyrovnané. Necelý týždeň pred hlasovaním bolo stále nerozhodnutých desať percent voličov. Vyššia volebná účasť by podľa Kundru nahrávala Drahošovi.

„Okrem nej však bude dôležité aj správanie sa voličov neúspešných kandidátov z prvého kola, hlavne Pavla Fischera, Marka Hilšera a Michala Horáčka. Z prieskumov vyplýva, že mnohí v druhom kole nechcú prísť k urnám.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Jiří Drahoš

Miloš Zeman

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie